logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Dieren en planten komen tot leven in AR app van PLUS

Slechts 1 op de 6 kinderen in Nederland herkent het geluid van een huismus, zo blijkt uit onderzoek van het IVN*. Om kinderen te stimuleren om meer te ontdekken over de natuur en een echte Buitenbaas te worden, is er nu een app die Nederlandse dieren, planten en een heuse boswachter ‘tot leven brengt’ met behulp van AR technologie. De app is onderdeel van een nieuwe spaaractie van PLUS in samenwerking met Staatsbosbeheer en boswachter Arjan Postma: Buiten in Nederland. 

Techniek achter de app

Met de ‘Buiten in Nederland’ actie sparen kinderen voor 150 buitenkaartjes en 150 bijbehorende stickervellen met weetjes over de natuur en opdrachten die ze buiten kunnen uitvoeren. Met de PLUS Buiten app kunnen de kaartjes gescand worden om toegang te krijgen tot 3D animaties, geluidsfragmenten en holografische video’s. Een Vuforia en faceAR plugin maken het mogelijk om je gezicht te scannen en virtueel een Duckface of een masker van een Wild Zwijn of Boswachter op te zetten. Om te voorkomen dat de app te zwaar wordt, kunnen veel video’s en fragmenten via internet ingeladen worden. Om ook op piekmomenten, als veel kinderen tegelijk gebruik willen maken van de app, de kwaliteit te waarborgen is gekozen voor AWS cloud hosting. Hiervoor werkt PLUS met Amazon S3.   

Op ontdekking in de natuur

“Met deze campagne willen we kinderen stimuleren naar buiten te gaan en te leren van al het moois wat zij om zich heen zien”, aldus Annemiek Moerman, Communicatiemanager Digital & Content bij PLUS. “Met de ontwikkeling van een app spelen we in op de behoefte van kinderen om zich digitaal te kunnen verdiepen. De beleving van kinderen staat centraal in deze campagne, daarom kiezen we er bijvoorbeeld ook voor om de samenwerking aan te gaan met bekende TikTokkers. We willen kinderen op een hele speelse manier aansporen om lekker op ontdekking te gaan in de de natuur.”  

Holografische video’s

Een van de spannendste onderdelen op technisch gebied waren de holografische video’s van boswachter Arjan Postma. In tegenstelling tot een digitaal 3D model heb je voor video hele scherpe randen nodig om het er mooi uit te laten zien. Boswachter Arjan werd gefilmd terwijl hij voor een bluescreen stond zodat de software beter onderscheid kon maken tussen boswachter en achtergrond. Vervolgens kon hij ‘uitgeknipt’ wordennen over de field of vision van de camera gelegd worden. 

Meer informatie over de Buiten in Nederland-spaaractie is te vinden op www.plus.nl/buiteninnederland

* Bron: https://www.ivn.nl/wat-wij-doen/kind-en-natuur/onderzoek

Geschreven door Rianne

Rianne, moeder van twee pubers, part-time werkzaam als SEO-specialist bij een webdesignbureau en ontzettend actief op CooleSuggesties.nl! Ze houdt van gezellige dingen doen met het gezin, uitstapjes ondernemen, lezen, een goede latte en van films kijken.