logo-liggend-wit-donkerblauw

Spel recensie: Disney Lorcana, Ravensburger


Het was even wachten, maar het moment is nu daar: voor ons liggen de eerste kaarten van Disney Lorcana, The First Chapter! Disney Lorcana (of Lorcana voor vrienden) is een trading card game, zoals je misschien kent van Pokemon TCG of Magic: The Gathering. Maar dan anders. Daarover vertellen we je graag meer in deze recensie over Disney Lorcana.

TCG voor de casual speler

Belangrijk om te melden is dat Disney Lorcana geen super-heftige trading card game is – dat wil zeggen: het is niet zo competitief als andere games. Dat maakt het een toegankelijk spel om te leren en zeker geschikt voor de casual gamer. Let wel voor de jongere spelers: de teksten op de Lorcana-kaarten zijn allemaal in het Engels, en ook de opdrachten / speciale vaardigheden van de verschillende kaarten. Lees voor je begint dus zeker de handleiding of gebruik de Disney Lorcana Trading Card Companion-app.

Het doel van het spel

Waar draait Disney Lorcana om? Welnu: het is aan iedere speler (illumineer) om 20 Lore bij elkaar te sprokkelen! Acties van sommige kaarten (glimmers) leveren je Lore op, maar vergis je niet, want andere kaarten gebruiken juist Lore om hun acties uit te voeren… en die zijn hard nodig om het je tegenstander wat moeilijker te maken of juist om jezelf een kleine boost te geven. Het blijft dus wikken en wegen. Ga je sparen of aanvallen? Zet je kostbare Lore in om jezelf een voordeeltje te geven? Het is aan jouw!

Starterdecks

Een geweldig begin met Disney Lorcana is het kopen van een Starter Deck. Daarin zitten 60 kaarten in een bepaald thema, een handleiding (super handig), een soort placemat waar je jouw kaarten op kunt leggen en damage coins die het leven van je personages in de gaten houden. Hoewel de kaarten in zo’n deck niet bijzonder of speciaal zijn, vormen ze wel een goede basis. Er zijn in totaal drie decks, met de inktcombinaties Sapphire/Steel, Ruby/Emerald en Amber/Amethyst, en elk deck wordt geleverd met twee folie-kaarten – de ene zeldzaam en de andere superzeldzaam. Bovendien zit er een boosterpack in de starterkit, waarmee je nieuwe kaarten kunt toevoegen aan je eerste deck.

Geen energiekaarten

Een belangrijk verschil tussen Disney Lorcana en andere TCG is het ontbreken van specifieke energie-kaarten. Waar je bij andere spellen energiekaarten moet verzamelen in een bepaalde kleur voor je een actie kunt uitvoeren, spaar je bij Lorcana gewone energie (Lore) die je kunt inzetten voor speciale acties. Dat maakt de kaarten vrij makkelijk inwisselbaar en het spel ook wat vlotter, aangezien je veel minder afhankelijk bent van die spaar-fase van energiekaarten.

Kleur bekennen

Toch werkt Disney Lorcana met verschillende energiesoorten, die zij de zes magische inkten van Lorcana noemen. Die kleuren zijn Sapphire, Steel, Ruby, Emerald, Amber en Amethyst. Voor iedere kleur zijn personages bedacht en gevonden die elkaar kunnen versterken en ondersteunen. De vormgeving is geweldig tof tot stand gekomen, iedere kaart heeft echt een unieke uitstraling.

Unboxing video Disney Lorcana

Amber

Amberkaarten zijn doelgericht. Ze zijn geduldig en toegewijd en kunnen doelen en ambities met vastberaden volharding nastreven. Ze werken vaak binnen gemeenschappen, hetzij van bovenaf als leider, hetzij van binnenuit als genezer, lijfwacht of gewoon als loyale volger. De kleur werkt met thema’s als liedjes zingen, genezing en prinses synergie.

Amethist

Amethist is de buitenaardse inkt van tovenaars, wijzen, geanimeerde objecten en andere personages die hun speciale krachten gebruiken om hun doelen te bereiken. Ze zijn ongelooflijk krachtig als ze toegang hebben tot hun verbazingwekkende vaardigheden, maar kunnen in de problemen komen als ze die niet meer hebben of als ze macht aanboren die ze niet kunnen beheersen. Het zijn snelle kaarten die gericht zijn op het trekken van nieuwe kaarten en het recyclen van afgelegde kaarten. Het is daarmee een heel krachtige kleur, misschien zelfs wel de krachtigste in het spel.

