logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Zo drink je bier op zijn best!


Onlangs waren we uitgenodigd door De Scheldebrouwerij om deel te nemen aan een bierproeverij. Je ziet het steeds vaker, zeker dankzij het feit dat de smaak van bier eindelijk erkend wordt door een groter publiek. Het is niet langer een ‘doordrinker’, maar bier heeft eindelijk de status voor fijnproevers verkregen. We ontvingen een pakketje met een aantal bieren en kropen achter onze computer voor een online tastingsessie.

Geschiedenis van Scheldebrouwerij

Scheldebrouwerij is sinds 1994 actief in het produceren van verschillende biersoorten. Daarbij schromen ze niet om wat te experimenteren met hun ingrediënten en te spelen met andere drankjes, wat ze al meermaals prijzen heeft opgeleverd bij onder andere de World Beer Awards. Van origine komen ze uit de rook van Berg op Zoom, maar inmiddels zijn ze gevestigd in België. Het is dan ook met recht een Belgisch bier, met een Brabants tintje. Veel beter dan dat gaat het niet worden!

Zo schenk je bier in

Heb jij wel eens glazen vol schuim, vrijwel geen schuim of schuim dat in een mum van tijd weg is? Dan is de kans groot dat je het bier verkeerd hebt ingeschonken. De truc is om het glas in een hoek van (ongeveer) 45 graden te houden. Schenk het bier nu rustig in – het hoort geen ‘klok’-geluiden te maken tijdens het inschenken. Je ziet dat er nauwelijks schuim ontstaat. Is je glas voor ongeveer twee-derde vol? Dan houd je het glas weer recht en zorg je voor die mooie schuimlaag. Mooi, kleverig schuim is belangrijk voor je bier. Het houdt de smaak binnen en zorgt dat het koolzuur optimaal blijft.

De componenten van bier

Bier bestaat grofweg uit vier ingrediënten: het water, gist, hop en mout. Deze moeten samenwerken om een unieke smaak neer te zetten.

  • Gist zorgt voor het koolzuur en de alcohol. Maar: gist heeft ook smaak! Bepaalde gistsoorten geven een fruitige smaak af aan het bier. Proef je een smaak van rood fruit? Dan kun je die vaak toekennen aan gist.
  • Zonder suiker zal gist weinig doen. De suiker wordt uit mout gehaald. Mout is gedroogde graan, zoals gerst of rogge. Soms wordt het mout gebrand voor het in de ketel terecht komt. Dat zorgt voor een unieke smaak, maar ook voor een donkerdere kleur. Mout zorgt vooral voor de kleur, maar ook voor het zoete tintje in het bier. Een citrus-achtige smaak is meestal toe te kennen aan de mout, hoewel er soms ook citrusschillen worden meegekookt tijdens het brouwen.
  • Hop is een belangrijk ander ingrediënt. Het zorgt voor de basissmaak, het aroma en voor een belangrijk deel de houdbaarheid (ook gist speelt hierin een rol). Hop zorgt voor de zware tinten, het bittertje en de volle smaak van het bier. Heb je een biscuit-achtig aroma? Dat komt van de hop!

Waar let je op tijdens het drinken

Al die ingrediënten bepalen de smaak en de kleur van het bier. Waar let je op tijdens het drinken? Eigenlijk bestaat het drinken van bier uit vier stappen:

  • Kijken. Dat is een belangrijke. Bier moet er lekker uitzien! Anders dan bij wijn is er echter geen ‘perfect plaatje’ waar bier aan moet voldoen. De ideale kleur en helderheid verschilt per biersoort. Wel moet bier altijd een mooie schuimlaag hebben, die wat kleverig, bijna stroperig aan de rand van het glas moet kleven als je het ronddraait. Hard, vlokkerig schuim is niet goed (maar dan heb je ’t waarschijnlijk ook verkeerd ingeschonken!)
  • Ruiken: als je goed ruikt aan je bier, zul je al heel wat smaakelementen ontdekken. Ruiken is proeven, je neus en tong zijn met elkaar verbonden. Ruik eens goed. Citrus en biscuit komen vaak al goed naar boven. Ook gebrande mout levert een mooie karamelgeur op. Soms ontdek je ook een smaak van koffie of andere tonen.
  • Proeven: dit hangt erg af van de biersoort die je drinkt. Let echter op de zoetheid, het bittertje en de fijne smaaktonen die door de mout, hop en gist worden veroorzaakt. Let ook op de bruisende gist en het feit of het goed doordrinkbaar is. Sommige biersoorten drink je liever in kleinere slokjes voor een optimale beleving.
  • Doorslikken: in tegenstelling tot wijn hoor je bij een biertasting het bier door te drinken. Dan proef je namelijk nog meer. Wat is het keelgevoel, welke smaken ontwaar je nu nog meer dan toen je het enkel in je mond had?

Welke biersoorten proefden wij van Scheldebrouwerij?

Strandgaper

Strandgaper is een fris blond bier. De naam is afkomstig van het schaaldier, dat zijn schelpen ruim op het strand achterlaat. De smaak is vol en fris. Het gist zorgt voor een frisse smaak, dat je kunt herleiden naar perzik of abrikoos. De lichte kleur laat zien dat er weinig met de mout is gedaan op het gebied van branding. Het heeft een subtiel bittertje, het is vooral fris dankzij het citrus-aroma van de hop.

Krab

Met de vier basisingrediënten kun je verschillende kanten op. Krab is een zogeheten American Pale Ale. Een heerlijk bier voor ieder moment, die je goed kunt doordrinken. Ook dit bier heeft een subtiele bitter en frisse citrustonen. Maar proef ook die biscuittonen, veroorzaakt door de mout.

Zeezuiper

Van de geproefde biersoorten is de Zeezuiper wel mijn favoriet. Het is een tripel en vorig jaar verkozen tot de beste tripel van België. Door het unieke Vlaamse gist dat gebruikt wordt, heeft het bier een banaan-achtig aroma gekregen. Zoals het hoort is er aan deze tripel korianderzaad toegevoegd. Het bier is dan ook kruidig en vooral fris. Door de branding is er een fijne karamelsmaak ontstaan, die een zoete smaak oplevert. De hoeveelheid mout bepaalt trouwens ook de hoeveelheid alcohol: qua percentage is het een straf biertje!

Oesterstout

Een bijzonder bier is de Oesterstout. Het valt onder de categorie Belgian Stout. De typische zilte smaak van een belgian stout werd verkregen door het bier over oesterschelpen te gieten voor ze gebotteld werden. Dat wordt niet meer gedaan, maar in een vroeg stadium wordt het bier gekookt met zeekraal en lamsoor. Het bier krijgt daardoor een uniek aroma en een wat straffe geur. De geroosterde mout zorgt voor donkere tonen van karamel, mokka en chocolade.

Het bier van de Scheldebrouwerij is te vinden bij de betere slijterij en in de horeca. Scheldebrouwerij heeft ook een eigen webshop, waar je terecht kunt voor hun volledige assortiment bieren en coole merchandise! Heb je de smaak te pakken en wil je zelf experimenteren met smaken? Dat kan: ga zelf bier brouwen! Dat is eenvoudiger dan je denkt – en super tof om te doen!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.