logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Duik de geschiedenis in met de oma van de oma van mijn oma

oma van de oma van mijn oma Geschiedenis vinden de meeste kinderen maar saai. Daar kan de geschiedenis zelf natuurlijk weinig aan doen, het komt vooral door de manier waarop je ermee in aanraking bent gekomen. Bij geschiedenis ligt de nadruk namelijk vaak jaartallen, namen en plaatsnamen. Allemaal kleine feitjes die in je hoofd door elkaar heen dwarrelen en na verloop van tijd een grote brij vormen. Ik bedoel: heb jij enig idee hoe Nederland eruit zou hebben gezien in 1832?

Grootouders

Een jaartal alleen zegt vaak weinig. Je moet een “referentiekader” hebben, een soort houvast. En dat is precies wat het boek de oma van de oma van mijn oma heeft gedaan. Sterker nog: ze geven niet alleen het referentiekader aan, maar de schrijvers Marc ter Horst en Eliane Gerrits doen dat ook in een paar tussenstapjes. Ze beginnen in het heden en gaan dan in twee sprongen terug de geschiedenis in. Als het gaat om winkelen dan lees je bijvoorbeeld: mijn opa koopt online. De opa van mijn opa kocht zijn spullen in de winkel. De opa van de opa van mijn opa kocht zijn spullen bij de maker. Klein kritiekpuntje: soms gaat het wel heel erg ver terug, helemaal tot de vikingen. Dat zijn me toch iets te veel oma’s van de oma’s van de oma’s – dan wordt het me te ver terug om zo te tellen.

Altijd in ontwikkeling

De oma van de oma van mijn oma is een heel leuk boek om te lezen. Het vertelt je precies hoe het leven vroeger was, netjes opgedeeld in handzame stukjes. Zo lees je bijvoorbeeld over de geschiedenis van de fiets, de wc, het doen van de was en het openbaar vervoer, maar ook over hoe groot gezinnen nu eigenlijk waren, over hoe mensen met elkaar in contact stonden en hoe mensen vroeger wisten hoe laat het was (en of het altijd was om op te staan). Al die informatie vind je terug in een kort verhaaltje dat niet meer dan twee pagina’s beslaat. Deze verhaaltjes zijn bovendien begeleidt met vrolijke tekeningen, die nog wat duidelijker maken hoe het er vroeger aan toe ging. In de tekst wordt bovendien de koppeling gemaakt tussen de drie generaties. En dat geeft je een ongelooflijk inzicht in de geschiedenis. Weg dus met al die jaartallen voor nu, de oma van de oma van mijn oma kan je precies vertellen hoe het zit.

Informatie

De oma va de oma van mijn oma, Narc ter Horst en Eliane Gerrits Gottmer, 90 pagina’s, hardcover. Prijs: 14,95 euro. Leeftijd: vanaf 8 jaar. ISBN: 9789025765811

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.