Emerald

Deze smaragdgroene kaarten hebben het vermogen zich aan te passen aan veranderende omstandigheden, waardoor ze nooit worden overrompeld. Ze zijn snel, maar niet per se heel krachtig. Houd met deze kleur rekening met ontwijken en verdedigen en het manipuleren van het spel. Het is een lastige kleur, waarbij je behoorlijk stevig moet plannen.

Merchandise koop je bij:

Ruby

Robijnrood is een gewaagde kleur. Zo speel je deze kaarten ook. Ze gebruiken hun snelheid en moed om de kansen te trotseren. Het zijn vaak krijgers, ontdekkingsreizigers en waaghalzen. Het zijn echt kaarten om snel en bijna roekeloos mee te spelen, met Haste en Evasive acties om hun lede lijf te beschermen. Ruby kaarten hebben een felle band met de kaarten van je tegenstander, je kunt elkaar hiermee dus behoorlijk dwars zitten!

Sapphire

De personages op de saffierkleurige kaarten intelligent en creatief en blinken uit in strategie, uitvindingen en kunst. Ze kunnen bijna altijd iets weten, iets plannen of iets bedenken dat de dag zal winnen. Ze zorgen dat je inktpot sneller gevuld raakt, werken veel met voorwerpen en kunnen andere kaarten ondersteunen of versterken. Het is een krachtige kleur om je einddoel te behalen, maar wat minder om in de strijd te gooien.

Steel

Stalen kaarten zijn sterk. Grote en imposante figuren, die enorme hoeveelheden brute kracht gebruiken om de klus te klaren. Het zijn de beschermers, de lijfwachten en vooral ook de uitdagers die schade brengen aan je tegenstanders. Ze halen voorwerpen uit het spel, en zijn daarmee de wat agressievere kaarten binnen Lorcana.

Waar bestaat Lorcana uit?

  • Drie Disney Lorcana TCG starter decks, elk met een kant en klaar gamedeck en snelstartregels, evenals een lore teller, spelfiches en een willekeurig booster pack  
  • Disney Lorcana TCG booster packs met elk 12 willekeurige spelkaarten, inclusief één folie kaart en twee kaarten met zeldzaamheid, superzeldzaam of legendarisch  
  • Disney Lorcana TCG’s gift set bevat twee verzamelbare oversized folie kaarten en twee speelbare folie kaarten, met daarbij speelfiches en vier booster packs  
  • De Illumineer’s Trove is de ultieme schat voor zowel verzamelaars als spelers. Het bevat een full-art opbergdoos, twee full-art deck dozen, acht booster packs, een premium spelershandleiding en schade tellers.  
  • Om spelers nog meer onder te dompelen in de spelervaring, zijn er nu ook playmats, card sleeves, deck boxes en card portfolios met Disney Lorcana TCG-kunst verkrijgbaar.

Recensie over Disney Lorcana

CooleSuggesties topper

Disney Lorcana is een fantastische tcg, die zich richt op een wat meer casual publiek. Jammer genoeg is het spel alleen nog in het Engels verkrijgbaar, waardoor het door jonge spelers wat minder toegankelijk is. De illustraties spreken tot de verbeelding en zijn met veel liefde en aandacht verzorgd. Dat is al een feest om naar te kijken voor alle Disney-fans. Het doel van het spel is wat vredelievender dan de meeste grote TCG-franchises, maar er kan toch een fikse strijd ontstaan. Kies je deck met liefde, maar wees niet bang om de strijd aan te gaan met een van de kant-en-klare starterdecks!
Disney Lorcana belooft een fantastische game te worden – stap er dus snel in en maak het je eigen.

Score: 9


Informatie

Titel: Disney Lorcana
Uitgever: Ravensburger
Genre: kaartspel
Tijdsduur: 20 minuten.
Voor 2 tot 2 spelers.
Leeftijd: vanaf 10 jaar.
Adviesprijs: 15 euro.
Ga voor meer informatie naar de website van Disney Lorcana.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.