Afgelopen week opende de inschrijvingen van alweer de veertiende editie van de ASN Bank Wereldprijs, dé springplank voor startende groene ondernemers (denk aan Fairphone, Yoni en Seepje). Het traject levert elk jaar nieuwe inspiratie om duurzaam leven toegankelijker te maken. ASN Bank deelt in samenwerking met Merel Philippart van design-inductieplaatbedrijf MAKUS (publiekswinnaar uit 2018) praktische groene tips om jouw milieu-impact in de keuken een stukje kleiner te maken. Benieuwd naar de geheime ingrediënten? Check ze hieronder.
Een nieuwe keuken? Kies bewust
Nieuw huis, nieuwe keuken? Niet zo snel… Merel vertelt: ‘Als je naar een ander huis gaat, wil je er natuurlijk je eigen plekje van maken. Er valt echter veel winst te behalen in de keuzes die je daarvoor maakt. Zit er een keuken in die je niet mooi vindt? In plaats van deze in zijn geheel te vervangen, sta wat langer stil bij wát je er precies niet mooi aan vindt. Vind je bijvoorbeeld alleen de kleur niet mooi? Er zijn talloze ecologische verven op de markt die je keuken de gewenste teint geven. Passen de kastjes of het aanrechtblad niet bij jouw stijl? Vervang dan specifiek deze onderdelen. Moet de hele keuken er toch uit? Kijk dan tweedehands voordat er voor jou heel iets nieuws gemaakt moet worden. En als je dan tóch voor nieuw wil gaan, check dan bedrijven die dit op een zo’n duurzame manier doen.’
Op zoek naar coole items voor in de keuken?
Geef je keuken een make-(eco)ver
Heb je een keuken en wil je deze duurzamer maken? Koken op een inductieplaat is de meest duurzame manier van koken, maar nog lang niet iedereen is overgestapt. Met de design-inductieplaten van MAKUS maakt Merel de overstap van koken op gas naar elektrisch aantrekkelijker. Duurzaamheid en een mooi interieur gaan prima samen, daarom stapt ze af van het saaie zwarte design van de ‘gewone’ inductieplaten. ‘Met MAKUS wil ik de verbinding maken tussen verduurzaming van de samenleving en de individuele behoefte van mensen, namelijk een mooi product. Het geeft vaak net dat duwtje in de rug. In de praktijk zien we namelijk dat als iemand eenmaal aan de slag is met verduurzamen, het vaak naar meer smaakt’ aldus Merel. In 2018 won ze met MAKUS de Publieksprijs van de ASN Bank Wereldprijs, hierdoor kreeg ze een podium waardoor ze haar idee verder kon ontwikkelen tot een echt product. Inmiddels is er keuze uit drie designs, waaronder een oudroze, honingraatstructuur of marmer (goals!). Check het hier.
Duurzaam koken? Zo gecheft
En nu… de keuken in! Als je eenmaal van start gaat in de keuken, zijn er genoeg tips om ook dan te verduurzamen. Verklein je milieu-impact door bijvoorbeeld naar de ingrediënten die je gebruikt tijdens het koken te kijken. Maar er zijn meer dingen die je kunt doen om duurzamer in de keuken te werk te gaan:
- Zet je oven uit. Als je koekjes 20 minuten moeten bakken op 200 graden, kun je prima een paar minuten eerder vast de oven uitzetten. Dat bespaart enorm veel energie. Ook slim: al je ovengerelateerde kookkunsten achter elkaar plannen: ovenschotel eruit, verse koekjes erin.
- Doe de deksel op de pan. Hiermee bespaar je tijd én energie, want er gaat geen onnodige warmte verloren tijdens het koken.
- Plaats eten dat minder lang houdbaar is vooraan in je (koel)kast. Hierdoor voorkom je voedselverspilling, en dat is natuurlijk wel zo duurzaam. Zet je kliekjes helemaal vooraan, zodat je wordt uitgedaagd om daar weer een gerecht van te maken.
- Een keertje minder tijd (of zin) om uitgebreid te koken? Vries je eten in. Door eten in te vriezen wordt er 47% minder voedsel verspilt, blijkt uit onderzoek. Haal producten de avond van tevoren alvast uit de vriezer, zodat het in de koelkast in plaats van in de magnetron kan ontdooien.
- Liever bestellen? Super chill natuurlijk, maar na die maaltijd zit je wel met al die wegwerpverpakkingen. Er zijn organisaties zoals PackBack, die wegwerpplasticvrije alternatieven aanbieden. Is jouw favoriete afhaalrestaurant al er al bij aangesloten?
ASN Bank Wereldprijs
Innovatieve duurzame denkers kunnen zich vanaf deze week inschrijven voor dé competitie voor duurzame start-ups in Nederland. De ASN Bank Wereldprijs is een bewezen springplank voor startende ondernemers die hun groene bedrijfsplannen verder willen brengen en voor duurzame baanbrekers die hun idee willen uitbouwen. Tijdens de competitie strijden de deelnemers om een prijzenpot van ruim een halve ton. De voorgaande dertien edities van de ASN Bank Wereldprijs zorgden voor de kickstart van inmiddels bekende bedrijven zoals MAKUS, Fairphone, Yoni en Seepje. Met het prijzengeld en waardevolle support van ASN Bank, lukte het hen impact te maken met hun bedrijfsideeën en om zo duurzaamheid voor meer mensen toegankelijk te maken.
Op zoek naar coole items voor in de keuken?