logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Donald Duck voor blinden en slechtzienden

Met deze bijzondere uitgave van de Donald Duck wil het vrolijk weekblad blinde en slechtziende mensen laten ervaren hoe een Donald Duck en de wereld van Duckstad eruitzien. Zo beleven ook zij hier samen met ziende kinderen plezier aan. Deze Donald Duck wordt in een beperkte oplage geproduceerd door Stichting Dedicon en is exclusief verkrijgbaar voor leden van Bibliotheekservice Passend Lezen.

Eerste toegankelijke Nederlandse stripverhaal ooit

Voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis is er een stripverhaal ontwikkeld dat ook toegankelijk is gemaakt voor mensen met een visuele beperking. Het Donald Duck stripverhaal verschijnt in de vorm van een grote map waarbij hoofdrolspelers Donald, Katrien en Dagobert Duck in reliëf worden weergegeven en de strip voorzien is van brailleschrift en audio-ondersteuning. De uitgave is ook voorzien van uitgebreide uitleg hoe je een stripverhaal leest.

’s Wereld bekendste eend in tactiele vorm

Het idee en de uitvoering van deze unieke uitgave komen van Stichting Dedicon. Donald Duck weekblad omarmde het idee onmiddellijk. Ook Disney was enthousiast om ’s wereld bekendste eend in tactiele vorm te produceren. Het is het eerste Disney-product dat verschijnt voor blinde en slechtziende mensen. De Koninklijke Bibliotheek heeft voor de financiële ondersteuning gezorgd.

Donald is voor iedereen

“De wereld van Donald Duck maakt al 65 jaar deel uit van de belevingswereld van kinderen”, vertelt directeur Maarten Verboom van Stichting Dedicon. “Maar kinderen met een visuele beperking kunnen over het algemeen niet meepraten over strips. Die ongelijkheid was voor ons een belangrijke motivatie om een aantrekkelijke oplossing te ontwikkelen. We zijn er trots op dat we daarin zijn geslaagd.”

Donald Duck-hoofdredacteur Joan Lommen: “We waren meteen enthousiast toen Dedicon bij ons aanklopte. Donald Duck is voor iedereen, we willen dolgraag dat álle kinderen er plezier aan kunnen beleven. We zijn heel benieuwd hoe deze speciale uitgave valt bij kinderen met een leesbeperking.”

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.