logo-liggend-wit-donkerblauw

Review: De’Longhi Nespresso Lattissima One Evo

recensie delonghi nespresso lattissima one 1

Koffie is als benzine voor de zichzelf respecterende schrijver. Tenminste, dat was de ‘running gag’ bij de uitgeverij waar ik tien jaar werkte. Misschien een kern van waarheid, hoewel die micropauze van het wandelen naar de automaat en een kort babbeltje tijdens het wachten meer waard was dan de automatenkoffie die we als beloning naar binnen slurpten. Inmiddels is koffie voor mij veel meer dan ‘benzine’. Het is een genietmomentje. Even rust en genieten van de subtiele smaken en aroma’s die de donkere drank je bieden. Onlangs ontvingen we de De’Longhi Nespresso Lattissima One Evo voor een kritische blik. Uitdaging aangenomen!

Ieder zijn zetwijze

Nu kun je koffie op heel veel manieren zetten. De één doet dat met een papieren koffiepad, de ander met handgemalen bonen en een baristamachine of met een handmatige koffiepers. Wij waren een tijdlang fan van die laatste methode, maar die liefhebberij straalde al snel uit op meer mensen… waardoor je op een gegeven moment aan de lopende band koffie aan het zetten bent. Dan wordt zo’n ‘rustmomentje’ ineens een ‘werkmomentje’ van bonen malen, aanstampen en melk opschuimen tot microfoam. En daarna weer alles schoonmaken, af doen en voorbereiden tot de volgende sessie. Ik kan je vertellen: voor mij ging de lol daar vrij snel vanaf. Tijd voor een makkelijkere manier, maar dan wel eentje die geen afbreuk doet aan die smaak. De’Longhi Nespresso Lattissima One Evo beloofde veel goeds – bovendien is de smaak van Nespresso geweldig, vooral dankzij de bijzondere melanges die ze op de markt brengen. 

Het uiterlijk

De De’Longhi Nespresso Lattissima One Evo is een plaatje om te zien. Slank, smal en strak vormgegeven, zonder al te hoekig voor de dag te komen. Het onderste lekbakje is voorzien van een metalen rooster. Kleinere kopjes kun je met een heel eenvoudig ophoogstuk dichter bij de ronde koffieuitloop plaatsen. Rechts van die koffieuitloop vind je een melkreservoir  (daarover dadelijk meer), met een metalen melkuitloop die je boven je koffiekop kunt richten. Op de bovenkant vind je een klepje voor de Nespresso koffiecapsules, drie ronde knoppen en twee ledlampjes, waaraan je kunt zien of je apparaat ontkalkt of schoongemaakt moet worden.

recensie delonghi nespresso lattissima one 3 1

Het melkkannetje LatteCrema

Eén van de meest bijzondere dingen aan de De’Longhi Nespresso Lattissima One Evo is wel het melkreservoir. De’Longhi is het enige merk dat een Nespresso-machine combineert met de mogelijkheid om melk op te schuimen. En op een heel verdienstelijke manier, bovendien. Het schuim dat het unieke LatteCrema-systeem produceert is fijn en stevig. De melk loopt niet snel uit en blijft zijn schuim lang behouden. Het is natuurlijk minder lobbig en romig dan wanneer je met een echt stoompijpje microfoam maakt, maar het is zeker goed en acceptabel. Beter dan wanneer je een gemiddelde losse melkopschuimer gebruikt.

Koffiesmaak

Tja, dat is wel een dingetje. Daar kun je bij een Nespresso-machine natuurlijk weinig over kwijt: die is gewoon heel erg goed. Maar ook aan een heleboel regels en richtlijnen gebonden. Of je nu een ristretto, een espresso of een lungo zet: ze bevatten allemaal evenveel water, gebruiken dezelfde druk (een indrukwekkende 19 bar) en leveren hetzelfde resultaat. De capsule maakt de smaak, niet de machine. Wel moet ik melden dat de De’Longhi Nespresso Lattissima One Evo enkel een knop heeft voor een espresso en een lungo, geen ristretto. De hoeveelheid water van beide varianten kun je nog aanpassen via het menu. De ristretto van Nespresso is er wel in een capsule, wanneer je het water eerder uitdrukt dan dat deze klaar is maak je deze nog sterker.

