logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: Discipline is het doel, Ryan Holiday

Ryan Holiday is erop gebrand om de stoïcijnse levenswijze aan ons over te dragen. Dat blijkt wel uit zijn eerste boek: De Dagelijkse Stoïcijn. Zijn credo is om kalm en geduldig te blijven, in staat om te wachten op het juiste moment en het juiste moment. Dat houdt natuurlijk niet in dat je als een soort monnik door het leven moet, maar een bepaalde mate van ingetogenheid is zeker op zijn plek. En dat vergt discipline. Discipline is – zoals je aan de titel van dit boek kunt zien – misschien wel het hoogste doel! De discipline om je emoties onder controle te houden, wat er ook gebeurt. Soms is dat knap lastig, zoals je weet.

Zelfkennis

Stoicijnen hebben de kracht en het vermogen om de klus te klaren door alle rommel heen, hebben ze een focus terwijl ze het doen. Ze zijn snel, maar hebben geen haast. Inderdaad, terwijl zijn boek moed werd gedefinieerd als de bereidheid om je kont op het spel te zetten, hebben stoïcijnen het vermogen om deze specifieke kont in het gareel te houden, om tot de juiste lengte te gaan en niet verder. Of om toe te geven dat het doel onhaalbaar is, om toch zo ver mogelijk te gaan.

Clean life policy

Tot slot houden ze hun omgeving schoon en minimalistisch. Ze houden zichzelf netjes en opgeruimd, kleden zich gepast voor de gelegenheid en situatie, laten zien dat ze controle hebben over zowel hun uiterlijke verschijning als hun innerlijke, zich bewust zijn van hun omgeving en zichzelf gepast kunnen presenteren. Die rust en soberheid schenkt overzicht, controle en bescheidenheid.


Ga direct naar Discipline is het doel op BOL.com.

Recensie over Discipline is het doel

Discipline is de tweede van de vier stoïcijnse deugden (moed, matigheid, rechtvaardigheid en wijsheid). Daarbij is het misschien wel de meest bekende en beruchte eigenschap van een praktiserend stoïcijn. Het laat zien dat discipline het belangrijkste kenmerk is van alle succesvolle mensen. ‘Discipline is het doel’ laat zien hoe beroemde mannen en vrouwen ze toepassen ondanks hun tekortkomingen, onvriendelijke omgeving of opvoeding. Daarmee toont het aan dat discipline een voordeel zijn in iedere situatie. In de typerende vrolijk-informatieve schrijfstijl van Ryan Holiday lees je alles over deze eigenschappen en hoe je ze toepast in je eigen leven. Het is een prettig leesbaar boek dat ogen opent en vol goede (en goed bedoelde) adviezen zit.

Score: 7


Informatie

Titel: Discipline is het doel
Auteur:
Uitgever: LEV uitgevers
Aantal pagina’s: 320
Type boek: Paperback
ISBN: 9789400515000
Prijs: 22.99 euro

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.