logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: DUNE op 4K UHD

Dune is een echte Hollywood-blockbuster volgens het boekje. Het is de eerste film uit een reeks, volgens de gelijknamige sciencefiction-boeken van Frank Herbert. Het is ook een dappere verfilming, want de boekenserie heeft heel wat fans achter zich staan, die allemaal een duidelijke mening hebben over de vormgeving, de setting en de achterliggende politieke bewegingen die de personages doormaken. Dune is dan ook geen Fast&Furious-achtige hectische actiefilm die als één grote adrenalinestoot aan je voorbijtrekt. Het is een subtiele film met geweldige, explosieve momenten.

Het geslacht Atreides

Deze eerste film legt vooral nadruk op het conflict tussen het geslacht Atreides (de goeieriken) en het geslacht (we zouden inderdaad eerder zerggen het ‘huis’) Harkonen, met de papperige baron Stellan Skarsgard aan het hoofd. Aan het hoofd staan twee neven van elkaar, die het simpelweg niet eens zijn met elkaars visie. De strijd gaat vooral om de planeet Arrakis, waar een magische stof Cement (Spice) ronddwarrelt. Daarmee is het mogelijk om verre afstanden te reizen en het leven te verlengen. En wie wil dat nu niet? Het probleem is dat Arrakis bewoond is door een volk, de Vrijmensen, die hun land met hand en tand verdedigen. En natuurlijk de enorme zandwormen die de woestijn onveilig maken! Dan besluit de overkoepelende keizer om Arrakis toe te kennen aan het huis Atreides, om na jarenlange onderdrukking door de Harkonen weer wat rust te laten wederkeren.

Jonge held

Onze hoofdrolspeler is de jonge Paul Atreides, zoon van hertog Atreides en opgeleid in de duistere kunsten van de Ben Gesserit door zijn moeder. Die magische gaven staan nog in de kinderschoenen, maar dat komt ook vooral door de wat laffe houding van Paul ten opzichte van al zijn plichten. Hij reist samen met zijn vader en moeder naar de planeet Arrakis om kennis te maken met deze nieuwe wereld en de diplomatieke skills van zijn vader te observeren. Al snel blijkt dat ze in de val zijn gelokt – ze zijn een pion in een groter spel. Enkel Paul en zijn moeder weten te ontkomen en komen in een onbekende wereld terecht, waar ze niet bepaald met open armen worden onthaald. Het is dan aan Paul om zijn nieuwe weg te bepalen in de wereld van Dune, waarbij zijn intuïtie en voorspellende dromen leidend zijn.

Merchandise koop je bij:

Bekijk hieronder de trailer van Dune

Cast van Dune

In de film spelen de voor een Oscar genomineerde Timothée Chalamet (“Call Me by Your Name”, “Little Women“), Rebecca Ferguson (“Stephen King’s Doctor Sleep“, “Mission: Impossible – Fallout“), Oscar Isaac (de “Star Wars”-franchise), de voor een Oscar genomineerde Josh Brolin (“Milk”, “Avengers: Infinity War“), Stellan Skarsgård (HBO-serie “Chernobyl”, “Avengers: Age of Ultron“), Dave Bautista (de “Guardians of the Galaxy”-films, “Avengers: Endgame“), Stephen McKinley Henderson (“Fences”, “Lady Bird”), Zendaya (“Spider-Man: Homecoming“, HBO-serie “Euphoria”), David Dastmalchian (“Blade Runner 2049“, “The Dark Knight”), Chang Chen (“Mr. Long”, “Crouching Tiger, Hidden Dragon”), Sharon Duncan-Brewster (“Rogue One: A Star Wars Story“, Netflix-serie “Sex Education“), en daarnaast ook de voor een Oscar genomineerde Charlotte Rampling (“45 Years”, “Assassin’s Creed“), Jason Momoa (“Aquaman”, HBO-serie “Game of Thrones“) en Oscarwinnaar Javier Bardem (“No Country for Old Men”, “Skyfall”).

Productie

Villeneuve heeft “Dune” geregisseerd naar een scenario dat hij samen met Jon Spaihts en Eric Roth geschreven heeft en dat gebaseerd is op de gelijknamige roman van Frank Herbert. Villeneuve heeft de film ook geproduceerd samen met Mary Parent, Cale Boyter en Joe Caracciolo Jr. De uitvoerende producenten zijn Tanya Lapointe, Joshua Grode, Herbert W. Gains, Jon Spaihts, Thomas Tull, Brian Herbert, Byron Merritt en Kim Herbert.

Achter de schermen

Achter de schermen is Villeneuve opnieuw de samenwerking aangegaan met de tweemaal voor een Oscar genomineerde production designer Patrice Vermette (“Arrival”, “Sicario”, “The Young Victoria”), de tweemaal voor een Oscar genomineerde editor Joe Walker (“Blade Runner 2049,” “Arrival”, “12 Years a Slave”), visual effects supervisor en tweevoudig Oscarwinnaar Paul Lambert (“First Man”, “Blade Runner 2049”), en special effects supervisor en Oscarwinnaar Gerd Nefzer (“Blade Runner 2049”). Daarnaast werkte hij voor het eerst samen met de voor een Oscar genomineerde director of photography Greig Fraser (“Lion”, “Zero Dark Thirty”, “Rogue One: A Star Wars Story”), de driemaal voor een Oscar genomineerde kostuumontwerper Jacqueline West (“The Revenant”, “The Curious Case of Benjamin Button”, “Quills”) en kostuumontwerper Bob Morgan, en met stuntcoördinator Tom Struthers (“The Dark Knight”-trilogie, “Inception”). De veelvuldig genomineerde en met een Oscar onderscheiden componist Hans Zimmer (“Blade Runner 2049”, “Inception”, “Gladiator”, “The Lion King”) verzorgt de filmmuziek.


Ga direct naar Dune op BOL.com.

Recensie over Dune

Dune is een fantastische eerste film, waar hopelijk een vervolg op komt. Hij is anders dan de trailers doen vermoeden, helaas: waar de trailers veel actie en magie beloofden, is daar niet heel veel meer van de merken in de film zelf – of neemt het in ieder geval een ondergeschikte rol in. Daarentegen zijn complotten, politiek en macht veel belangrijker. Het is indrukwekkend om te zien hoe knap een nieuwe wereld aan je wordt voorgesteld, compleet met tradities, religie, gewoontes en manieren om te overleven. De meeste klinken bovendien nog geloofwaardig ook! De omgeving is knap vormgegeven, een mix van aardse culturen en gebruiken, kleding en interieuren.

Score: 8


Informatie

Titel: Dune
Uitgever: Warner Bros
Tijdsduur: 155 minuten
Genre: sci-fi.
Kijkwijzer: Geschikt voor 12 jaar of ouderBevat scenes met geweldBevat spannende scenes

Films koop je online bij:

Films koop je online bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.