logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Dumbo op dvd en blu-ray


Walt Disney is druk bezig met een serie remakes van echte klassiekers. Waar we eerder dit jaar al konden genieten van de nieuwe avonturen van Aladdin, keerde ook Dumbo opnieuw naar het witte doek als een live action (met CGI) variant. Daarbij valt wel op dat er flink wat wijzigingen in het verhaal zijn doorgevoerd.

Opnieuw in beeld

Bij het verfilmen van een oude animatiefilm kom je wel voor een aantal uitdagingen te staan. Vrijheden die je in een tekenfilm hebt, kun je je niet altijd veroorloven in een live action film! Bovendien heb je de vraag: wie stel in je in de rol van deze bekende personages? Bij een film als Dumbo heb je ze gelukkig voor het uitkiezen. Circuseigenaar Max Medici wordt bijvoorbeeld gespeeld door niemand minder dan Danny DeVito, voormalig ster Holt Farrier wordt neergezet door Colin Farrell en de acrobate Colette Marchant wordt gespeeld door Eva Green. Bad guy en enterpreneur V.A. Vandervere wordt door Michal Keaton vormgegeven. Gelukkig is er vrij weinig veranderd aan ons kleine olifantje, die ziet er schattiger uit dan ooit! Timmie de muis, Dumbo’s maatje in de tekenfilm, krijgt een paar cameo’s maar wordt verder buiten beeld gehouden.

Nieuw verhaal

Dumbo speelt zich af in het circus van Max Medici, die het tijdens de oorlogsjaren maar wat moeilijk heeft om het hoofd boven water te houden. Vader Holt Farrier, die furore maakte met zijn paardenact, is opgeroepen om in het leger te dienen en komt in het begin van de film terug … met maar één arm. Het nieuws dat zijn vrouw de grootste griep-epidemie niet heeft overleefd had hem al bereikt. Hij staat er nu alleen voor om te zorgen voor zijn twee kinderen. Tot overmaat van ramp heeft de circusdirecteur de paarden moeten verkopen. Enkel de olifanten heeft hij nog, met zelfs een nieuwe aanwinst: een drachtig vrouwtje, dat op het punt staat te bevallen. Wanneer Jumbo Jr. ter wereld is gekomen, vallen direct zijn grote oren op… dat valt niet echt goed bij Max Medici, maar Holts kinderen ontdekken dat hij met die grote oren enorme sprongen kan maken…

Vliegensvlug succes

Milly en Joe, Holts kinderen, gaan met de olifant aan de slag en leren hem steeds meer dingen. Bij toeval zien ze dat de olifant met zijn oren kan vliegen. Na lang trainen hebben ze hem zo ver dat hij het op commando kan – wat een groot succes oplevert voor het curcus. Maar er gaat ook genoeg mis. Iedereen wil te hard, te snel, en dan gebeuren er ongelukken. Wanneer het circus echt op het randje van faillissement staat, komt daar Vandervere om de hoek kijken, die het circus wil opkopen. Vandervere is echter een echte zakenman die alleen maar geld wil verdienen met zijn pretpark Dreamland. Dumbo zou daar een mooie aanwinst voor zijn, maar wanneer ze ontdekken dat het echt alleen maar gaat om geld, zitten de circusartiesten al als ratten in de val.

Moederliefde

Zoals je van Disney kunt verwachten, steekt er meer achter de film dan enkel de avonturen van onze vliegende olifant. Zo heeft Holt het maar wat moeilijk met zijn rol als alleenstaande vader. Hij is niet goed in de omgang met kinderen, laat staan die van hemzelf. Daarbij is het ook zo dat hij treurt om het verlies van zijn vrouw én van zijn arm, twee zaken waar hij dagelijks mee geconfronteerd wordt. Maar ook Dumbo heeft het moeilijk. Hij is gescheiden van zijn moeder, die een uitval deed naar iemand die Dumbo kwaad wilde doen. Ze is dus verkocht aan een andere dierentuin, maar mist haar verschrikkelijk. Tot blijkt dat zijn moeder ook in Dreamland is, op de horrorafdeling. Dat maakt de zaken toch wel een stukje spannender – want kunnen die twee elkaar weer zien?

Ga direct naar Dumbo op BOL.com.


Recensie over Dumbo

Deze remake van Dumbo slaat in als een bom. Het predikaat 12+ is wel terecht, er zitten een paar spannende momenten in de film, hoewel het nooit echt eng wordt. De remake heeft nog al wat aanpassingen gevergd in het verhaal. Het is dan ook niet echt een remake te noemen, maar eerder een nieuwe film rondom het fenomeen Dumbo. Het olifantje ziet er schattig uit, is mooi in beeld gebracht. De olifanten bewegen niet altijd even natuurlijk, maar dat is te verwachten met CGI – hoewel ze er levensecht uitzien, is het laten bewegen van zo’n dikhuid toch een ander verhaal. Desondanks is het smullen van het begin tot het eind!

Score: 8


Informatie

Titel: Dombo
Uitgever: Walt Disney
Tijdsduur: 107 minuten
Genre: animatie.
Kijkwijzer: Geschikt voor 12 jaar of ouder

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.