logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Design voederhuisje voor iedere tuin

De wintertijd is een periode waarin we wat extra zorg en aandacht schenken aan onze kleine gevederde vriendjes. En eigenlijk mag je vogels het hele jaar door bijvoeren – in een stad of dorpse omgeving zijn hun natuurlijke voederplekken een stuk schaarser dan in een bosrijke omgeving. Je kunt dan beter zorgen voor goed en verantwoord voedsel dan dat ze op straat een weggegooid fritesbakje leegpikken! Het leuke is: voederhuisjes kunnen ook een design-element in je tuin vormen, zonder dat je daar de hoofdprijs voor betaald. Wij boden onze tuinvogels de helpende hand met twee te gekke voederhuisjes in een kek design. Die zorgen niet alleen voor at meer kleur en stijl in onze achtertuin, maar ook voor wat leven in de brouwerij. Wij speurden op de website van Vivara naar een paar leuke voederplekken en zadenmixen om onze tuin wat leven in te blazen.

Blauw voederhuisje

Laten we beginnen met de SingingFriend Feedr (12,99 euro). Dit blauwe kunststof vogelhuisje is meteen een eyecatcher aan je muur. Hij werkt bovendien heel eenvoudig. Het dakje van het voederhuisje werkt als houder. Aan de achterkant daarvan zitten een aantal bevestigingsmogelijkheden. Als deze eenmaal hangt, draai je de doorzichtige voederbak onder in het dakje. Dat is even puzzelen, maar omdat er best veel voer in kan, is het niet bepaald een vaak terugkerend klusje.

Hang de houder van de SingingFriend Feedr aan een muur (dan kan aan een enkele schroef, hoe handig!) of met de meegeleverde klittebandstrip aan een regenpijp. Als de houder stevig hangt, klik je het blauwe landingsplatform in de doorzichtige bol. Deze blauwe stop zorgt ervoor dat het voer er niet uitvalt en biedt kleine vogels een houvast om veilig te landen. Ze pikken vervolgens het voer op. Op die manier kun je de voedersilo goed vullen, zodat je er lang geen omkijken naar hebt. Dit blauwe voederhuisje is ook verkrijgbaar in het grijs, groen, bruin en ‘wild’, een soort camouflagegroen. Hij past dus in iedere achtertuin! Omdat hij van kunststof is, heb je geen onderhoud aan dit voederhuisje.

Design voederbol

Houd je van een wat meer strakke vormgeving en aparte vormen in de tuin? Dan moet je eens kijken naar de Lisa voederbol (14,99 euro). Hij werkt heel eenvoudig. In de bol zitten vier gaten: een groot gat van waaruit de vogels kunnen eten en drie kleine gaatjes. Twee daarvan zijn bedoeld voor de bevestigingsriem. Bij de beige variant is dat een soort riempje, bij de grijze variant een stevige ijzeren draad. Die klem je in de twee gaten, waarna je hem kunt ophangen aan een tak, touw, schroef in de overkapping, beugel voor een hanging basket… en ga zo maar door. Door het derde gaatje in de bol kan er geen water in blijven staan: dat loopt netjes uit de bol. In de Lisa design voederbol kun je alle soorten voer leggen, van zaden tot vetbollen, van broodrestjes of zonnebloempitten.

Omdat de SingingFriends Lisa bol hangt en wat heen en weer beweegt, zul je zien dat grotere vogels er geen gebruik van kunnen maken. Kleinere vogels, zoals koolmeesjes, mussen en roodborstjes, kunnen wel landen op de rand van de grote opening en hun buikjes vol eten met de voedingsproducten die jij in de bol legt. Een perfecte bol om neer te hangen in je tuin en die heel wat vogels zal lokken. Bovendien is het een mooie bol om te zien!

Goed vogelvoer doet wonderen

Wij zijn al heel wat jaren aan het voeren en weten als geen ander: goed voer doet wonderen. Soms wijken we – voor het gemak… maar soms ook verlokt door een lagere prijs – naar de kassakoopjes van supermarkten voor het kopen van voer. Die kunnen we vaak na een paar weken bijna ongebruikt weggooien. Ook vogels zijn kieskeurig, zo blijkt! Ga dus niet voor het goedkope alternatief en koop goed voer. Wij vulden onze voederkastjes met Hi Energy zadenmix. Het is één van de bestsellers in het assortiment van Vivara, vertelden ze: Hi-Energy Puur trekt door het hoge energiegehalte een grote variatie vogels aan. Bijkomend voordeel: de zaden zijn gepeld en gebroken, waardoor ze niet ontkiemen als ze tijdens het eten op de grond vallen. Bovendien is de mix daardoor aantrekkelijk voor kleine vogels. Omdat de zaden gepeld zijn, kunnen ze direct gegeten worden. Vogels zullen dus echt bij de voederplekken gaan eten en niet wegpikken om elders te pellen en op te peuzelen.

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.