Film recensie: Downton Abbey

downton abbey

Vorig jaar werd de topserie Downton Abbey omgevormd tot een speelfilm, waarin de geliefde Crawleys en hun onbevreesde personeel zich voorbereiden voor het belangrijkste moment in hun leven. Het koninklijk huis komt hun kasteel namelijk een bezoekje brengen, met alle entourage die daar omheen komt kijken. En dat is nog al wat, kan ik je verzekeren… waardoor het hele kasteel ondersteboven komt te staan. Maar er gebeurt natuurlijk veel meer dan dat, wat vaste kijkers van de serie wel zullen weten. De film is namelijk een vervolg van de bestaande serie, die bekroond is met o.a. drie Golden Globe Awards en vijftien Emmy Awards. In totaal werd de serie 69 keer genomineerd voor een Emmy Award.

Wie spelen er in Downton Abbey?

De hoofdrollen worden vertolkt door o.a. Hugh Bonneville (Robert Crawley, Earl of Grantham), Laura Carmichael (Lady Edith Crawley), Allen Leech (Tom Branson), Michelle Dockery (Lady Mary Crawley), Elizabeth McGovern (Cora Crawley, Countess of Grantham), Joanne Froggat (Anna Bates), Jim Carter (Charles Carson), Matthew Goode (Henry Talbot) en Maggie Smith (Violet Crawley, Dowager Countess of Grantham).

Royal life

Het mag duidelijk zijn dat je ook in de film helemaal wordt ondergedompeld in het koninklijke en adelijke Britse leven van het begin van de vorige eeuw. In de serie is er een mooi spanningsveld ontstaan tussen de familie Crawleys die ‘upstairs’ van het gigantische landhuis wonen, en de bonte verzameling bedienden die in het ‘downstairs’ intrek hebben genomen. Het is wel duidelijk dat deze adelijke familie er wat andere standpunten op nahoudt, aangezien het gezelschap aan bedienden zo bont is. Iedereen krijgt een kans, en dat is een mooi standpunt. Deze film moet de afsluiter vormen van zes seizoenen Downton Abbey – en dat is ook wel te zien, aangezien het slot van de film veel draadjes aan elkaar knoopt.

Bekend verhaal

Toch moet ik je wel waarschuwen, want de film gaat er niet van uit dat je onbekend bent met de serie. Niemand wordt dus echt aan je voorgesteld of geïntroduceerd, je wordt midden in de hofhouding geslingerd. Natuurlijk zul je binnen no-time de nodige mensen een plekje hebben gegeven, maar het kan toch wel overweldigend zijn om al die namen en posities uit elkaar te houden.

Spannende lijnen

Er zitten overigens een paar spannende verhaallijnen in de film, zoals de mysterieuze John Bates die rondloopt in het dorpje en her en der praat over de affiniteit met de koninklijke familie. Ook het bezoek (en vooral de hofhouding) van het koninklijk huis zorgt voor veel onrust. Help, de koning komt. Hoe kunnen we alles volgens het protocol doen? De bediening vn Donwton Abbey is er overigens niet zo blij mee, aangezien de koninklijke hofhouding het hele personeel aan de kant schuift. Zij zullen het varkentje wel eens wassen!

Ga direct naar Downton Abbey op BOL.com.


Recensie over Downton Abbey

Een mooi kostuumdrama, dat is het zeker, met geweldige gesprekken en snedige opmerkingen van oma Crawley, gewoon om van te smullen! Daarnaast gebeurt er zo veel, dat je soms even niet meer weet waar je nu naar aan het kijken bent. En hoewel er veel lijnen door elkaar lopen, gebeurt er ook weer helemaal niets. De echt spannende momenten kun je op één hand tellen. De film is daarnaast echter wel onderhoudend en mysterieus, zoals een goede Downton-Abbey-aflevering betaamt. Voor fans een toetje na de uitgebreide maaltijd om de vingers bij af te likken, voor de niet-Downton-Abbeykijker: een leuke, onderhoudende film. Op die laatste groep is het cijfer gebaseerd, kan me voorstellen dat de echte fans de film bekronen met een puntje (of twee) hoger.

Score: 7


Informatie

Titel: Downton Abbey
Uitgever: Universal Pictures
Tijdsduur: 122 minuten
Genre: speelfilm.
Kijkwijzer: Geschikt voor 12 jaar of ouder

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.LAAT JE REACTIE ACHTER

 1. […] langverwachte terugkeer van Downton Abbey volgt de Crawleys en hun personeel terwijl ze een filmploeg en glamoureuze sterren verwelkomen voor […]

 2. Will avatar
  Will

  Mooie film, wil ik heel graag naar toe samen met mijn man.

 3. Anna Corputty avatar
  Anna Corputty

  Al vast bedankt héél aardig

 4. Babette Brugman avatar
  Babette Brugman

  Overmorgen is het zover en komt deze prachtige film eindelijk in de bioscoop.
  Ik kan haast niet wachten, Daar ga ik zeker binnenkort naar toe met mijn dochter.

  De hele Crawley familie en hun bedienden zijn wat mij betreft de koningen en koninginnen van het witte doek. En nu komt in de film ook nog het koninklijk paar Downton Abbey bezoeken.

  Lijkt me dus geweldig om deze tas, notitieblok en Downton Abbey-pen te krijgen. Daarom doe ik graag mee met deze vorstelijke prijsvraag!

 5. Marianne avatar
  Marianne

  Leuke avondje uit!

 6. Mertens Patrick avatar
  Mertens Patrick

  leuke prijs!!!

 7. Annemie Cornelis avatar
  Annemie Cornelis

  leuke prijs!!!

Laat hieronder jouw reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.