logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Game review: Disintegration


V1 Interactive is een nieuwe speler op de game-markt, die met Disintegration een heel interessant spel op de markt zet. Het is een aparte mix van FPS en RTS. Een tamelijk revolutionaire zet, eerlijk gezegd, die zijn tijd misschien ver vooruit is. Maar: zijn wij daar al klaar voor?

Realtime oorlogje spelen

Het idee van Disintegration is dan ook tweeledig. Aan de ene kant heb je een aantal ‘helden’ die je mag aansturen. Iedere held heeft zijn eigen vaardigheden en zwakheden, wapens en eigenschappen. Die kun je aansturen en inzetten in de strijd. Maar dat is niet alles. Zelf speel je namelijk ook een actieve rol in de strijd. Je zit namelijk in een soort exosuit / hovercraft-achtig voertuig, waarmee je alle vijanden kunt beschieten en gezondheidsbonussen kunt activeren. Super handig, maar ook wel lastig. Je moet én zelf actief aan de slag in de strijd, maar ook je andere karakters in de gaten houden!

Futuristisch

Een exosuit dat kan vliegen – dat vraagt om een futuristische omgeving. En die krijg je dan ook. Je neemt een sprong in de toekomst, waarin je samenleeft tussen mensen en robots, waarin een mens diens geest heeft overgebracht: een Integration. Dat wekt natuurlijk de nodige tegenstand op. Er zijn voor- en tegenstanders, met de Rayonne als grootste voorstanders. Zij proberen mensen te dwingen om ze tot robot over te laten zetten. Dat laten de mensen niet op zich zitten: ze komen in opstand en proberen deze integration te stoppen. Zo zijn er nog meer facties en organisaties, ieder met hun eigen mening over de integratie. Ze worden even kort benoemd in de game, maar krijgen verder weinig diepgang. Het draait vooral om jou (Romer Shoal) die onder leiding van Wagoner de aanval inzet tegen Black Shuck en zijn robotleger. Maar ook dat verdwijnt snel naar de achtergrond en ben jij gewoon die gast in zijn vliegende robot, die schiet op alles wat niet bij zijn team hoort! De samenwerking is overigens heel belangrijk: jouw wapens zijn namelijk niet heel erg krachtig, in tegenstelling tot die van je team. Het is echt een samenwerking tussen alle partijen, waarbij jij je team wat rugdekking kunt geven en vooral kunt zorgen voor de nodige healing.

Besturing

Het is best cool, om in je ‘gravcycle’ over en door het strijdveld te vliegen. Het stijgen en dalen gaat vrij intuïtief, je kunt wegduiken en schieten. Vanuit die veilige positie kun je jouw teamleden aansturen door ze naar een bepaalde plek te sturen, een bepaalde vijand te bestoken of een bepaald voorwerp te gebruiken. Die commando’s zijn eenvoudig en makkelijk te onthouden. Maar: je moet telkens mikken om je ‘pointer’ te plaatsen – en dat valt niet altijd mee. Zeker niet bij vijanden die ver weg staan! Gelukkig kun je jouw karakters telkens upgraden met nieuwe en betere skills, dankzij chips die je vind of krijgt. En die zul je nodig hebben, aangezien je teamleden de vuile klusjes voor je oppikken.

Persoonlijk

Hoewel de single-player game niet echt veel diepgang heeft, is het de gamemakers wel gelukt om de teamleden en vijanden goed uit de verf te laten komen. De stemacteurs leveren prima prestaties, ze zorgen voor net dat beetje diepgang dat het spel absoluut nodig heeft (het kon altijd meer, maar minder zou funest zijn geweest). Bovendien is de actie echt super. De wapens klinken alsof je er live bij bent en zorgen voor een extra impact tijdens het gamen. Dat maakt de wat sobere graphics weer een deel goed. Er wordt hoger ingezet op de multiplayer. Daar heb je talloze skins en banners die je kunt vrijspelen. Het spreekt voor zich dat de game dan pas écht chaotisch wordt. Je weet soms niet waar je moet kijken, je krijgt nauwelijks rust om goed te plannen en je team uit te zetten. Een adrenalinerush tot en met, maar ook met de nodige frustraties helaas.


Recensie over Disintegration

Disintegration is een bizarre mix van rts en fps, zoals ik in de inleiding al schreef. Echt fan ben ik dan ook niet geworden, ik mistte simpelweg het overzicht en een momentje rust om mijn team in te zetten. De besturing is helemaal goed. Alles werkt logisch en de besturingselementen heeft niet veel om het lijf. Net als het verhaal overigens, daar had van mij echt meer aandacht mogen liggen. Desondanks is het een vermakelijke game voor fans van vreemde sci-fi shooters of gamers die écht wat anders willen: strategy-gamers zullen misschien snel afhaken, maar een fps-er die wat meer strategie in zijn spel wil, zal zich er zeker mee vermaken.

Score: 7


Info

Disintegration, V1 Interactive
Xbox One, PC, Playstation 4, FPS en RTS.
Prijs: 49.99 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.