logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Dor, Neal en Jarrod Shusterman

Er zijn een flink aantal boekenseries die gaan over een wereld die vergaan is, en waar mensen hun best moeten doen om zichzelf staande te houden. De avonturen over zo’n dystopische wereld gaat vaak over heldendaden, over kracht en doorzettingsvermogen. Er zijn – naar mijn weten – echter maar weinig boeken die gaan over de ommekeer van de bestaande wereld zoals wij die kennen naar zo’n dystopische wereld. Hoewel: inmiddels ken ik er een, want Dor beschrijft juist zo’n kantelpunt.

Droogte

De titel van het boek zegt het al: Dor gaat over droogte. Er is een chronisch watertekort, waardoor de Amerikaanse regering steeds fellere maatregelen moet treffen. Wanneer een nabijgelegen staat een dam afsluit, komt Californië zonder rivierwater te zitten. De maatregelen worden steeds strenger in de lopende hittegolf. Eerst mogen mensen geen tuinplanten meer bewateren of zwembaden vullen (herkenbaar?) maar later wordt het ook verboden om te douchen of water te verspillen, tot op een dat het water volledig wordt afgesloten. De Tap-toe krijgt steeds strengere regels! Omdat deze gebeurtenissen elkaar in rap tempo opvolgen en de mensen aan het lijntje worden gehouden, heeft het gros zich nog niet voorbereid. Er is dus een echte loop op water en drinken in de winkels en supermarkten, wat voor de nodige druk zorgt. Wanneer de regering meld dat er zuiveringsinstallaties in zee worden geplaatst om zeewater om te vormen tot drinkwater, stappen de ouders van Alyssa meteen in de auto om water te halen. Ze komen echter niet terug… en dus moeten Alyssa en Garrett zelf overleven – of in ieder geval hun ouders zoeken.

Vierluik

Het verhaal van Dor wordt verteld vanuit grofweg vier personen. Als echte hoofdpersoon is er Alyssa, een tienermeisje dat op de middelbare school zit. Zij is met haar ouders en broertje Garrett het prototype Amerikaans Gezin. Dan is er Kelton, de buurjongen van Alyssa. Hij zit in dezelfde klas als haar en is heimelijk verliefd op zijn buurmeisje. Die ziet hem echter niet staan. Kelton is namelijk een tikje raar. Hij is nogal beschermd opgevoed. Zijn vader is zo’n type die hun huis heeft omgebouwd tot een bunker, tot de tanden gewapend tegen rampen of een zombie-apocalyps. Hij is er al jaren mee bezig, maar inmiddels komt hen dat goed uit. Tijdens één van hun uitstapjes, om de ouders van Alyssa en Garrett te zoeken, komen ze de derde persoon tegen: Jacqui. Een zonderling meisje dat goed weet te overleven, maar ook moet toegeven dat ze wel wat hulp kan gebruiken. Deze brutale tiener zet de boel af en toe op scherp, maar biedt ook weer de helpende hand. Als vierde partij is er het nieuws. In dikke letters lees je wat er in de kranten komt te staan, zodat je ook weet wat er landelijk en regionaal geregeld wordt voor de overlevenden.

Ga direct naar Dor op BOL.com.


Recensie over Dor

CooleSuggesties topper

De overgang naar een dystopische samenleving heeft nog al wat voeten in de aarde. Het is een kwestie van overleven, waar iedereen anders op reageert. Alyssa weet die veranderingen goed te observeren. Je leest dan ook over de overlevingsmethoden van veel verschillende mensen en hoe mensen handelen als hun eigen leven – of dat van hun gezin – op het spel staat. Daardoor is het een heel indringend boek geworden. Tel daar de herkenbaarheidsfactor van hittegolven en droge periodes bij op, en het wordt nog een stuk herkenbaarder… Tijdens het lezen van dit boek zul je in ieder geval extra genieten van je flesje water… en luister ook vooral naar het droge geknisper van de pagina’s, wanneer je ze stuk voor stuk omslaat…

Score: 9


Informatie

Dor,
Illustrator: nvt
Uitgever: Fantoom, 416 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 15 jaar. ISBN: 9789059246676. Prijs: 22.50 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Avatar for Dennis van HoutsDennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.