logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Digital nomad worden? Check deze 5 stappen


Door de coronacrisis is werken vanuit huis ontzettend populair geworden. Er zijn zelfs bedrijven waar het niet uitmaakt waar je werkt; zolang je je werk maar doet en je deadlines haalt. Werk jij bij zo’n onderneming? Dan is het misschien een idee om vanaf een locatie in het buitenland te werken. Mensen die dat doen worden ook wel ‘digital nomad’ genoemd. Hoe je dat ook kunt worden, lees je in dit artikel vol tips en tricks.

1. Zoek een baan waarbij dat mogelijk is

Niet iedere baan staat het toe om te beginnen met het leven als een digital nomad. De meest ideale baan is wanneer je als freelancer een eigen onderneming hebt. In dat geval kun je namelijk zelf beslissen waar je werkt en wanneer je dat doet. Maar: er zijn ook zeker bedrijven waar je kunt blijven werken om vervolgens als digital nomad de wereld rond te reizen. Wat dacht je van het werken als fotograaf? Of als steward(ess)? Of misschien is een baan in de IT of horeca iets voor je? Zolang je een beetje flexibel kunt werken, is het worden van digital nomad een idee.

2. Scoor de nodige spullen voor werk in combi met reizen

Voordat je vertrekt, heb je natuurlijk een aantal spullen nodig. Het hebben van een laptop is een must om contact te houden met het thuisfront en om te kunnen werken. Gelukkig zijn er veel goede kleine laptops te koop die je zonder dat ze veel ruimte innemen zo in je backpack mee kunt nemen. Ook een smartphone is onmisbaar om te kunnen communiceren. Kijk in het land van bestemming waar je een lokaal simkaartje kunt scoren zodat je daar vrij bent om te internetten en te bellen. Verder is een powerbank altijd handig evenals een externe harde schijf.

3. Ga eerst proefdraaien als digital nomad

Wanneer je het nog nooit eerder hebt gedaan, heb je geen idee hoe het gaat zijn: werken aan de andere kant van de wereld. Daarom kan het geen kwaad om eerst proef te gaan draaien voordat je besluit om een wereldreis van een jaar te maken. Dat kan in Nederland of in een land in de buurt. Boek bijvoorbeeld een vakantiehuis voor een week; ergens middenin de natuur of verblijf met je laptop een paar nachten in de stad. Je kunt ook een maandje in Duitsland, Frankrijk of Spanje blijven om te kijken of een langere trip iets voor je is.

4. Zet spaargeld opzij – gewoon voor de zekerheid

Heb je al een baan bij vertrek, zoals een eigen onderneming, dan weet je al wel een beetje wat je gaat verdienen tijdens je nieuwe leven als digital nomad. Boek je echter een vliegticket om ter plekke te kijken wat je gaat doen (zoals het geval is bij werk in de horeca of in toerisme) dan kan het geen kwaad om een buffer te hebben wat betreft geld. Spaar voordat je reis begint zoveel mogelijk en zet spaargeld opzij; gewoon voor de zekerheid. Dat geld kun je altijd goed gebruiken, ook wanneer je wel een baan hebt.

5. Kijk goed naar je verzekeringen en abonnementen

Tot slot moet je voor vertrek eens goed kijken naar de verzekeringen die je hebt. Een doorlopende reisverzekering is zeker een must wanneer je voor langere tijd naar het buitenland gaat. Daarmee zijn de kosten van diefstal, schade en verlies (grotendeels) gedekt evenals mogelijke medische kosten. Maar: zorg er wel voor dat je niet dubbel verzekerd hebt om hoge kosten tegen te gaan. Daarbij kun je veel abonnementen, zoals je sportschool en een duur telefoonabonnement, opzeggen wanneer je naar het buitenland vertrekt als digital nomad.

Geschreven door Gastblogger

Dit artikel is niet door ons gecontroleerd op juistheid van informatie. Ook zijn we niet verantwoordelijk voor de websites waar dit artikel naar linkt.
Lees onze disclaimer voor meer informatie.