logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Start je digitale detox met een Dumbphone

Zeg vaarwel tegen hersenloos scrollen en hallo tegen een nieuwe, verbeterde relatie met je telefoon. Digital Detox-expert Arne Mathiasen werkt samen met HMD, de maker van Nokia-telefoons, om een Digital Detox Series te onthullen op HMD’s Discord- en YouTube-kanalen. Arne onthult een 10-daagse digital detox-uitdaging, net op tijd voor de winter, wanneer we meer tijd binnenshuis doorbrengen wat ongetwijfeld meer schermtijd betekent. De uitdaging eindigt met het volledig uitschakelen van je smartphone voor 72 uur.

De effecten van het Dumbphone Experiment

Digital Detox en oprichter van het ‘Dumbphone Experiment’ Arne Mathiasen zegt: “Toen mijn telefoon drie jaar geleden kapotging, koos ik ervoor om over te stappen op een featurephone en was ik verrast door de positieve verandering in mijn leven. Ik merkte dat ik me beter voelde, meer aanwezig was, meer energie had, beter sliep, en minder stress en angst voelde. Het was geen oplossing voor alle problemen in het leven, maar het was een merkbare positieve verandering door een eenvoudige aanpassing in mijn leven. Dus heb ik in Denemarken het Dumbphone Experiment opgezet om mijn ervaringen over te brengen aan tieners en hen aan te moedigen hun digitale leven in te ruilen voor het echte leven. Dit doen ze gedurende een periode van 10 tot 15 dagen door hun smartphone weg te doen en een Nokia featurephone te gebruiken.”

Onlinetijd beperken

Het Dumbphone Experiment leert jongeren de voordelen van het beperken van de onlinetijd, aangezien de gemiddelde persoon elke dag 3 uur en 46 minuten1 op zijn telefoon doorbrengt. Nu we op weg zijn naar de wintermaanden waarin schermtijd kan toenemen, deelt Arne zijn beste tips om onze relatie met smartphones te verbeteren voor een beter geestelijk welzijn.

Arne vervolgt: “Voor de overgrote meerderheid van de mensen zal het veel te moeilijk zijn om te ontwennen in een druk dagelijks leven. Als je volledig wilt afkicken en je smartphone voor een periode volledig uit je leven wilt halen, doe dat dan tijdens een vakantie en probeer het een weekend uit voordat je de sprong waagt en voor een langere detox gaat.”

Smartphone omruilen voor een featurephone

Arne heeft tot nu toe meer dan 1300 Deense tieners overtuigd om hun smartphone in te ruilen voor een featurephone als onderdeel van zijn experiment. Leerlingen verzegelen hun smartphones in een envelop met een ouderwetse lakstempel en gebruiken daarna voor 10 tot 15 dagen een featurephone.

Arne heeft praktische overlevingsgidsen gemaakt op Discord om je de digital detox te helpen navigeren, waarin hij veelvoorkomende vragen behandelt tijdens digital detoxworkshops. Leer hoe je een Uber bestelt met je featurephone en de straten van de stad verkent zonder afhankelijk te zijn van Google Maps. Ontdek hoe je alles uit je Notebook haalt tijdens de digital detox challenge, hoe je financiën beheert zonder digitale portemonnee, en of je thuis nog wel kunt internetten zonder de constante lokroep van een smartphone.

Vijf punten om rekening mee te houden voordat je begint aan een digitale detox.

1: Je hoeft niet in één keer te stoppen

Maak je geen zorgen over het abrupt stoppen met het gebruik van je smartphone. In de wereld van vandaag is het bijna onmogelijk om een smartphone volledig uit je dagelijks leven te bannen. Begin je digitale detox door haalbare beperkingen te stellen aan je schermtijd.

2: Voor de durvers: Volledige digitale detox

Als je staat te popelen voor een volledige digital detox, kies dan een weekend of vakantie uit – een periode waarin je routine geen constante online toegang vereist. Verplaats in deze periode je simkaart naar een dumbphone om essentiële communicatie te behouden. Hoewel deze aanpak een uitdaging kan zijn, is hij zeer effectief als je er volledig voor gaat.

3: De slimme samenwerking: Smartphone als Mini-Tablet & Dumbphone

De meest praktische manier om schermtijd te beperken is om de “telefoon”-functie van je smartphone te scheiden, waardoor hij in feite een mini-tablet wordt. Op die manier zit je niet vast aan het apparaat uit angst dat je een belangrijk telefoontje mist.

a. De rol van de dumbphone

Zet je simkaart over naar een dumbphone voor essentiële gesprekken. Hierdoor kun je je “mini-tablet” (voorheen je smartphone) thuis of in een andere kamer laten terwijl je je dumbphone in je zak houdt. Het gemak van dit systeem maakt kleine digital detoxes gedurende de dag mogelijk zonder vitale functionaliteit te verliezen. Voor deze opstelling raadt Arne de Nokia 8210 4G aan. Je kunt ook kijken naar de stijlvolle Nokia 2660 Flip in Pop Pink en Lush Green.

b. Wijd jezelf toe aan deze nieuwe levensstijl

Voor een naadloze overgang koop je een extra simkaart met data voor je mini-tablet (voorheen je smartphone). Je primaire simkaart, compleet met je hoofdnummer, stop je in de dumbphone.

4: Maak er een gewoonte van

Maak het niet eenmalig, maar gebruik schermtijdbeperkers in je voordeel om een blijvende gezonde relatie met technologie te ontwikkelen. Op Nokia-smartphones heb je toegang tot de Digital Wellbeing-tool en kun je de schermtijd voor specifieke apps beperken:

  • Open de instellingen
  • Open Digital Wellbeing en ouderlijk toezicht
  • Open het dashboard
  • Druk op het zandloper-icoon naast een app en stel een tijdslimiet in

5: Denk aan balans

Onze smartphones zijn een integraal onderdeel van ons dagelijks leven geworden, maar we zouden onze telefoons moeten zien als een hulpmiddel in plaats van een apparaat gemaakt voor entertainment. Door de relatie met onze smartphones opnieuw te evalueren, kunnen we profiteren van alle moderne gemakken die ze bieden, zonder al te veel van onze tijd en aandacht op te geven.

Stap dit najaar over op een Nokia featurephone met de Nokia 8210 4G verkrijgbaar in donkerblauw en rood (€79,99) of de Nokia 2660 Flip verkrijgbaar in o.a. Lush Green en Pop Pink voor (€79,99).

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.