Je hebt vast wel de reclamefilmpjes gezien op televisie van het voedingscentrum, over duurzaam eten. Maar wat is dat nu precies – en waarom zou je daarin meegaan? Hieronder vertellen we je er graag meer over!
Zo kun je makkelijk duurzamer eten
Je kunt duurzaam eten op heel veel niveaus. Sommige mensen gaan heel ver en stappen over op een vegan lifestyle, maar je kunt ook klein beginnen en in de supermarkt voor de juiste producten kiezen. Wij helpen je hier graag bij, met een aantal praktische tips en suggesties. Alle beetjes helpen!
- Seizoensgebonden schatten: Zeg gedag tegen aardbeien in december. Kies in plaats daarvan voor groenten en fruit die op dat moment van het jaar in jouw omgeving groeien. Wist je dat sommige groenten en fruit letterlijk vanaf de andere kant van de aardbol worden ingevlogen of ingevaren? Zelfs sperziebonen, die je het hele jaar in de groenteschappen ziet liggen, leggen soms duizenden kilometers af. En dat proef je. Door seizoensgebonden producten te kopen, verminder je heel eenvoudig de CO2-voetafdruk van jouw maaltijden.
- Lokaal is de bom: Haal inspiratie uit jouw omgeving en koop je groenten en fruit bij de teler zelf, of kijk naar lokale kramen op je markt. Misschien is er een lokale boerenmarkt bij je in de buurt? Door rechtstreeks bij lokale producenten te kopen, ondersteun je niet alleen jouw gemeenschap, maar verminder je ook de afstand die jouw eten moet afleggen om op je bord te belanden.
- Vleesvrije verleidingen: Een dagje (of meer) zonder vlees kan een wereld van verschil maken. Probeer vlees te vervangen door heerlijke plantaardige opties zoals bonen, linzen of tofu. Het internet staat vol met geweldige recepten die zelfs de grootste vleesliefhebbers zullen verrassen. Je kunt ook een stapje verder gaan en niet direct kiezen voor een concrete vleesvervanger, maar door bijvoorbeeld noten of peulvruchten in je eten te verwerken.
- Kies voor kwaliteit: Koop eten van hoge kwaliteit. Ja, dat voel je wel in je portemonnee, maar het heeft een paar voordelen. Ten eerste is het meestal lekkerder, maar vaak is het ook duurzamer geproduceerd. Let hierop als je de labels inspecteert. Bovendien is iets minder consumeren ook een duurzaam initiatief.
- De kunst van restjes: Gooi niet te veel weg! Het liefst zelfs gewoon zo min mogelijk. Dat vraagt misschien wat creativiteit in de keuken. Restjes van gisteren kunnen vandaag een smakelijke lunch worden. Of maak een kliekjesdag waarop je alle (ingevroren) restjes opmaakt. Je kunt zelfs helemaal circulair gaan door bijvoorbeeld ook groente- en fruitafval (nou ja – wat je normaal gesproken zou weggooien) zou gebruiken voor het maken van bouillon, sauzen, ingelegde bijgerechten, geconfijte sinaasappelschil… en nog veel meer.
- Water, water overal: Vergeet niet om kraanwater te drinken. Niet alleen goed voor je portemonnee, maar het is gezonder dan frisdrank én het vermindert de enorme hoeveelheid flessen die anders op stortplaatsen zouden belanden.
Duurzaam eten is geen sprint, maar een marathon. Neem kleine stappen, probeer nieuwe dingen en ontdek wat voor jou werkt. Samen kunnen we onze voetafdruk verkleinen en genieten van heerlijk eten dat goed is voor ons en de planeet. Eet smakelijk!
De groene keuze: kies deze producten voor een duurzame eettafel
Er zijn zo veel initiatieven die meewerken aan het vereenvoudigen van een duurzame maaltijd: met deze merken maak je al direct een duurzame keuze. Zoals je hieronder kunt zien, is er voor ieder moment van de dag wel een duurzame optie!
- Yogi Tea. Thee komt van ver, daar doe je weinig aan. Maar: Yogi Tea is wel maatschappelijk betrokken en draagt zorg voor de omgeving. Hun heerlijke kruidenthee wordt biologisch geteeld, CO2-neutraal vervoerd en milieuvriendelijk geproduceerd.
- ERU bio: smeerkaas, gemaakt van Goudse 50+ kazen… maar dan biologisch! Dat levert dezelfde roomzachte en volle smaak als zijn standaard broertje.
- The Ketchup Club laat zien hoe je verduurzaming aanpakt. Ze verbeterden het landbouwproces in het Keniaanse dorpje Kwakyai en zorgden dat de bevolking duurzaam heeft leren telen. De geoogste tomaten en mango’s worden verwerkt tot heerlijke ketchups. Zo krijgt deze boerengemeenschap meer inkomen, de natuur meer kans… en jij een heerlijke en eerlijke ketchup!
- Princes laat zien dat ze zelfs van hun expertise kunnen afstappen door plantaardige tonijn te verpakken in hun iconische blikjes. De plantaardige visvervanger is op basis van erwten-eiwit vervaardigd. Eerlijk gezegd proef je dat wel een beetje, maar de vertrouwde Princes-smaak piept er nog overduidelijk bovenuit. Wist je trouwens dat hun standaard tonijnstukken ook volgens de richtlijnen van duurzame visserij verkregen worden?
- Natrue havermelk doet een duit in het zakje om de zuivelzee wat te verkleinen. Deze plantaardige zuivelvervanger is speciaal ontwikkeld voor barista’s en staat garant voor zijdezachte microfoam, die je latte machiato’s, cappuccino’s en chai latte’s een biologische oppepper geven.
- Ekomenu maakt het je helemaal makkelijk. Deze maaltijdboxen worden samengesteld uit biologische ingrediënten. Zo hoef je niet meer lang te zoeken in de supermarkt en haal je meteen al het goede in huis. Als bonus krijg je de maaltijdboxen kant-en-klaar geleverd met een receptkaart. Hoe makkelijk kun je het krijgen?
Waarom zou je duurzaam eten?
Al met al biedt duurzaam eten een manier om bewuster met ons voedselsysteem om te gaan, waarbij we rekening houden met de impact op het milieu, onze gezondheid en de toekomstige generaties. Het is een keuze die niet alleen goed is voor de planeet, maar ook voor onszelf en de samenleving als geheel.
Op zoek naar coole items voor in de keuken?
Amazon.nl | BOL.com | Blokker | Mediamarkt