logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Duizenden kinderen krijgen gratis lees- en doeboek voor de zomer

Een leuk doeboek of een spannend leesboek tijdens de zomervakantie kan goud waard zijn voor het leesniveau van kinderen. Het stimuleert ze om spelenderwijs met taal bezig te zijn. Daarom verdeelt bol.com bollebozen duizenden Letterpretpakketten onder kinderen met minder kansen. Ze doen dit samen met het Jeugdeducatiefonds en Stichting VoorleesExpress, die de pakketten uitdelen op basisscholen in Nederland en onder gezinnen die zelf niet de middelen hebben om er een aan te schaffen. Hiermee wil bol.com het plezier in lezen vanaf jonge leeftijd op kinderen overbrengen.

Leesvaardigheid is van onschatbare waarde

“Het leesniveau van kinderen kan tijdens de zomervakantie flink achteruitgaan,” vertelt Aicha Fachtala, directeur van de Utrechtse basisschool Al Hambra. “We zien dit veel gebeuren bij kinderen die thuis niet genoeg middelen en ondersteuning hebben om te blijven lezen. Terwijl het belang van goede leesvaardigheid van onschatbare waarde is: kinderen verkennen hierdoor de wereld om zich heen, beleven plezier, vergroten hun woordenschat en hebben toegang tot de overige vakken op school. Met het Letterpretpakket vol verhalen en puzzels is een kind onbewust bezig met taal, waardoor het leesniveau beter op peil blijft. Het is dan ook ontzettend waardevol dat bol.com bollebozen de pakketten beschikbaar maakt.”

Meer lezen tijdens de zomervakantie

Veel kinderen die tijdens de zomervakantie niet of nauwelijks lezen, vallen 1 à 2 AVI-niveaus terug in hun leesontwikkeling. Met het Letterpretpakket probeert bol.com bollebozen de leerachterstand door de zomervakantie te verminderen. Vorig jaar zette bol.com bollebozen zich tijdens de zomermaanden met twee doeboeken ook in voor de leesvaardigheid van kinderen.

Annet Scheermeijer, director Boeken van bol.com: “Bol.com begon in 1999 als online boekwinkel, dus boeken vormen nog altijd het hart van ons bedrijf, en het plezier in lezen willen we vanaf jonge leeftijd op kinderen overbrengen. Met ons initiatief bol.com bollebozen willen we bijdragen aan gelijke kansen voor kinderen in Nederland en België. Dat doen we samen met bol.com-collega’s, partners en maatschappelijke organisaties. Dat vinden we heel waardevol, want lezen is niet alleen leuk, het is ook enorm belangrijk voor de ontwikkeling. Door spelenderwijs met taal bezig te zijn, presteren kinderen beter op school en maken ze in de toekomst meer kans op de baan van hun dromen.”

Donatie

De Letterpretpakketten zijn ook te koop op bol.com. De donatie via het Jeugdeducatiefonds en VoorleesExpress wordt mede mogelijk gemaakt vanuit het ‘koop er een, wij doneren er een’-principe. Wie een koffer voor een eigen kind koopt, draagt dus bij aan de donatie aan kinderen op Nederlandse basisscholen en onder gezinnen die zelf niet de middelen hebben om er een aan te schaffen.

Ieder kind gelijke kansen

Bol.com bollebozen krijgt de hulp van VoorleesExpress en het Jeugdeducatiefonds om de Letterpretpakketten te verdelen onder kinderen met minder kansen. Het Jeugdeducatiefonds helpt de ontwikkelingskansen van kinderen te vergroten. Waar geldgebrek een belemmering is in de ontwikkeling, kunnen basisscholen waarvan meer dan de helft van de leerlingen in armoede opgroeit, een beroep doen op het Jeugdeducatiefonds. Zo krijgen alle kinderen de kans om goed mee te kunnen doen. “Boeken helpen je leesvaardigheid verbeteren, maar kunnen je ook anders naar het leven laten kijken of stiekem even weg laten dromen. Met dank aan de Letterpretpakketten van bol.com bollebozen maken we dat nu samen mogelijk voor duizenden kinderen die thuis nauwelijks boeken hebben,” zegt Hans Spekman, directeur van het Jeugdeducatiefonds.

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.