logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Domeinnaam checken voor zelfstandige ondernemers


Vaak begint zelfstandig ondernemerschap bij een goed idee. De eerste stap om je onderneming te starten, is om een website te bouwen. Hiervoor moet je je domeinnaam checken. Stel dat je een bedrijf wil starten onder eigen naam, dan wil je ervan verzekerd zijn dat je hier een website bij kan maken. Het zou zonde zijn dat iemand anders je voor was! Een website met een goede naam is sneller gevonden en spreekt mensen meer aan. Er zijn veel websites te vinden waar het mogelijk is om jouw geniale domeinnaam te checken.

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam bestaat uit twee onderdelen, de naam van je bedrijf en de extensie. De naam is dus het geniale idee wat je wil vastleggen en de extensie hangt af van de markt waarin je geïnteresseerd bent. Let wel op dat je geen domeinnaam kiest die te veel lijkt op een ander merk of website met een soortgelijk idee. Je wil straks niet dat je inbreuk doet op het recht van een ander merk. Als je ook de internationale markt wil betreden, kan je zelfs ervoor kiezen om .com of .online te claimen. Zorg er dan ook voor dat je een naam kiest die internationaal te begrijpen is en daardoor ook vindbaar in het buitenland. Een domeinnaam is dus eigenlijk het online visitekaartje van jouw bedrijf, winkel of merk. Per extensie kan het verschillen waar je je domeinnaam moet vastleggen.

De verschillende extensies

Misschien weet je niet helemaal het verschil tussen de internationale extensies, heel begrijpelijk. Hieronder worden ze kort toegelicht, zodat jij een weloverwogen beslissing kan nemen.

.com

De meest voorkomende internationale extensie, omdat websites met .com in veel verschillende landen toegankelijk zijn. Het heeft een professionele uitstraling en is de meest voorkomende extensie.

.net

Na .com komt .net het meeste voor wereldwijd, en kan een goed alternatief zijn als .com al bezet is. Het heeft geen nadelen, maar is oorspronkelijk bedoeld voor netwerken, maar deze voorwaarde is losgelaten.

.eu
De extensie zegt het al, deze websites zijn voor websites die zich richten op Europa. Hierdoor bereik je meerdere Europese landen tegelijk, en straalt je bedrijf een Europese insteek uit.

.org
Deze extensie komt iets minder voor en is oorspronkelijk bedoeld voor kleine organisaties met een doelgroep die niet voor het .com domein wilden betalen. Het is nu een prima alternatief wanneer jouw domeinnaam .com of .net al bezet is en straalt tegenwoordig ook professionaliteit uit.

Kosten

Er zijn natuurlijk kosten aan verbonden, maar als je alleen in de Nederlandse markt geïnteresseerd bent, komen die niet snel boven de 10 euro per jaar. En dat voor een domeinnaam die niemand anders meer kan claimen. Zorg dat je het vastleggen van een domeinnaam via een geverifieerde aanbieder doet. Sommige zelfstandige ondernemers worden slachtoffer van domeinnaamfraude. Zorg ervoor dat je een betrouwbare website gebruikt en geen reclame voor het registreren van een domeinnaam aanklikt. Sommige fraudeurs gebruiken agressieve reclame om je te laten betalen voor een domeinnaam, maar zijn hier niet voor gecertificeerd.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.