Vroeger heb ik heel wat uren doorgebracht in de met monsters doordrenkte wereld van Diablo 2 – ik denk dat ik de game voor de PC zelfs nog ergens heb liggen. De remake voor consoles sprak me dan ook direct aan. We pakten onze controller op en gingen aan de slag! Maar: voldoet Diablo 2 nog wel aan de eisen van tegenwoordig?
Vers jasje
Hoewel de grootste elementen van Diablo 2 nog altijd overeind staan, heeft Diablo 2 Resurrected natuurlijk wel een vers grafisch laagje gekregen, om in ieder geval qua resolutie overeen te komen met de normen van tegenwoordig. Natuurlijk zijn de werelden nog net zo hoekig en vierkant vormgegeven als voorheen, met een wat hakkelig bewegende hoofdpersoon die in rechte of diagonale lijnen over het beeld loopt… maar je ziet toch wel de nodige upgrades. Denk aan gebouwen, waarvan je nu ook de binnenkant ziet (als schemerzone) wanneer je er langsloopt, in plaats van een duister, zwart vlak. De detaillering is flink omhoog gegaan, pluspunten daarvoor!
Retro
Diablo 2 Resurrected neemt een echte klassieker, waar duizenden gamers uren mee zijn beziggeweest, ververst en laat daarmee zien dat goede games de tand des tijds eigenlijk prima kunnen doorstaan. Dat is ook te danken aan de geweldige kwaliteit van het verhaal, de dialogen en de manieren waarop karakters zich ontwikkelen. Op dat vlak is Diablo een echte baanbrekende game geweest, waar je nog altijd veel elementen van terugziet in nieuwe games… of rip-offs, net hoe je ze wil noemen 😉 De game heeft nog altijd een onweerstaanbare charme, mede te danken aan de diversiteit aan vijanden, de mogelijkheden om je personage te upgraden en het intrigerende verhaal.
Multiplayer
De grootste upgrade van Diablo 1 naar Diablo 2 was de introductie van multiplayer. En dat is nog altijd een geweldige impuls aan de gameplay. Singleplayer is Diablo 2 Resurrected een leuke dungeon crawler, maar het spel en de actie voelen het beste aan als je met anderen speelt. Coöperatieve PvE-runs om bazen te verslaan en goede buit op te halen zijn de momenten waarop Resurrected het meest schittert. Het buitsysteem is volkomen willekeurig, het gaat er van uit dat spelers items in-game (of tussen personages) ruilen om te krijgen wat ze nodig hebben. De nieuwe, grotere gedeelde voorraad helpt je daarbij, een kleine update die het originele spel ondersteunt. Je kunt zelfs kiezen voor PvP, een niche en extreem hardcore Diablo 2-omgeving met winner-take-all-gevechten. Brute battles, met een flinke inzet. Ikzelf durfde daar nog niet helemaal aan te beginnen….
Van technische beperking naar uitdaging
De grootste belemmeringen aan Diablo 2 Resurrected ontstaan eigenlijk door de technische beperkingen van weleer. Zo heb je maar twee actieve vaardigheden per keer. Je moet daarom echt een keuze maken wat je gebruikt – en welke vaardigheden je verbetert. Google maar eens naar de verschillende skills, want sommigen beginnen zwak om vervolgens tot de meest krachtige wapens uit te groeien. Met de verschillende vaardigheden kun je jouw personage aanpassen en ombuigen, zodat hij beter bij jouw speelstijl past. Gebruik lange afstandswapens afwisselend met melee skills, of juist andersom. Die vrijheid is heerlijk, maar je moet ook af en toe een gokje wagen en skills kopen die je achteraf niet prettig blijkt te vinden.
Recensie over Diablo 2: Resurrected
Diablo 2: Resurrected levert een fraaie grafische upgrade van van een geweldige klassieker. Diablo is voor het dros van de mensen dé actie-RPG bij uitstek. Het heeft de meesterlijke sfeer behouden van het origineel. Het verhaal staat overeind, de character building is nog altijd wat het was en het blijft geweldig om te looten en je personage te upgraden. Het is een retro game – verwacht dus geen heftige 3D omgevingen met indrukwekkende schaduwspelingen of sfeervolle toevoegingen, maar de werelden zijn redelijk rechttoe, rechtaan, met statige gebouwen en rechtlijnige bewegingen. Toch is het een game die je gewoon in huis moet halen.
Score: 9
Info
Diablo 2: ResurrectedUitgever:
Getest op:
Genre:
Prijs: euro.