logo-liggend-wit-donkerblauw

Film recensie: Downton Abbey 2 – a new era


5053083251000 Downton Abbey A New Era BD 3D

De langverwachte terugkeer van Downton Abbey volgt de Crawleys en hun personeel terwijl ze een filmploeg en glamoureuze sterren verwelkomen voor de opnames van een nieuwe stomme film. Ondertussen gaan andere leden van de familie op een groots avontuur naar een villa in Zuid-Frankrijk om een mysterie te ontrafelen over het verleden van de gravin-weduwe.

Het scenario is wederom in handen van Julian Fellowes en naast de originele cast  zijn er nieuwe, boeiende personages. Downton Abbey: A New Era zit boordevol uitbundige momenten, opwinding en humor, tranen van vreugde en verdriet en een nieuw begin voor al je favoriete personages.

Bekijk de trailer van Downton Abbey – A New Era

Van televisieserie naar filmserie

Het is eigenlijk wel bizar, dat dit al de tweede film van Downton Abbey is: de eerste film was namelijk een soort ‘afsluiting’ van de televisieserie, die 6 seizoenen duurde (en uit 52 afleveringen bestaat). De serie had echter zo’n aantrekkingskracht, dat een tweede flink niet kon uitblijven. Mensen waren toch geboeid door de Britse aristocratische wereld! Toch is het niet allemaal pracht en praal: om genoeg geld te verkrijgen om het lekkende dak van het kasteel te repareren, moet de familie toestaan dat een filmcrew toevlucht zoekt tot hun huis, om een nieuwe stille film op te nemen. Dat roept heel wat gemengde gevoelens op: de jonge garde is super enthousiast over de wereldsterren die ze gaan ontmoeten, maar de oude garde heeft niets op met deze filmtechniek.

In het diepe

De film Downton Abbey – a new era begint vrij plots en abrupt. Is het even geleden dat je de eerste film of de serie hebt gezien? Dan is het echt even zoeken naar wie-is-wie. Hoe zaten de familiebanden ook alweer in elkaar? Wie heeft iets met wie? Naast de aristocratische familie heeft namelijk de bediening ook een aanzienlijk aandeel in deze serie! En zo lopen er al snel een aantal verhaallijnen door elkaar met relaties, familiaire betrekkingen en geflirt, geheimen, overleggen en gekonkel.

Twee verhaallijnen

Toch zijn er duidelijk twee verhaallijnen te onderscheiden. De belangrijkste lijn zit hem natuurlijk in de filmmaatschappij, die een nieuwe film opneemt in het huis van Downton Abbey. Hier nemen onze bekende personages natuurlijk geen blad voor de mond en kijken ze behoorlijk neer op het ‘lompe Amerikaanse gedrag’ van hun gasten. Toch blijkt iedereen bijzonder hulpvaardig als er iets mis lijkt te gaan en draaien de dienstmeisjes om de filmsterren heen, vol spanning om contact te leggen. De tweede verhaallijn neemt je mee naar Zuid-Frankrijk, waar een Markies een villa heeft nagelaten aan Lady Crawley. Zij had zo’n 70 jaar geleden een weekje kennis met deze Markies… maar waarom laat hij haar na één week een villa na? Lady Crawley, wiens gezondheid hard achteruit gaat, laat iedereen in het ongewisse. Gelukkig worden ze uitgenodigd door de zoon van de Markies, zodat een deel van de familie kan kennismaken met zijn weduwe en zoon.


Ga direct naar Downton Abbey – A New Era op BOL.com.

Recensie over Downton Abbey – A New Era

Zou dit dan toch écht de laatste film zijn over het Britse aristocratische leven in Downton Abbey? Wie zal het zeggen. Er zijn in ieder geval genoeg lijntjes opengetrokken om een nieuw begin te maken… wellicht zelfs met een kleiner gezelschap of met verschillende verhaallijnen. Het is indrukwekkend te zien hoe fraai de entourage van deze historische soap is neergezet en hoe alle verhalen netjes worden volgehouden. De verschillende personages hebben hun rollen zo’n beetje vormgegeven en laten groeien – in deze film spelen ze die dan ook nog altijd vol overgave. Dankzij de twee verhaallijnen heb je een fijne afwisseling, waardoor de twee uur durende film een stuk korter lijkt. Maar eigenlijk is het een miniserie waardig!

Score: 8


Informatie

Titel: Downton Abbey – A New Era
Uitgever: Universal Pictures
Tijdsduur: 121 minuten
Genre: speelfilm.
Kijkwijzer: Geschikt voor 6 jaar of ouderGrof taalgebruikBevat spannende scenes

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

 1. will avatar

  Heel graag doe ik mee.

 2. Annemie Cornelis avatar
  Annemie Cornelis

  Doe heel graag mee

 3. Patrick Mertens avatar
  Patrick Mertens

  Kansje gewaagd

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.