logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Duurzaam het nieuwe jaar in: geef je mobiele telefoon een tweede kans


Lees je dit artikel vanaf je mobiele telefoon? Die kans is groot, want we gebruiken hem bijna overal voor. Wanneer wij informatie nodig hebben, pakken we Google er even bij. Vervelen we ons? Dan ligt entertainment binnen handbereik en streamen we muziek en films. Willen we plannen maken voor vanavond? Dan bellen we iemand op of sturen we een bericht. Zelfs solliciteren gaat online. Kortom: technologie en mobiele telefoons bieden vele voordelen en  hedendaags kunnen we niet meer zonder.  We zijn altijd online en dat heeft niet alleen impact op ons leven, maar ook op het milieu. We gebruiken onze telefoon veelvuldig en willen altijd het nieuwste model – ook al is dit vaak helemaal nog niet nodig. Al die oude toestellen zorgen voor een enorme berg afval. Daarom hebben wij de oplossing hoe jij je ecologische voetafdruk kunt verminderen en langer geniet van je mobiele telefoon.

Mobiele telefoons hebben een negatief effect op het milieu

Elektronisch afval, ook wel e-waste, is de snelst groeiende afvalstroom in de Europese Unie (EU). Er wordt minder dan 40% van al het e-afval gerecycled. De telefoon is het apparaat dat we na twee of drie jaar alweer vervangen voor een nieuw(er) toestel. Tijdens de productie van een mobiele telefoon zijn veel verschillende grondstoffen nodig, zoals: goud, zilver, lood en koper. Deze grondstoffen zorgen voor vervuiling van het milieu. Ook komen deze grondstoffen vrij bij een onjuiste verwerking van elektronisch afval, wat schadelijk is voor het milieu (maar ook de mens!). Met behulp van het actieplan voor de circulaire economie – dat door de Europese Unie is opgesteld – kunnen wij dit probleem gaan aanpakken.

Met elkaar naar een circulaire economie

Het doel van de EU is om in 2050 een circulaire economie te realiseren. In simpele woorden betekent het dat alle geproduceerde goederen herbruikbaar moeten zijn en dat e-afval op  een verantwoordelijke manier gerecycled wordt. Hiervoor heeft de EU een actieplan ontwikkeld dat verschillende maatregelen en regels bevat, zoals het stimuleren van duurzame productie en het vergroten van de de herbruikbaarheid en repareerbaarheid van producten. Ook plannen om alleen nog maar universele opladers voor alle smartphones en elektronische apparaten te produceren hebben al serieuze vormen aangenomen. Dit zijn voornamelijk regels voor producenten, maar ook consumenten kunnen hun bijdrage leveren. Alleen hoe draag je als gebruiker van mobiele telefoons bij aan minder elektronisch afval?

Zo draag jij bij aan een schone(re) planeet!

Niet alleen de relatie tussen milieu en elektronisch afval moet verbeterd worden, maar ook  de relatie tussen mens en elektronica. Er zijn tal van manieren waarop jij zelf kunt bijdragen aan minder e-afval en een langere levensduur van je apparaten. Je kunt de levensduur van je telefoon bijvoorbeeld flink verlengen door er goed voor te zorgen en hem te laten repareren wanneer nodig. Dit is beter voor het milieu: apparaten gaan langer mee en minder (zeldzame) materialen worden verspild, maar het laten repareren van je telefoon is ook stukken goedkoper dan het aanschaffen van een nieuwe telefoon. 

Aangezien telefoons een van onze meest belangrijke bezittingen zijn, is het erg belangrijk dat ze gemaakt worden door een betrouwbare reparateur. Gespecialiseerde winkels, zoals: ThePhoneLab Amsterdam, spelen hier al goed op in. Is jouw telefoon stuk? Laat hem snel en veilig maken door echte specialisten! Een gebarsten iPhone scherm? Een slechte Samsung accu? Of een kapotte OnePlus camera? Tegenwoordig zijn de mogelijkheden voor een (telefoon)reparatie oneindig en kun je naast een iPhone of Samsung reparatie ook langskomen voor merken, zoals: OnePlus, OPPO, Google en nog veel meer! Elke mobiele telefoon verdient een tweede kans. Zo dragen we allemaal bij aan minder e-afval en een beter milieu. 

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.