logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: Dreams, PS4


Gamen is eigenlijk wandelen door de creatie van een ander – maar wat als je zelf van deze wonderlijke werelden kunt maken? Dat kan (en kon) in beperkte mate al met bijvoorbeeld Disney Infinity of games als Minecraft, maar tot op een bepaalde hoogte. Het moet verder gerekt kunnen worden. Dat is precies wat Dreams voor ogen heeft. Met deze game kun je niet alleen spelen, maar ook games ontwerpen en delen met anderen.

Grenzeloze fantasie

In Dreams kun je in feite bijna alles maken wat je maar kunt bedenken. Dat klinkt heftig en moeilijk – en hoewel je op een heel diep niveau aan de slag kunt met het maken van je uitdagingen en levels, kun je ook gebruikmaken van de beschikbare tools om animaties, films, sculpturen, schilderijen, muziek en meer te maken.

Overweldigend

Nu moet ik wel zeggen dat die enorme vrijheid ook met een prijs komt: het kan namelijk best overweldigend zijn, al die vrijheid en keuze-opties! Waar moet je beginnen? Wat voor wereld wil je maken? Maak vooraf een plan van wat je wil en hoe je het wil maken. Dreams zelf wordt geleverd met een flink aantal tutorials, die je wegwijs maken in de manier waarop je games en levels samenstelt. Dat is een geweldig goed begin voor het maken van eenvoudige games. Combineer die lessen voor het maken van spannende games. Normaliter ben ik niet zo van de tutorials (want handleidingen: waarom? 😉 ) maar voor Dreams is het echt geen overbodige luxe.

Delen en samenwerken

Een belangrijk (en eigenlijk heel indrukwekkend) deel van Dreams is wel dat je de games en levels die je maakt makkelijk kunt delen met de Dreams-community. Je kunt anderen laten meebouwen aan je games, om zo van ieders expertise gebruik te maken. Wanneer je iets op het Dreamiverse publiceert, wordt het beschikbaar voor iedereen om van te genieten, maar ze kunnen er ook voor kiezen om het ook voor iedereen beschikbaar te maken om te bewerken en gebruiken. Zelfs onderdelen en spelelementen. Wanneer je bijvoorbeeld een voertuig zoekt, kan het zijn dat je er zelf eentje gaat ontwerpen… maar wat als je gebruik kunt maken van een voertuig dat al door een ander is gemaakt? Zo kun je sneller games ontwikkelen dan ooit tevoren. En bovendien is het een geweldige impuls voor beginners om games te bedenken.

Gamen

Dreams is natuurlijk meer dan alleen het maken en ontwerpen van games. Het is vooral gemaakt om lekker te gamen! En dat kan niet alleen in je eigen bedachte titels, maar in DreamSurfing kruip je in letterlijk duizenden droomcreaties van andere gebruikers, waar ook ter wereld. Media Molecule is zo slim geweest om alle inzendingen te categoriseren; waardoor je makkelijk nieuwe dingen vind, ziet wat je vrienden leuk vonden en waar de ontwikkelaars van onder de indruk waren. Daarnaast is er ook een uitgebreide zoekfunctie, voor wanneer je zoekt naar een speciaal element in games. Het is extreem leuk om de creaties van andere spelers te bekijken.

Positief

Wat het spel zo verfrissend maakt, is de positiviteit van de community. Het is echt een platform waar mensen elkaar aanmoedigen en complimenteren, ook beginners die niet al te mooie creaties plaatsen krijgen complimenten en bemoedigende woorden. Deze warme, gastvrije houding is overal te zien. Het lijkt alsof in onze sarcastische wereld de dromers een plekje hebben gevonden waarin ze gewoon even zichzelf kunnen zijn.

Aanvulling december 2021:

Ancient Dangers: A Bat’s Tale Spel

Exclusief te spelen in Dreams, Ancient Dangers: A Bat’s Tale is een third-person dungeon crawler gemaakt door Media Molecule en ontworpen om de vaardigheden van alleen de moedigste avonturiers op de proef te stellen. Of je nu op zoek bent naar hectische gevechten tegen vreemde en dwaze vijanden, puzzels om je hersencellen te prikkelen of een confrontatie met een draak met enorme tanden (en een nog groter ego), Ancient Dangers: A Bat’s Tale zal je daarin niet teleurstellen. Speelbaar in single-player of lokale coöp, Ancient Dangers: A Bat’s Tale is vandaag beschikbaar.

DreamShaping 2.0 Update

Games maken is nog nooit zo snel, gemakkelijk en leuk geweest als met de nieuwste update van DreamShaping van Media Molecule. Met een nieuwe interface en sjabloon systeem, DreamShaping helpt nu makers met tools en begeleiding om te beginnen met het maken van 2D-platformers, een dungeon crawlers, side-scrolling shoot-‘em ups, of een mini-golf spel zonder vanaf nul te beginnen. De DreamShaping 2.0 update is vandaag beschikbaar in Dreams.


Recensie over Dreams

CooleSuggesties topper

Het heeft misschien het grootste deel van een decennium gekost om te maken, maar de komst van Dreams schijnt een langlopend project te zijn geweest, en waarschijnlijk is het nog altijd niet ‘af’. Maar daar werken ze nu met een hele community aan, dat maakt dit spel wel zo indrukwekkend. Het kenmerkt een nieuwe manier om met games aan de slag te gaan en creatief bezig te zijn. Het is niet alleen een game en een creatief middel, het is een sociaal platform waar spelers kunnen samenwerken en de verbeelding van anderen kunnen verkennen. Het is een van de meest innovatieve games in jaren.

Score: 9


Info

Dreams, Sony Interactive Entertainment Europe
PS4, behendigheid.
Prijs: 39.99 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.