logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Dracul, Dacre Stoker en JD Barker

Dracula van Bram Stoker is een van de meest tot-de-verbeelding-sprekende horrorverhalen uit onze tijd. Toch is het boek al meer dan 120 jaar oud… tijd voor een vervolg? Dat neemt de achterkleinzoon van Bram Stoker, Dacre Stoker, maar wat graag op zich. Hij schreef – samen met JD Barker – het beklemmende boek Dracul.

Dagboek van Bram Stoker

Het boek heeft zich verpakt in een soort dagboekvertelling van Bram Stoker zeld, wanneer hij op het einde van zijn leven opgesloten zit in een torenkamertje in een kasteel, omringd met spiegels, houten kruizen en een flink geweer, dat geladen is. Telkens weer legt hij een nieuwe witte roos voor de deur om het onheil te weren… maar hoe lang kan hij dit tegenhouden? En wat moet hij precies tegenhouden? Dracul is dan ook een verfrissende mix van de originele biografie van Bram Stoker en zijn eigen huiveringwekkende creatie. Het verhaal wordt dus verteld vanuit Bram Stoker, terwijl hij zijn levensverhaal op papier zet.

De jonge jaren van Bram Stoker

Het blijkt dat er al in de jonge jaren van Bram bijzondere dingen zijn gebeurd. Daarvan is ook zijn jongere zus Matilda en zijn oudere broer Thornley getuige, en draaien allemaal om de mysterieze nanny Ellen Crone, wiens uiterlijk regelmatig verandert en wie regelmatig ziek en zwak met de noorderzon verdwijnt, om een paar dagen later weer kiplekker bij het gezin terug te keren. Toch zorgt de aanwezigheid van Ellen Crone ervoor dat de ziekelijke Bram op de been blijft. Wanneer hij een aanval heeft of een terugval, is het de bijzondere aanwezigheid van Ellen blijkbaar al genoeg om het tij te keren. Maar hoe? Langzaam maar zeker vallen elementen op hun plek.


Ga direct naar Dracul op BOL.com.

Recensie over Dracul

Als lezer heeft Dracul heel wat verrassingen voor je in petto. Het is duidelijk een soort prequel voor het boek Dracula, dat Bram Stoker zelf schreef, maar gaat veel dieper in op de vampieren/draculamythe die door hem is opgezet. Het dagboekverhaal werkt prima, hoewel het taalgebruik wel wat ouderwetser mocht zijn (hoewel deze moderne toon prima wegleest). Soms zakt het tempo van het verhaal even weg, om daarna met sprongen vooruit te schieten. Soms is het zo spannend dat je het nauwelijks weg kunt leggen. De mix tussen feit en fictie werkt wel goed, het is duidelijk dat de beide schrijvers hun huiswerk goed hebben gedaan. Voeg daat wat bloederige schrik- en gruwelmomenten aan toe en je hebt eigenlijk de moderne variant van Dracula in handen!

Score: 8


Informatie

Titel: Dracul
Auteur:
Uitgever: Boekerij
Aantal pagina’s: 496
Type boek: Paperback
ISBN: 9789022599303
Prijs: 24.95 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.