logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Film recensie: Don’t worry darling

De film ‘Don’t Worry Darling’ is een gedurfde, mysterieuze en visueel sensationele psychologische thriller van regisseur Olivia Wilde. De hoofdrollen zijn voor Florence Pugh, Harry Styles, Olivia Wilde, Gemma Chan, KiKi Layne en Chris Pine. De film lijkt een ode aan het ‘perfecte Amerikaanse plaatje’ en brengt een bijzondere vertelling over perfectionisme, dromen en het gevoel van veiligheid.

Over Don’t Worry Darling

Alice en Jack hebben het getroffen met hun woning in het voorbeeldige plaatsje Victory, een experimentele gemeenschap waar de mannen wonen die werken voor het uiterst geheime Victory Project, samen met hun gezin. Hun CEO is Frank, een visionaire zakenman, motivator en levenscoach, de belichaming van het maatschappelijk optimisme van de jaren vijftig dat elk aspect van het dagelijks leven in dit utopische plaatsje in de woestijn beheerst. Terwijl de mannen elke dag in het hoofdgebouw van het Victory Project werken aan de ‘ontwikkeling van geavanceerde materialen’, brengen hun echtgenotes – onder wie Franks charmante vrouw Shelley – hun tijd door met genieten van de luxe en de uitspattingen in hun gemeenschap. Het leven is perfect en het bedrijf voorziet in de behoeften van elke inwoner. Het enige wat het daarvoor in ruil vraagt, is discretie en onvoorwaardelijke toewijding aan Victory.

Bekijk de trailer

Maar hier klopt iets niet helemaal. Dat is al vrij snel duidelijk. Waarom rijden al die mannen achter elkaar aan naar dezelfde plek in hun pastelkleurige Cadillacs? Alice, de parmantige vrouw van Jack en hoofdpersoon van onze film, begint langzaam maar zeker te twijfelen aan het perfecte leventje. Iets klopt er niet, lijkt ze te voelen… maar wat? Langzaam maar zeker begint ze feitjes te verzamelen en scheuren te zien in dat perfecte leventje. Dat lijkt bovendien in een stroomversnelling te komen wanneer één van de vrouwen uit de gemeenschap helemaal van de kaart begint te raken en bijzonder vreemd gedrag begint te vertonen.

Realiteitszin

De onrust en het wantrouwen begint Alice beetje bij beetje op te breken en groeit uit naar van zenuwachtige paranoia naar legitieme terreur naarmate ze meer over deze mysterieuze plek ontdekt. Beelden komen tot haar in impressionistische slierten en nachtmerries die haar wakker doen schrikken in het donker. De waanbeelden worden te vaak ingezet om het onrustige beeld neer te zetten, waardoor ze aan kracht verliezen. Als Alice echter de moed vindt om Frank te confronteren met haar vermoedens, resulteert dit in de krachtigste scène van de film. De psychologiche strijd barst los en laat beide acteurs op hun sterkst zien.

Cast

  • Alice – Florance Pugh (Oscarnominatie voor ‘Little Women’)
  • Jack – Harry Style (‘Dunkirk’)
  • Olivia Wilde (het binnenkort verwachte ‘Babylon’)
  • Shelley – Gemma Chan (‘Crazy Rich Asians’)
  • KiKi Layne (‘The Old Guard’)
  • Frank – Chris Pine (‘All the Old Knives’)
  • Nick Kroll
  • Sydney Chandler
  • Kate Berlant
  • Asif Ali
  • Douglas Smith
  • Timothy Simons
  • Ari’el Stachel

Leiderschap en macht

Don’t Worry Darling lijkt een kritische noot te zijn naar verschillende aspecten: verheerlijking van de jaren 50, de typische man-vrouw rolverdeling, macht en leiderschap, ontevredenheid over wat je hebt en dromen die je wil doorduwen. Toch komt het allemaal niet echt van de grond, omdat ze niet concreet worden aangesproken. Dat laat veel aan de verbeelding van jou als kijker over, maar toch had ik graag wat duiding gehad in de film. Dat ‘huislijk geluk’ niet zaligmakend is, weet je natuurlijk al uit tientallen (zo niet honderden) andere films in zo’n beetje ieder genre. Waar je af en toe toch aan het denken en twijfelen wordt gezet, is de conclusie een beetje een anti-climax – en natuurlijk hadden we iets meer willen zien dat dit einde, mensen!

Over de makers

‘Don’t Worry Darling’ is een gedurfde, mysterieuze en visueel sensationele psychologische thriller van regisseur Olivia Wilde. Wilde regisseert de film op basis van een scenario geschreven door haar ‘Booksmart’-scenarist Katie Silberman, gebaseerd op een treatment van Carey Van Dyke & Shane Van Dyke en Silberman. De film wordt geproduceerd door Wilde, Silberman, Miri Yoon en Roy Lee.

Uitvoerend producenten zijn Richard Brener, Celia Khong, Alex G. Scott, Catherine Hardwicke, Carey Van Dyke en Shane Van Dyke. Wilde wordt achter de camera geassisteerd door de tweemaal voor een Oscar genomineerde director of photography Matthew Libatique, production designer Katie Byron, editor Affonso Gonçalves, de voor een Oscar genomineerde componist John Powell, music supervisor Randall Poster en kostuumontwerper Arianne Phillips.

streaming-banner-hbo-max

Ga direct naar Don’t worry darling op BOL.com.

Recensie over Don’t worry darling

De aantrekkingskracht van de hoofdrolspelers past perfect bij het uitgangspunt van ‘Don’t Worry Darling’, waarin een selecte groep vooruitstrevende families halverwege de jaren vijftig naar een geplande gemeenschap in Palm Springs is verhuisd om hun eigen samenleving te creëren. Structuur en rust, geen ellende en een strakke hiërarchie lijken de grondvesten te zijn voor een stabiele en verfijnde samenleving. Toch is dat zeker niet zo, blijkt uit deze film, maar dat heeft een heel andere grondslag. De film sluimert in een soort onrust en grimmige beelden, de conclusie is misschien nog verontrustender… en een beetje als een domper. De verfilming, sfeer en aankleding zijn onberispelijk en het tempo zit er eigenlijk wel prima in. Toch ontbreekt het in deze film aan de persoonlijke ontwikkeling, het ontbreekt aan diepgang.

Score: 7


Informatie

Titel: Don’t worry darling
Uitgever: Warner Bros
Tijdsduur: 122 minuten
Genre: thriller.
Kijkwijzer: Geschikt voor 16 jaar of ouderGrof taalgebruikBevat scenes met geweldBevat scenes met seks

Films koop je online bij:

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.