Robotstofzuigers klinken als een geschenk uit de hemel. Nooit meer stofzuigen, altijd schone vloeren. Hoe mooi zou dat zijn? Toch blijkt de techniek nog niet zo eenvoudig te zijn, merken we van verschillende apparaten. Gelukkig gaan de ontwikkelingen ook op stofzuiggebied ontzettend hard en worden de robots steeds beter. Wij gingen aan de slag met de Dreame L10 Ultra – een robotstofzuiger die ook kan dweilen!
Allesreiniger
De Dreame L10 Ultra is een echte allesreiniger. Hij zuigt en dweilt – en maakt zelfs zichzelf schoon. Een enorm positief punt is de zelfreinigende dweilfunctie. Veel robotstofzuigers met een dergelijke functie gaan namelijk met een en hetzelfde doekje door je hele huis. Dat is de eerste paar meters misschien nog wel schoon, maar daarna gaat-ie gewoon met een vuil microvezeldoekje over de vloer. Echt schoon zal het daar niet van worden. Bij de Dreame L10 Ultra kun je instellen hoeveel vierkante meter je wil schoonmaken met het doekje. Daarna gaat-ie terug naar zijn basisstation om de dweilpads te reinigen, om vervolgens weer op pad te gaan. bovendien heeft de robotstofzuiger twee tanks: een voor schoon water en eentje voor het vuile water. Een klein nadeel is wel dat het basisstation werkt met een stofzak. Dat is makkelijk legen, maar kost je wel de speciale stofzakken.
Alles zelf doen
De Dreame L10 Ultra is eigenlijk een beetje een puberrobotstofzuiger. Hij wil alles zelf doen. En dat doet-ie ook prima, moet ik bekennen. Voor je goed van start kunt gaan wil de robot eerst even een rondje door je huis maken. Hij maakt daarbij in de app een fraaie plattegrond van alles wat hij tegenkomt en ziet. Is dat eenmaal gedaan, dan kun je hem op pad sturen en kun je via de app ook weer perfect volgen waar hij is geweest en waar de robot obstakels is tegengekomen. De obstakeldetectie werkt echt heel goed en ook de zelflerende functie werkt prima. Zo hebben we behoorlijke drempels in huis. De eerste paar keer had hij daar echt moeite mee en moest hij op een bepaalde manier over de drempel heenrijden. Na een paar keer was dat meteen de gekozen optie.
Flink basisstation
Het basisstation van de Dreame L10 Ultra heeft nogal wat functies aan boord. Natuurlijk zorgt-ie dat de stofzuiger opgeladen is en blijft, maar hij voorziet de robot ook van vers water en schoonmaakmiddel, haalt de stofunit leeg en droogt de dweilpads. Het is dan ook niet vreemd dat je best een flink basisstation in huis krijgt, dat je wel even ergens kwijt moet. Waar je de eenvoudigere modellen netjes en onopvallend onder een bank kunt leggen, zul je deze een prominenter plekje moeten geven. Gelukkig is het basisstation vrij strak en neutraal vormgegeven, waardoor hij wel opvalt, maar niet zal misstaan.
Vormgeving
De robot zelf is rond (met een diameter van ongeveer 33 cm) en wit, met een enkele zijborstel op randen schoon te maken. Vooraan vind je een grote rubber roller zonder haartjes. Dat is een geweldige manier om tapijt te vegen, maar als bonus blijven haren er ook niet in hangen. Achteraan vind je twee ronde dweilpads die je kunt verwijderen en wassen (maar dus ook door het apparaat zelf gereinigd worden). Bovenop zie je een LIDAR-koepel, die de omgeving stevig in de gaten houdt. Daarnaast beschikt hij over een camera aan de voorzijde om obstakels te detecteren. Dat werkt goed, hoewel ik hem wel een keertje uit een kabel heb moeten bevrijden. Als bonus is er een HEPA-filter verwerkt in het apparaat, zodat stofdeeltjes niet worden rondgestrooid. Het complete apparaat is ongeveer 10 centimeter hoog, waardoor hij prima onder kasten, bedden en banken past.
In kaart brengen
Vanuit de app kun je de kaart indelen in ruimtes en zones, zodat je de robot heel selectief aan het werk kunt zetten. Je kunt zelf bepalen of de robot alleen moet stofzuigen of moet dweilen (en hoe intens hij dat moet doen). In de kaarten kun je ook aangeven welke zones meer aandacht moeten krijgen. Zo kun je de gang wat intenser laten dweilen, de zitkamer enkel laten stofzuigen en de keuken om de andere dag stofzuigen en normaal dweilen. Je kunt zelfs kaarten aanmaken voor verschillende verdiepingen, zodat je een enkele robot in huis hoeft halen om je volledige huis te laten stofzuigen. Je moet dan wel even de robot oppakken en op de andere verdieping neerleggen, maar daarna ben je ook klaar. Zet hem dus neer op de verdieping die je het meest schoonmaakt (of waar je ruimte hebt voor het omvangrijke basisstation) en til hem zo nu en dan op naar een andere ruimte. Je krijgt vanzelf een seintje als-ie klaar is!
Ga direct naar Dreame L10 Ultra robotstofzuiger op BOL.com.
Recensie over Dreame L10 Ultra robotstofzuiger
Dreame belooft bij de L10 een compleet plaatje te leveren dat je vloeren zonder problemen zal bijhouden en schoonmaken, zonder dat jij daar nog aan hoeft te denken. Hoewel je de watertanks voor de dweil wel moet leegmaken en vullen, krijg je daar ook een seintje voor. En daarnaast komt Dreame diens belofte meer dan waar. Je kunt deze robot tot in de puntjes programmeren of hem zelf alles laten bepalen. En ook dat doet-ie zonder morren. Hij past zich aan op de ondergrond, tilt de dweilborstels op bij tapijten en je kunt zelfs per ruimte aangeven welke delen je op welke manier wil schoonmaken. De enige nadelen zijn het gebruik van de stofzakken en het feit dat je best wel een station kwijt moet in huis.
Score: 9
Informatie
Dreame L10 Ultra robotstofzuigerMeer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 899 euro.
Op zoek naar coole gadgets?