logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Doem Duivelsz is de aardige zoon van de duivel

doem duivelsz De naam van het kereltje zegt het al: Duivelsz – met de z van zoon, inderdaad. Doem is de 666e nazaat van Lucifer zelf: de opperduivel zelf. En dat schept natuurlijk toch verwachtingen, verwachtingen die Doem helaas op geen enkel front weet waar te maken. Bij alle lessen in slecht-zijn presteert Doem ver ondermaats, zelfs zo erg dat hij sommige dingen lief en aardig maakt… een duivel van niks, dus! Lucifer besluit zijn vader te laten trainen door de slechtste slechteriken uit de geschiedenis. Dat mislukt keer op keer, zelfs Piraat Zwartbaard en Dracula zijn niet bestand tegen de goedaardige trekjes van Doem en worden er door veranderd… zo blijft er geen slechterik meer over!

Doem maakt zijn keuze

Na een lange reeks van mislukkingen besluit Doem dat hij beter af is wanneer hij het kasteel van zijn vader uitvlucht, de verschillende duivelsrijken in. Zo leert hij misschien nog wat, of kan hij op aarde gaan wonen of zo. Dan komt hij een knekelmeisje tegen, een mensenmeisje. Best bijzonder, omdat alleen volwassenen worden toegelaten in de hel. Bovendien is het extra bijzonder omdat Tommy – zo heet het meisje – eigenlijk niets ergs gedaan heeft. Doem heeft het met Tommy te doen, en besluit haar te helpen om naar de hemel te gaan. Maar eerst moet hij zelf iets uitzoeken. Tijdens zijn zwerftocht heeft hij namelijk een snood plannetje te horen gekregen van twee hoge bazen in het leger van zijn vader. Daarin wordt gesproken over een overname van de hel! En dat moet Doem zien te voorkomen.

Nog duivelser

Er is nog een erger randje aan dit hele verhaal: als de generaals de hel hebben overgenomen willen ze ook de hemel gaan aanvallen. Dat zou pas echt een ramp zijn en het hele evenwicht flink verstoren. Gelukkig wil Tommy Doem wel helpen en dat komt goed uit, want Tommy heeft in het circus waarin ze is opgegroeid heel wat handige skills opgedaan. Langzaam maar zeker krijgen Doem en Tommy meer en meer informatie om de hel te redden. Maar zal ze dat wel lukken? En kunnen ze vertrouwen op Doems vriend Wammes, de demon van de luiheid? Doem Duivelsz is het eerste deel over dit heltastische kinderboek, dat je een leuk inzicht geeft in het leven in de hel. Er zitten een paar spannende stukjes in, zeker de tocht door het heksenbos is een tikje luguber, maar over het algemeen is het vlot, leuk en grappig geschreven. Het hoofdstuk van Dracula is bewust heel kort gehouden. In de hoofdstukken daarna wordt er telkens naar verwezen, dat me erg nieuwsgierig heeft gemaakt: wat hebben Doem en Dracula allemaal uitgespookt? Dit eerste deel smaakt in ieder geval naar meer, Doem Duivelsz is echt een boek om je tanden in te zetten!

Informatie

Doem Duivelsz, Tatum Flynn
Illustrator: Annet Schaap Uitgeverij de Fontein, 279  pagina’s, hardcover. Prijs: 14,99 euro. Leeftijd: vanaf 9 jaar. ISBN: 9789026139987

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.