logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Dit zegt de manier van koffiezetten over jouw karakter


Koffie is de benzine waar wij, volwassenen, op draaien. Dat wordt soms gesteld en voor veel mensen zou dat ook best wel eens zo kunnen zijn. Toch is er veel verschil in koffie, ieder drinkt koffie het liefst op zijn eigen manier. Hoe je de koffie ook drinkt: de manier waarop je koffie zet, zegt best veel over je karakter! Wat zegt de manier van koffiezetten over jouw karakter?

Zo krijgt koffie zijn smaak

Laat ik eerst even met een stukje theorie beginnen. Klinkt saai, valt best mee. Want hoe krijgt de koffie in je kopje zijn smaak? Wel: in feite geeft het zijn smaak af aan het water dat er langs af stroomt. In de praktijk doe je koffie in een houder en giet je daar water op, zodat het er doorheen stroomt – waarbij het water langs al die korreltjes loopt. Hoe fijner de korreltjes, hoe meer smaak het afgeeft. Dat noemen ze de extractie. Hoe steviger het pakketje koffie is aangedrukt, des de bitterder de smaak wordt. Het water stroomt in zo’n geval niet snel genoeg weg, waardoor de koffie verbrand door het kokende water.

Oploskoffie

Dit is wel de makkelijkste manier van koffie zetten. Kook water, strooi er oploskoffie in en roeren maar. Perfect voor een snel bakkie, of wanneer je geen ruimte hebt voor een koffiezetapparaat. Veel gebruikt door kampeerders en studenten. Ook als je bakt kan het handig zijn: een beetje oploskoffie door je cakebeslag maakt ‘m meteen een stuk interessanter!

Pads en cups

Tja, moeten we het hier over hebben? Koffie zetten uit een koffiepad of cup is snel en eenvoudig, maar daar is het eigenlijk wel mee gezegd. Hoewel de smaak van beide producten de afgelopen jaren flink is verbeterd, blijft het een alternatief voor koffie. Makkelijk en snel, maar toch een tikkie sneu. Sorry, George!

Snelfilter

De aloude manier van koffiezetten hier in Nederland. De koffie gaat – gemalen en wel – in een filterzakje, waar je kokend water in laat druppelen. Het zwarte goud sijpelt langzaam in een pot, waar je een flink aantal mensen mee kunt voorzien van koffie. De oer-Hollandse gezelligheid, met het bekende pruttelende geluid van koffie op de achtergrond. Ideaal voor huis-, tuin-, en keukengebruik, waar regelmatig mensen over de vloer komen. Een variant hierop is Slow Coffee. Dat ziet er meteen een stuk stoerder en trendy uit, in plaats van druppende koffie giet je nu een flinke peut kokend water op de gemalen koffie, die langzaam doorsijpelt. Een tikje meer hipster, dezelfde gezellige uitstraling.

Cafetière en aeropress

Twee vergelijkbare systemen, die tussen de snelfilterkoffie en oploskoffie in zitten. Je goed de koffie in een glazen koker en schenkt daar het hete water overheen. Even roeren, zodat de koffie goed oplost. Daarna druk je van bovenaf een filter naar beneden, die alle koffiekorrels naar beneden moet trekken. Op zich een snelle manier van koffie zetten, die een fijne smaak afgeeft. De aeropress is iets bewerkelijker dan de cafetière. Qua smaak en vooral qua stijl is dit een upgrade voor de filterkoffie. Het voordeel is bovendien dat je zelf je bonencombinaties en maling kunt kiezen.

Percolator, espressopotje of moka express

Drie namen voor hetzelfde principe. Hier kom je al op een geavanceerder niveau van koffie zetten: dit is al meer voor de echte koffieliefhebbers. De bonen worden zelf gemalen in een bonenmaler (het liefst met keramische schrijven voorzien). Dat is ook wel nodig, want de maling moet tussen filtermaling en espressomaling in zitten. Deze koffiezetters kosten wat tijd en zijn daarom vooral geschikt voor de koffiepuristen. Het systeem bestaat uit een waterreservoir (onderin) en een opvangbakje (bovenin) daar tussen bevind zich de koffiefilter, met de aangedrukte gemalen koffie. Doordat het water gaat koken ontstaat er druk, waardoor het kokende water door de koffiefilter naar het opvangbakje wordt gedrukt. Voila, koffie! De smaak is wat bitterder dan normale koffie, omdat de koffie ook verhit wordt. Het voordeel: je hebt geen duur apparaat nodig. Het nadeel: het kost meer tijd! Daardoor is het geschikt voor de beginnend koffiekenner, die wil experimenteren met malingen, bonen en de tijd neemt voor het zetten van een bakje koffie. Vergelijkbare systemen zijn de Atomic coffeemakers en de vacuum koffiezetters.

Espressomachine

Hier kun je helemaal los gaan. Bij espressomachines kun je kiezen uit volautomatische apparaten die instelopties hebben voor meerdere personen (voor de echte koffieliefhebber die gaat voor gemak) tot compacte pistonmachines waar je zelfgemalen bonen in kunt gebruiken en melkschuim maakt met een stoompijpje. Met een espressomachine drink je koffie zoals jij ‘m graag drinkt. Er zijn zo veel verschillende vormen en types espressomachines, maar gelukkig is er genoeg hulp om voor jou de beste koffiemachine te kiezen. Bedenk goed wat voor jou belangrijk is. Drink je veel cappuccino’s of lattes, dan is een volautomatische schuimfunctie belangrijk. Vind je het verschrikkelijk om zo’n apparaat te demonteren en schoon te maken, dan moet je letten op een onderhoudsvrij apparaat (de duurdere varianten) of een pistonmachine.

Geschreven door Dennis van Houts

Avatar for Dennis van HoutsDennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.