Ik denk dat iedereen wel moet toegeven dat we veel te veel gekluisterd hangen aan onze mobiele telefoons en tablets. Wie had ooit kunnen denken dat mensen iedere dag urenlang naar een klein schermpje in hun had konden staren? Wel: blijkbaar is dat helemaal niet zo vreemd. Jongeren besteden soms wel 8 uur per dag aan hun smartphone! Tijd voor een digitale detox. En is dat moeilijk? Nee hoor, helemaal niet! Je moet alleen even de sprong naar het verleden wagen.
One for the week, one for the weekend
Afgelopen maand was het Emotional Wellness Month, waarbij er wereldwijd extra aandacht was voor het emotioneel welzijn van mensen (wat ook weer zijn uitwerking heeft op je fysieke gestel). HMD Global, het merk achter Nokia, kwam met een briljante suggestie: wissel je smartphone eens voor een dumbphone! Een ouderwetse telefoon. Wel bereikbaar, geen afleidingen door games, Instagram of tiktok. Zo heb je echt tijd om te ontspannen en kun je onder afleidingen aan de slag met nieuwe hobby’s.
Digitale Detox – iets voor jou?
Wanneer ben je toe aan een digitale detox? Een detox kan je op elk moment helpen, maar deze heeft het meeste effect bij:
- Gebrek aan focus en aandacht
- Last van uitstelgedrag
- Slecht slapen
- Last van stress en/of een burn-out
- Last van angstklachten
Nokia 2660 Flip
Om hun woorden kracht bij te zetten, ontvingen we een Nokia 2660 Flip. Een dumbphone, maar wel eentje met een toffe lijst features. Bijna net als vroeger dus, toen je met je telefoon alleen maar kon bellen. Zo beschikt deze flip phone over twee schermen (hoe hip is dat!) waarop je kunt zien of je meldingen hebt ontvangen en wat de tijd is. De grote toetsen maken het toestel toegankelijk in gebruik, ook voor wat oudere (of slechtziende) mensen. Wel is het vreemd dat er een toetsenblokkering op zit: je zou denken dat het inklappen van de telefoon al ongewenste toetsen voorkomt? Je zult het overigens ook zonder WhatsApp moeten doen, hoewel Facebook wel als app beschikbaar is. Praktische apps, zoals een agenda en een notitie-app, zijn wel aanwezig, maar een navigatie-app of Spotify ontbreken dan weer. Hoewel je dus de nodige afleidingen mist, grijp je helaas ook mis op een aantal praktische functies, die een plekje in ons dagelijkse leven hebben verkregen. Hoewel hij dus zeker geschikt is om je te helpen met je digitale detox, moet je ook rekening houden met de nodige concessies.
Wat kun je zelf doen?
Met de aankomende feestdagen en de eindejaarsperiode, kan een digital detox voor de nodige rust zorgen voordat de chaos begint. De detox vermindert angst en stress, verhoogt de productiviteit, verzekert een betere nachtrust en geeft over het algemeen meer rust in je hoofd. Hoewel het investeren in zo’n kleine dumbphone een briljante zet is (met zo’n toestel kún je niet anders, kun je ook stappen ondernemen met je fancy smartphone om digitaal te detoxen. Denk bijvoorbeeld aan:
- Zet je telefoon op ‘niet storen’
- Stel online timers in voor het scrollen op sociale media
- Verwijder games en social media-apps
- Schakel 4G/5G uit voor bepaalde apps, zodat je je smarphone niet grijpt als je even moet wachten op de bus
- Met een iPhone kun je Focustijden instellen, waarbij je bepaalde apps uitschakelt en meldingen vermindert
- Schakel alleen meldingen in voor echt belangrijke apps
- Gebruik je Google speaker om signalen te ontvangen van smart-home functies, in plaats van meldingen op je smartphone
- Stel automatiseringen in op je smartphone, of gebruik schakelaars om je smart home te bedienen. Zo hoef je niet telkens verschillende apps te openen om je licht aan te doen.
- Probeer niet meteen op je smartphone te duiken als er een berichtje binnenkomt. Mensen kunnen echt wel een uurtje wachten op jouw mening.
Op zoek naar coole gadgets?