logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Dromer is het begin van een nieuwe spannende serie


dromer-jeugdboek In de nabije toekomst is de wereld een zooitje. Of eigenlijk is het juist heel erg opgeruimd en in hokjes gedeeld. Er is een select clubje mensen, de Beslissers, die bepalen wat alle mensen gaan doen. Sommigen zijn Dromers (de kunstenaars en creatievelingen), Doeners (arbeiders en boeren), Denkers (de managers en uitvinders) en natuurlijk de Beslissers. Dat zijn zo’n beetje de baasjes van het stel. Die nodigen alle kinderen uit die zestien jaar oud worden. Ze worden meegenomen naar een klein kamertje, aan een setje kabels aangesloten en vervolgens krijgen ze een paar vragen voor de kiezen. De Beslissers bepalen dan ter plekke welk leven je mag gaan leiden. Bizar, toch? Kun jij je indenken dat je de rest van je leven alleen maar bezig bent met één ding? Dromer, de hoofdpersoon van dit eerste deel, ook niet.

Keuze

Het grootste probleem van de mensen in het boek Dromer zit hem in het feit dat de Beslissers bepalen wat ze voor de rest van hun leven gaan doen. Soms groeien mensen op in hun gezin van Doeners, terwijl ze na hun 16e verder moeten leven als Denker. En dat is toch een behoorlijk ander leven! Zo worstelen de hoofdrolspelers in dit boek: Dromer, William en Mila ook met de keuze die op hen is gevallen. Tot ze besluiten het lot in eigen hand te nemen en te vluchten naar een geheime locatie waar Durvers wonen: mensen die in opstand zijn gekomen tegen de keuze die voor hem is gemaakt.

Dromers zijn bedrog

De belangrijkste personage in het boek Dromer is Dromer. Wat dat betreft een goed gekozen titel 🙂 Dromer groeit op in een dromersgezin, in de creatieve wijk. Op zijn 16e verjaardag krijgt hij echter te horen dat hij een Denker is. Die keuze accepteert hij niet en wordt afgevoerd naar de cellen. Toch is er nog hoop voor hem. Dromer is namelijk het neefje van de hoogste beslisser en wordt in een klein kamertje apart gehouden voor de rest in het paleis van de stad: het Citadel. Daar krijgt hij privéles en wordt hij netjes verzorgd. Na twee jaar krijgt hij een eigen Doener toegewezen: William. Ook hij is het niet eens met de keuze die er voor hem is gemaakt, maar de Beslissers zien in William de mogelijkheid dat hij Dromer op andere gedachten kan brengen. Dat is dan ook de opdracht van William. Het alternatief? De eenzame cellen in!

Het eiland

Als William en Dromer uiteindelijk ontsnappen uit het Citadel, komen ze op het eiland van Durvers aan. Daar ontmoeten ze de knappe Mila, op wie ze allebei direct verliefd worden. En dat is volledig wederzijds! Vanuit dat moment gieren de puberhormonen door de lichamen van deze drie pubers, met alle bijbehorende ontwikkelingen. Dankzij Mila worden de twee jongens snel en goed opgenomen in het team van Durvers en komen ze al snel meer te weten over het leven op het eiland en de bedoelingen van deze kolonie. Als er echter vliegtuigen laag komen overvliegen zullen ze toch een belangrijke keuze moeten maken: blijven ze verstopt op het eiland doorploeteren of komen ze echt in opstand?

Spannende keuze

Op dat moment moeten de Dromers, Denkers en Doeners op het eiland zelf een keuze gaan maken en hun wereld in korte tijd aanzienlijk verruimen. Want hoe ideaal het leven op het eiland ook lijkt, stiekem is het er helemaal niet zoveel anders dan in de bewoonde wereld. Met veel hulp van Stille Weigeraars, een globale leiding en ontzettend veel geluk zetten de Durvers alles op alles om zich te bevrijden van het juk van de Beslissers. Wat ik daarbij wel verbazend vind is dat het hier lijkt te gaan om een enkele stad: hoe staat het met de rest van de wereld? Daar wordt helemaal niet over gerept. Ik hoop dat in een tweede deel meer getoond wordt over het wereldbeeld, en bijvoorbeeld ook waarom we daar niets over hebben gehoord. Is de stad ommuurd? Staat het midden in een grote woestijn? Is het de laatste stad die nog staat na een fikse Apocalyps? Dromer is ondanks dat gat een heerlijk boek om te lezen. Het heeft veel weg van het verhaallijn van Divergent, heb je van die boeken genoten dan moet je deze zeker ook een kans geven.

Informatie

Dromer, Saskia Maaskant Davidsfonds, 276 pagina’s, paperback. Prijs: 15,99 euro. Leeftijd: vanaf 15 jaar. ISBN: 9789059088030

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.