logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Gadget review: Devolo Magic 2 WiFi 6 powerline kit

Naarmate we steeds meer apparaten in huis krijgen die contact willen leggen met het internet, blijkt het ook steeds lastiger om die stabiel te houden. Dat komt eigenlijk door twee elementen. Enerzijds heeft iedere router of zender een limiet aan het aantal apparaten dat tegelijkertijd verbinding kan maken met het internet. Ze zitten elkaar in de weg, het zijn stoorzenders voor elkaar. En dat is niet handig! Anderzijds – en dat is voor de meeste huishoudens het grootste probleem – is het signaal simpelweg niet sterk genoeg. Herkenbaar? Wij probeerden de Devolo Magic 2 WiFi 6 Powerline Multiroom Kit uit.

Overal internet

Nu is de oplossing heel eenvoudig. Kabels trekken! Je bent niet beter af dan een directe kabel van je router naar ieder apparaat in huis dat internet wil. Vooral ‘veelvraten’ als een smart-tv, computer of gameconsole hebben echt baat bij een bekabelde verbinding. Daardoor hebben ze een constante internetsnelheid, maar storen ze andere apparaten ook een stuk minder. Maar heb je geen zin om met een boormachine, tientallen meters netwerkkabel en kabelgoten in de weer te gaan? Dat snap ik heel goed. Gelukkig heb je in iedere kamer al een kabel liggen: elektriciteitskabel! Via die kabels kun je met behulp van Powerline-adapters internetsignalen doorgeven. Dan wordt het heel simpel. Klik de eerste Powerline-adapter bij de router in het stopcontact en klik vervolgens een tweede, derde, vierde, vijfde of zesde Powerline op de plekken waar jij bekabeld internet wil hebben. Hoe simpel kan het zijn?

Combineren met wifi

Devolo heeft met de Magic 2 Mesh Multiroom kit een briljante combinatie gemaakt tussen die Powerline en wifi. Iedere powerline-adapter uit deze kit is namelijk meteen een wifi-zender. Zo combineer je bekabeld internet met een extra zender in huis, waardoor al je apparaten met die adapter verbinding kan maken. Ofwel: klik op iedere verdiening zo’n powerline en je hebt nergens last van. Voor een optimaal internetbereik kun je trouwens ook beter dit powerline-systeem gebruiken dan een repeater. Het verschil is namelijk dat een repeater het internetsignaal herhaalt. Je moet zo’n repeater dus op een plek plaatsen waar het internetsignaal nog goed is. Wil je bijvoorbeeld goed internet op zolder? Dan kan het zomaar zijn dat je een repeater op zowel de eerste als de tweede verdieping moet plaatsen. Met een powerline krijg je wifi op de plekken waar hij dat wilt. Wil je wifi op zolder? Dan prik je de eerste adapter bij de router, en de tweede op zolder. Je hebt dan meteen bekabeld internet én wifi.

Mesh voor een groot netwerk

Dankzij de ingebouwde mesh-techniek regelt de devolo Magic 2 WiFi 6 multiroom kit zelf wat het beste signaal is. Loop je door het huis, dan zullen apparaten zelf het beste signaal kiezen en daar verbinding mee maken. En dat werkt bijzonder goed en prettig, kan ik je zeggen! Het is eigenlijk een wonder dat we het zo lang hebben volgehouden zónder mesh! Daarbij gebruikt deze set als eerste powerline de snellere WiFi 6-techniek, waardoor je hogere snelheden behaalt dan ooit tevoren met een powerline-set. Belangrijker vind ik echter: hij is ontzettend stabiel. Trager internet is te overzien, tenzij het zó traag is dat je streaming tv hapert. Een wat tragere download is misschien vervelend, maar helemaal geen internet? Dat is funest.

Praktische stroompunten

Het is dus altijd even zoeken naar de meest ideale punten waar je zo’n powerline plaatst. Wij hebben er eentje bij de televisie, waarbij we de smart-tv en de playstation gekoppeld hebben aan het bedrade netwerk. Op mijn kantoor is de tweede powerline geplaatst, om de computer en XBOX aan de praat te houden. Dan is er nog eentje op zolder, waar onze jongste zoon een slaapruimte heeft ingericht (en normaliter heel slecht internet was). Dankzij de ingebouwde stopcontacten in de powerline-adapters hoef je geen stroompunt in te leveren bij het plaatsen van deze powerline-adapters, hoewel je in de problemen komt als je de oudere huizen zo populaire stopcontacten hebt waarbij er van één stroompunt twee stopcontacten wordt gemaakt.


Ga direct naar devolo Magic 2 mesh Multiroom kit op BOL.com.

Recensie over devolo Magic 2 mesh Multiroom kit

CooleSuggesties topper

Al die technieken zijn natuurlijk mooi, maar als je d’r een dikke handleiding bij krijgt, is er voor veel mensen geen lol meer aan. Dat is bij de Powerline-kits van devolo gelukkig al jaren niet het geval. Je krijgt een heel praktisch stappenplan aangereikt, waarbij je binnen vijf minuten alles hebt geïnstalleerd. Daarbij wordt je ook de bijbehorende app aangereikt als installatiehulpmiddel. Die kun je daarna nog gebruiken om je netwerk te finetunen, problemen op te sporen of uit te breiden. In de app zie je precies hoe de powerlines met elkaar communiceren en waar eventuele hiaten zitten. Maar geloof me: zo ver zal het vast niet komen.

Score: 9


Informatie

devolo Magic 2 mesh Multiroom kit
Adviesprijs: 349 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.