logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Walt Disney viert 90 jaar Donald Duck

Donald Duck, het geliefde, hilarische en soms heerlijk opvliegende personage dat door Walt Disney werd gecreëerd, heeft sinds zijn debuut in 1934 de wereld veroverd. Met zijn herkenbare stem, unieke charme en onvergetelijke avonturen is Donald Duck een icoon geworden dat generaties blijft betoveren. Van het witte doek tot stripverhalen en zelfs in de magische werelden van Disney-parken, overal ter wereld begroet hij miljoenen fans met zijn kenmerkende kwaken en fratsen.

Maar Donalds magie stopt niet bij het scherm. Zijn populariteit heeft hem talloze onderscheidingen opgeleverd. Wist je bijvoorbeeld dat er in Almere zelfs een straat naar hem is vernoemd, de Donald Ducklaan? Dit getuigt van de enorme impact die hij in de afgelopen 90 jaar heeft gehad, niet alleen in de Verenigde Staten maar ook hier in Nederland.

Walt Disney zelf vatte het perfect samen: “Donald is a very outrageous fellow, with bad manners and a worse temper, and everyone is fond of him, including myself.” Zijn opvliegende karakter en onhandige momenten maken hem juist zo geliefd en herkenbaar voor velen van ons.

Gouden Donald Duck 90 postzegel

Om het 90-jarig jubileum van deze geliefde eend te vieren, heeft The Walt Disney Company samen met PostNL iets speciaals ontwikkeld: een gouden ‘Donald Duck 90 jaar’ postzegel. Deze gelimiteerde postzegel is een unieke uitgave en een echt verzamelobject voor elke Disney-fan. Het eerste exemplaar werd vandaag feestelijk overhandigd aan Ferdi Felderhof, hoofdredacteur van het Donald Duck magazine, en aan Jorn Jokker en Ralf Verhoef, de makers van D-Tales, dé Nederlandstalige Disney fan podcast.

Vanaf vandaag zijn de gouden Donald Duck 90 postzegel en het Donald Duck postzegelvel te koop via de webshop van PostNL. Dit is een geweldige kans voor fans om een stukje van deze magische viering in huis te halen. Mis deze kans niet om een stukje geschiedenis te bezitten en vier mee met Donald Duck, die ons al 90 jaar lang aan het lachen maakt en ontroert!

Bekijk de postzegels en meer op shop.postnl.nl. Proost op Donald Duck en op nog vele jaren vol avonturen!

Pannenkoekenrecept van Donald Duck

Wie jarig is trakteert! De verjaardag van onze favoriete eend stroomt door in alle afdelingen van The Walt Disney Company en daarom vroegen we 24Kitchen chef (en Donald Duck fan), Jet van Nieuwkerk om het favoriete feestgerecht van Donald te bereiden en de instructies te delen met alle fans in Nederland. Bekijk hier het filmpje en geniet ook van Donalds favoriete pannenkoeken recept ter ere van zijn 90-jarige jubileum! 

Donald Duck in het Rijksmuseum

Deze feestelijke mijlpaal is slechts het begin van een jaar vol betoverende Disney-magie! Na het overweldigende succes van de oktober familiemaand – de bijzondere samenwerking tussen het Rijksmuseum en Disney – kunnen bezoekers dit najaar weer uitkijken naar een magisch vervolg. Waar vorig jaar de focus lag op het 100-jarige bestaan van de Walt Disney Company en zijn iconische karakter Mickey Mouse, zal de volgende editie geheel in het teken staan van Donald Duck. Families en liefhebbers kunnen hun hart ophalen, want deze tweede editie zit boordevol verrassingen zoals alleen Disney en het Rijksmuseum die kunnen bieden.

Batavia Stad Fashion Outlet

Maar Disney laat je niet wachten tot het najaar! Deze zomer werken Batavia Stad Fashion Outlet en Disney samen aan een schitterend project. Voor het eerst ooit worden de straten en winkels van Batavia Stad Fashion Outlet betoverd met een magische make-over, gewijd aan Disney-iconen zoals Mickey Mouse, Donald Duck en hun vrienden. Meer informatie over deze samenwerking wordt binnenkort bekendgemaakt.

Samenwerkingen

Het hele jaar door werkt The Walt Disney Company samen met toonaangevende merken om tientallen stijlvolle nieuwe producten en collecties te lanceren ter ere van 90 jaar Donald Duck. Wereldwijde merken zoals Adidas, ASOS, Funko, Pandora en natuurlijk de Disney Store, brengen iconische verzamelobjecten, speelgoed, sieraden en stijlvolle kleding uit om dit jubileumjaar te vieren. Door samenwerkingen met merken zoals Karl Lagerfeld en Gucci blijft Donald Duck een cultureel icoon met blijvende relevantie in heel Europa, inclusief Nederland en België. Gedurende de hele zomer zullen er steeds weer nieuwe Donald Duck-geïnspireerde producten verschijnen.

Merchandise koop je bij:

Donald Duck Weekblad jubileumnummer

Ook het Donald Duck Weekblad viert natuurlijk mee met het 90-jarig jubileum van Donald Duck. Sinds 1952 verschijnt dit populaire weekblad in Nederland en met een bereik van 2 miljoen is het het grootste familietijdschrift van het land. Sinds 2021 wordt er in heel Europa zelfs elke seconde een Donald Duck magazine verkocht. Ter gelegenheid van zijn verjaardag organiseert het weekblad een unieke wedstrijd: iedereen, jong en oud, mag de tekenspullen erbij pakken en een nieuwe buur voor Donald bedenken. Een deskundige jury selecteert de leukste inzendingen, die vervolgens worden uitgewerkt door de echte Donald Duck tekenaars. Vanaf 10 juli kan er gestemd worden op de top vijf. Het winnende karakter krijgt een prominente plek op de cover van het Donald Duck Weekblad en zal regelmatig verschijnen in nieuwe avonturen van Donald Duck. Kijk voor meer informatie rondom deze fantastische wedstrijd op DonalDuck.nl/nieuwebuur. 

Daarnaast verschijnt er een dubbeldik jubileumnummer van het weekblad, met een unieke Escape Room-strip waarin lezers zelf invloed hebben op het verhaalverloop. Deze speciale editie ligt vanaf 6 juni in de winkels en op de deurmat bij de abonnees. Mis het niet en vier mee met Donald Duck tijdens dit magische jaar vol verrassingen en plezier!


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.