logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Dit wist jij nog niet over chips

Uit onderzoek van Lays chips blijkt dat 30 procent van de Nederlanders niet weet dat chips gemaakt wordt van aardappels! Uit Nederlandse grond, wel te verstaan. Dat is ook voor ons een goede reden om je kennis rondom deze krakende lekkernij even bij te poetsen. Hieronder delen we zes weetjes over chips die jij misschien ook nog niet wist.

 1. Lokale trots
  Niet alle chipssmaken zijn overal verkrijgbaar. Zo kun je alleen in Japan de smaken Wasabi, Groene Thee en zelfs Sushi vinden. Paprikachips is een typisch Nederlandse smaak en in België eten ze het liefst Salt & Pepper.
 2. Wispelturige formaten
  Heb je je ooit afgevraagd waarom chips verschillende formaten hebben? Dat komt doordat de aardappels, voordat ze gesneden worden, in verschillende vormen en maten komen. De verschillende formaten maken elk snackmoment weer anders.
 3. Keukenprins(es)
  Chips zijn niet alleen een populaire snack, maar ze worden ook gebruikt als ingrediënt in sommige gerechten. Denk bijvoorbeeld aan chips op een broodje (of tussen je club sandwich), chips in een salade of chips als topping op een ovenschotel. Wat denk je van crunchy kipfilet met paprikachips uit de oven? Voeg de chips bij ongebakken recepten het liefst zo laat mogelijk toe, zo houden ze hun ultieme crunch!
 4. Het seizoensgebonden knisperen
  Heb je ooit gemerkt dat de knapperigheid van chips per seizoen kan verschillen? Aardappels zijn natuurproducten en worden beïnvloed door de omstandigheden waarin ze groeien. De droogte of vochtigheid van de grond, de zonnestralen en andere weersfactoren kunnen invloed hebben op de aardappels en op hoe de chips eruitzien en aanvoelen. Hierdoor is er soms dus een verschil in kraak!
 5. De kleur van jouw favoriete zak
  Het logo van het chipsmerk Lay’s bestond vroeger uit de kleuren rood en blauw. Daarom zijn de eerste chips die ze op de markt brachten, naturelchips, in een rode zak met blauwe accenten gedaan. Paprika was de tweede smaak die werd uitgebracht. Daar werd de link met het merk gelegd door deze in een blauwe zak te doen, met rode accenten. Logisch? Helemaal niet. Een paprika is toch rood, geel of groen?
 6. Check, check, check
  Wist je dat er soms wel 18.000 kwaliteitschecks per jaar gedaan worden op de aardappels voordat ze uit de fabriek komen en dus een chipje worden? Volgens Lay’s beginnen de beste chips bij de beste aardappels. Wie wil nou geen chips die met veel zorg en aandacht duurzaam verbouwd is?

Verlang je naar een sprankje avontuur tijdens je avond met chips op de bank? Dan moet je weten dat er vanaf deze week in een Lay’s chipszak een gouden chipje verborgen kan zitten. Als je het geluk hebt het gouden exemplaar te vinden, maak je kans op maar liefst 10.000 euro. Dus, lieve chipsfanaten, laat die innerlijke schatzoeker in je los!

Op zoek naar coole items voor in de keuken?
Amazon.nl | BOL.com | Blokker | Mediamarkt

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.