Koffiezetten is kinderspel

Koffiezetten met deze Nespresso-machine is kinderspel. Het is heerlijk eenvoudig en erg intuïtief. Dankzij de weinige knoppen en functies is het een overzichtelijk apparaat. Klepje omhoog, capsule erin, klepje omlaag. Je zet met één druk op de knop een koffie of espresso… of een koffie met melk. Let er dan wel op dat je om dat laatste geval een capsule  gebruikt voor een espresso: dat is namelijk de hoeveelheid koffie die je in je kopje krijgt. De hoeveelheid melk? Die bepaal je zelf! Op het melkreservoir staan namelijk drie niveaus aangegeven. Eentje voor een beetje melk met schuim (een ‘macchiato’), eentje voor de inmiddels bekende ‘cappuccino’ en één voor een variant met meer melk en schuim, de ‘latte macchiato’. Vul het reservoir van bovenaf tot het gewenste streepje en druk op de knop ‘koffie met melk’. Het apparaat zal eerst de melk opzuigen en omvormen tot schuim en vervolgens de espresso zetten. Na het zetten van de koffie haal je het klepje omhoog en de capsule  valt in het afvalbakje, waar ruimte is voor ongeveer 9 gebruikte cups.

Onderhoud

Natuurlijk is het onderhoud van je koffiemachine erg belangrijk. En ook dat wordt zo makkelijk mogelijk gemaakt: vrijwel alle onderdelen kunnen bijvoorbeeld zonder problemen in de vaatwasser. Dat is alvast een pluspunt! Het lekbakje vormt een uitzondering: die zit vast aan het apparaat en moet even met een doekje worden schoongemaakt. Minpunt van de De’Longhi Lattissima One Evo is dat het melkreservoir  geen zelfreinigende functie heeft. Die moet iedere dag worden afgewassen als je hem hebt gebruikt. En ja, dat kan ook in de vaatwasser, of je laat hem een half uurtje in normaal afwaswater weken om hem daarna af te wassen en af te spoelen. Moet je de machine ontkalken? Zorg dan dat je de originele ontkalker van Nespresso en Eco Multiclean van De’Longhi gebruikt voor het eens per maand reinigen van het melkreservoir  voor een optimaal resultaat en een lange levensduur van je machine!

Grote broers

De kracht van de De’Longhi Nespresso Lattissima One Evo is dat je er één melkrecept per keer mee kunt zetten. Dus drink je zo af en toe een cappuccino, dan is deze machine perfect. In vergelijking met de grote broers van deze machine, waarmee je meerdere melkbereidingen achter elkaar kunt zetten.  Een ander verschil is dat je bij de One Evo handmatig het melkreservoir na gebruik moet schoonmaken, terwijl de andere modellen een zelfreinigende functie hebben voor een snelle schoonmaakbeurt van het LatteCrema-systeem. De grote melkreservoirs uit de Lattissima-serie zul je voor een goede hygiëne ook elke dag in de vaatwasser / afwas mee moeten nemen. Het blijft toch melk waar je mee werkt. Een echt probleem is dat niet, zeker niet als je de andere Lattissima-modellen nooit hebt gebruikt. Zou je een losse melkopschuimer hebben, moet je ‘m ook iedere dag schoonmaken en melk per bereiding klaarmaken. De One Evo is dan een fijne alles-in-een-oplossing. 


Ga direct naar De’Longhi Nespresso Lattissima One Evo op BOL.com.

Recensie over De’Longhi Nespresso Lattissima One Evo

CooleSuggesties topper

De De’Longhi Nespresso Lattissima One is een heerlijke machine om in de keuken te hebben. Hij is klein en compact – bijna schattig – maar toch strak en modern. De combinatie van een melkopschuimer en een koffiezetter vind ik heel prettig. Het scheelt weer een stopcontact! De koffie is geweldig – maar dat is te verwachten bij een Nespresso-machine – en vooral het melkschuim maakt indruk. Hij is eenvoudig in gebruik en makkelijk schoon te houden.

Score: 9


Informatie

De’Longhi Nespresso Lattissima One Evo
Adviesprijs: 199 euro.


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


LAAT JE REACTIE ACHTER

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.