logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Devolo Wifi 6 mesh repeater 3000 en 5400


Het blijft lastig om overal in huis goede wifi te krijgen. Vooral omdat steeds meer gadgets gebruikmaken van wifi, van televisies tot gameconsoles, van computers tot smartphones… en dan hebben we het nog niet eens over slimme lampen, deurbellen, camera’s en je smartwatch! Tijd om actie te ondernemen. Wij gingen aan de slag met Devolo’s nieuwe Wifi 6 Mesh Repeaters, de Repeater 3000 en Repeater 5400. Beide modellen gebruiken mesh-technieken, waardoor ze een perfect netwerk kunnen opzetten. Met een Mesh netwerk heb je namelijk altijd het best mogelijke signaal!

Wifi 6

Belangrijk om te weten is dat de nieuwe repeaters gebruikmaken van de opvolger van wifi 6 (802.11 ax), waarbij hogere snelheden en vooral een groter bereik wordt gerealiseerd. De snellere prestaties worden overigens ook bereikt door bandbreedtecongestie te verminderen: de repeaters beschikken simpelweg over meer antennes, zodat je meerdere gelijktijdige verbindingen kunt opzetten. Ook is er meer bandbreedte voor de ingebouwde Gigabit Ethernet, die perfect is voor apparaten die een stabiele verbinding nodig hebben, zoals je smart tv of gameconsole.

De snelheid

Even wat cijfers en specificaties: De devolo WiFi 6 Repeater 3000 heeft een transmissiesnelheid tot 3000 Mbps (3 Gbps), terwijl de devolo Wifi 6 Repeater 5400 een transmissiesnelheid heeft tot 5400 Mbps (5,4 Gbps). Voor een optimaal netwerk in huis kun je eigenlijk onbeperkt gebruikmaken van mesh-repeaters, die de voorkeur genieten boven het gebruik van een tweede router als extra toegangspunt. Het prettige van repeaters is dat je ze overal kunt neerzetten waar je een stopcontact hebt, je hoeft geen kabels te trekken. hierbij profiteer je van de mesh-techniek, die automatisch detecteert of je apparaten een beter toegangspunt kunnen verkrijgen. Dat je een bekabelde aansluiting kunt leggen vanuit je computer of console naar de repeater, is alleen maar een bonus. Het maakt je netwerk stabieler en zorgt voor een snellere verbinding op de aangesloten apparaten.

Combineren met powerline

Hoewel je de repeaters kunt gebruiken om je wifisignaal te versterken of te vernengen (waarbij je tot in de hoekjes van je tuin nog goed signaal kunt realiseren), kun je hem ook combineren met powerline-adapters zoals Devolo’s Magic 2 die gebruikmaken via het elektrische netwerk van je huis, waardoor het latentie-nadeel van een wifi-repeater/extender wordt geëlimineerd. Het enige nadeel van een powerline-adapteropstelling is dat ze niet erg goed werken met oude huisbedrading of slechte bedrading. Je kunt beide systemen echter perfect met elkaar combineren: alle adapters worden ook netjes opgenomen in de devolo Home Network-app, zodat je alle apparaten direct vanaf je smartphone kunt instellen en beheren. Let wel: deze repeaters komen pas goed tot hun recht in combinatie met een router die wifi-6 ondersteunt… of de Devolo magic 2 powerline, die je kunt inzetten als wifi-6 netwerk!

Vormgeving

Of je moet gaan voor de Repeater 3000 of de Repeater 5400 hangt af van de ruimte die je beschikbaar hebt en welke eisen je stelt aan de snelheid. De Repeater 3000 heeft bijvoorbeeld een 2×2 MIMO verbinding, terwijl de Repeater 5400 meer kracht heeft en 4×4 MIMO verbindingen kan opzetten. De 5400 kan dus meer apparaten tegelijk met het internet verbinden, simpel gezegd. Daarbij komt dat je de Repeater 3000 direct in een stopcontact steekt (hij heeft helaas geen doorvoerstekker), zoals een powerline-adapter, terwijl je de Repeater 5400 echt moet neerzetten, zoals een kleine router.

Easy power

Dat klinkt allemaal vrij eenvoudig, maar vergis je niet: Devolo verstaat de kunst van kracht verpakken in eenvoudige jasjes. Je sluit de apparatuur aan, stelt ze in via de app en kunt ze vervolgens ook tot in de puntjes aanpassen… maar je kunt ook gewoon de basisstappen volgen en genieten van de automatische functies van je nieuwe mesh-repeater en genieten van hoge internetsnelheden in huis, volgens de nieuwste technieken.


Ga direct naar Devolo Wifi 6 mesh repeater 3000 en 5400 op BOL.com.

Recensie over Devolo Wifi 6 mesh repeater 3000 en 5400

CooleSuggesties topper

Wat je situatie ook is: met de nieuwe Devolo Wifi 6 mesh repeater 3000 en 5400 verbeter je in een handomdraai de wifidekking in huis. Beide repeaters zijn betrouwbaar en snel. Het verschil zit hem vooral in de vormfactor van de repeaters, maar ook de snelheid verschilt. Daarbij is de Devolo Mesh Repeater 5400 de krachtpatser van de twee, met hogere snelheden, twee ethernetpoorten en meer connecties per keer. Heb je minder nodig, dan heb je met de Devolo Repeater 3000 een geweldig apparaat in handen. Let wel: je maakt pas optimaal gebruik van de kracht en snelheid als je router ook wifi 6 ondersteunt!

Score: 9


Informatie

Devolo Wifi 6 mesh repeater 3000 en 5400
Adviesprijs: 90 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.