logo-liggend-wit-donkerblauw

Draken – beesten van verbeelding door de eeuwen heen

draken Volwassenen mogen weer terug naar hun innerlijke kind. Nou ja, als dat niet gepaard gaat met bedplassen en huilen als iemand je speelgoed afpakt dan. Maar je kleden in een superhelden-shirt is heel normaal, stripboeken mogen gelezen worden, niemand kijkt raar op als je naar de nieuwste Iron-Man film bent geweest en ook Game of Thrones is een must-see voor mannen.

Fantasie en werkelijkheid

Is dat iets van de laatste jaren? Welnee! Fantasie en werkelijkheid lopen al eeuwen door elkaar heen. En die draken uit Game of Thrones zijn helemaal niet zo vergezocht. Ridders zijn de superhelden van de middeleeuwen, die horen er gewoon bij. In het boek Draken – beesten van verbeelding gaan een aantal draken-experts (ja, ze bestaan echt) op zoek naar de geschiedenis van de draken. Ze duiken de geschiedenis in en bestuderen de invloed van draken op het leven en de kunst. Iedere expert gebruikt natuurlijk een andere insteek, want ieder benadert dit vraagstuk weer op een geheel eigen manier.

Museum

Aanleiding voor dit boek is een tentoonstelling in het Limburgs Museum te Venlo, die nader ingaat op de aanwezigheid van draken in de mythologie en religie. Een interessant onderwerp, want als je al die draken bij elkaar ziet ontdek je toch al snel verschillen binnen de culturen, maar ook een boel overeenkomsten. Waar zouden die toch vandaan komen? Een tocht door de natuur helpt ons weer een handje, maar het blijft eigenlijk toch gissen.

Expert view

Dankzij het aantal experts dat is gevraagd om een betoog te houden over (de geschiedenis van) draken heb je ook een keur aan inzichten te pakken in dit schitterend geïllustreerde boek. Jammer genoeg hoort daar ook bij dat je regelmatig wat leest dat een andere wetenschapper al heeft behandeld, maar dat mag de pret niet drukken. De verschillende scripties zijn vlot te lezen, interessant en werpen een informatieve blik op het fenomeen ‘draken’ door de eeuwen en culturen heen.

Verschillende draken

Van gevaarlijke draken uit onze westerse Middeleeuwen (St. Joris en de Draak) tot de aardige en behulpzame Chinese draken (hoewel ook Gent zijn beschermdraak had) tot verwijzingen in de bijbel en de verweving van draak-achtige schepsels in de Griekse mythologie: draken en bijzondere schepsels zijn van alle tijden. Dankzij dit boek heb je daar een dieper inzicht op, en kun je vertrouwen op een keur aan weetjes en informatie. En die zie je overal terug, van de draken uit Harry Potter tot in die van Game of Thrones. En wat dacht je van Hikkie en zijn vrienden in de boeken/tekenfilms Hoe tem je een Draak? Draken – beesten van verbeelding uitgeverij Vantilt, 175 pagina’s, paperback. Prijs: 19,95 euro. ISBN: 9789460042607

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.