logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Dit is waarom je een iPhone X moet hebben


iphone xOver de iPhone X is al ontzettend veel gezegd en geschreven. Toegegeven, het is een dure smartphone. Een heel dure smartphone. Maar hij heeft ook functies waar andere topmodellen nog niet mee komen – of in ieder geval nog niet op het niveau van deze telefoon. Wij zetten er zes op een rij: dit is waarom je een iPhone X moet hebben! En het is dan aan jou of je de smartphone ineens koopt of in combinatie met een mobiel abonnement!

Gezichtherkenning: Face ID

De gezichtsherkenning van de iPhone X is subliem. Het werkt ontzettend gaaf. Dankzij een 3D-functie van de dubbele camera aan zowel de voorzijde als de achterzijde wordt er een scan gemaakt van je gezicht, waarmee hij in een mum van tijd weet of jij naar de smartphone kijkt of iemand anders. Omdat er een 3D scan wordt gemaakt kun je ‘m bovendien niet foppen met een foto. Voor mij, met één oog afgedicht, werkte hij ook perfect – een openbaring, want veel gezichtherkenningssystemen eisen dat je met 2 ogen naar de camera kijkt. En als je dan eenmaal de telefoon oppakt staat direct de hele wereld voor je open. Check deze film:

https://www.youtube.com/watch?v=-pF5bV6bFOU

Privacy op je beginscherm

Een tweede functie hangt heel erg samen met de Face ID van de iPhone X: alle meldingen van de iPhone X worden namelijk verborgen! Je ziet alleen van welke apps je meldingen hebt. Herkent je telefoon je, dan krijg je de korte samenvatting te zien.

Multitasken

De iPhone X heeft minstens 64 GB intern geheugen – meer dan genoeg voor een massa apps waarmee je perfect kunt multitasken. Maar hoe doe je dat, zonder thuisknop? Wel: door van onderaf het scherm naar boven te swipen! Laat je halverwege het scherm los, dan krijg je alle schermen als een soort scroll-carrousel in beeld te zien. Swipe tot je jouw gewenste app hebt gevonden en tik er op. Klaar! Swipe je van linksboven je scherm naar beneden, dan krijg je trouwens alle meldingen te zien. Swipe je van rechtsboven naar beneden, dan kom je in het controlecentrum van iOS!

Siri als assistent

Oké, dat is niets nieuws voor de iPhone. Siri is een geweldige assistent, die veel meer kan dan alleen wat opzoeken op het wereldwijde web. Je kunt Siri echt inschakelen als persoonlijke assistent, wat je veel tijd zal besparen als je de kneepjes ervan beheerst. Want naast de functionaliteiten van Siri beschikt de iPhone natuurlijk ook gewoon over een briljante dicteerfunctie, die vrijwel iedere taal en accent kan ontcijferen. Roep simpelweg He Siri of houd de Aan/Uitknop even ingedrukt. Zelfs Dwayne Johnsson heeft er plek voor in zijn drukke agenda:

https://www.youtube.com/watch?v=2DWUuKIl09Y

Camera

Andere geweldige functies van de iPhone X zitten verstopt in de camera. Allereerst moet ik zeggen dat beeldtechnisch gezien de camera van de iPhone X niet te beste is: de beeldkwaliteit heeft zijn grenzen. Aan de andere kant is het een geweldig snelle camera die veel praktische functies heeft. En dat is heel wat waard! Om er een paar op te noemen?

  • Dubbele beeldstabilisatie. Ook tijdens het filmen wordt je beeld netjes rustiggehouden. Al zit je in de auto of op de fiets: hiermee wordt je film vloeiend!
  • Zoomfunctie. Op de achterkant van de camera zitten twee lenzen. Eentje voor het overzicht (groothoek) en eentje voor een natuurgetrouwe weergave (50mm). Die twee lenzen schakel je snel in en uit met de 2x zoom. En ja, dat is dus een optische zoom, zonder verlies van beeldkwaliteit.
  • Portretfunctie. De techniek van de gezichtsherkenning wordt gebruikt in de portretstand van de iPhone X. Daarmee herkent de smartphone dus een gezicht en kan de achtergrond subtiel vervaagd worden voor een cool effect. Je kunt zelfs de achtergrond helemaal zwart maken en verschillende belichtingseffecten toepassen op het gezicht, waarbij de achtergrond buiten beschouwing wordt gelaten! Wil je wat meer licht op het gezicht? In een handomdraai is het gefixt.
  • HDR: een situatie is zelden optimaal voor een goede foto. Vaak is er een onderdeel te veel belicht, terwijl een ander deel juist te donker is. Met HDR wordt dat opgelost. De camera maakt hierbij drie foto’s, eentje normaal belicht, eentje onderbelicht en eentje overbelicht. Die drie worden automatisch gecombineerd tot een heel nette combinatie, waarbij je onderwerp van donker tot licht goed te zien is. Een knappe prestatie! Bovendien merk je niet eens dat de smartphone zoveel rekenwerk verricht. Erg indrukwekkend.
  • Slow-motion film. De camera kan natuurlijk ook films opnemen, tot aan 4K zelfs. in Full-HD heb je de mogelijkheid om met 240 beelden per seconde op te nemen. Dat levert echt spectaculaire beelden op! Het effect kun je 1 keer per filmpje inzetten, maar je bepaalt achteraf zelf hoe lang en op welk moment het ingaat.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.