Koffie – ikzelf kan niet zonder. Gezond of niet – het is echt mijn guilty pleasure om een of twee keer per dag te genieten van een lekkere, romige cappuccino. Nu gebruik ik daarvoor mijn Sage Barista Pro, waarbij ik zelf de versgemalen bonen met een tamper in het piston aandruk en expresso zet, alvorens ik met de hand de melk moet opschuimen. Slow coffee, zou je kunnen zeggen, maar toch lonkt het gemak van een volautomatische machine. Ik was dan ook verheugd om de De’Longhi ECAM23.460.SB volautomatiche machine te mogen testen. Lees hieronder onze ervaringen!
Compacte machine
Allereerst was het compacte formaat en de strakke vormgeving een aangename verrassing. Alle onderdelen sluiten aan de voorkant mooi op elkaar aan tot één strak geheel. Enkel het bedieningspaneel, de koffieuitstroom en de functie voor heet water steken aan de voorkant uit. Het water vul je bij in een slanke, container, die je vanuit de voorkant in de machine schuift. Dat is praktisch vergeleken met veel koffiemachines: de meeste machines vragen namelijk van je om de watercontainer van bovenaf in de machine te laten zakken. Bij deze De’Longhi ECAM23.460 heb je dat probleem niet, je schuift de watercontainer, met een inhoud van maximaal 1,7 liter, gewoon van vooraf in de machine. Wel is de machine tamelijk diep. Hij is bijna 43cm diep, waardoor je dat deel van het aanrecht niet meer kunt gebruiken voor het neerzetten van spullen. Prettig is wel de uitloop voor heet water. Deze geeft een temperatuur van ruim 90 graden, wat perfect is voor het opwarmen van je kopje… of het zetten van een enkele kop thee. De knop om het heet water te starten of te stoppen reageert vrijwel direct.
Melkschuim in een handomdraai
Het belangrijkste punt van de De’Longhi ECAM23.460.SB volautomatische espressomachine is misschien wel zijn melkopschuimfunctie. Daarvoor maakt het apparaat gebruik van de beproefde LatteCrema Systeem, dat ze al eerder in hun nespresso-machines hebben gebruikt. De speciale melkcontainer klik je vast op de plek van de uitloop voor heet water. Bovenop deze container tref je een draaiknop aan. Helemaal naar links wil zeggen dat je hem ‘van het slot haalt’ en kunt plaatsen of verwijderen. Vervolgens kun je de knop langzaam met de klok meedraaien, waarbij de opschuimintensiteit verhoogt van ‘geen schuim’ tot ‘dik schuim’. Persoonlijk vind ik halfweg het fijnste resultaat geven, op dat punt krijg je een mooi microschuim door de melk heen. Draai je de knop op maximaal, dan gaat het schuim zich wat meer scheiden van de melk, waardoor je meer het schuim krijgt voor een latte macchiato. Zo bepaal je of je gaat voor een flat white, een cappuccino of een latte macchiato. Niet helemaal volgens het boekje qua hoeveelheid melk in verhouding tot de koffie, maar geeft wel mogelijkheden tot personalisatie. De melkcontainer kun je gewoon loskoppelen en in de koelkast zetten, maar niet nadat je het opschuimmechaniek even hebt schoongespoeld. De melk kan daarbij gewoon in de kan blijven zitten, wat erg prettig is. Zet voor het schoonspoelen een kopje onder de melkuitloop en draai de melkschuimknop helemaal naar rechts. Het schoonspoelprogramma begint dan te lopen, waarbij een paar seconden water door de melkuitloop loopt. De melkopschuimfunctie werkt overigens enkel met de functie cappuccino en kan niet afzonderlijk worden gestart.
Persoonlijke smaak
Voor het zetten van een enkele espresso worden telkens verse koffiebonen voor je gemalen. Die doe je bovenin in het apparaat. Er kunnen ongeveer 250 gram koffiebonen in terecht. Op de voorkant van de machine geef je aan hoe sterk je de koffie wil (in vijf standen) en hoe groot je de espresso wil hebben, van een ristretto tot een kleine kop normale koffie. Vanaf dat moment gaat de bonenmaler aan de slag en wordt de koffie voor je gezet. De bonenmaler zelf kun je in 13 stappen instellen voor een fijnere maling of juist een grovere maling. De’Longhi zelf zegt dat de standaard maling genoeg zou moeten zijn, maar dat is afhankelijk van de maling. Ben voorzichtig met het afstellen van de bonenmaler, dat is nogal een precies dingetje! Het blijft een precair evenwicht tussen het water, het aroma, de maling en de gebruikte koffiebonen.
Koffie zetten
Het zetten van een normale kop koffie of espresso is echt een eitje. Plaats je kopje onder het apparaat, maak de instelling voor de kopgrootte en druk op de knop voor 1 of 2 koppen koffie. De koffie-uitloop kun je heel eenvoudig naar beneden of naar boven schuiven. Op die manier zorg je dat de koffie zo snel mogelijk in je kopje komt, waardoor je de meest optimale cremalaag in je kopje krijgt. Dankzij die instelbare koffieuitlaat heb je bijvoorbeeld ook genoeg ruimte om een latte-glas onder het apparaat te zetten, wat een prettige bijkomstigheid is. Voor het zetten van een cappuccino is het wel prettig als je een relatief wijd kopje hebt. Het ‘stoompijpje’ voor de melk en de koffieuitlaat zijn namelijk best een stukje van elkaar verwijderd. Tel daarbij op dat de melk door de cohesieve werking van het melkschuim niet recht naar beneden loopt maar in een boogje en je ziet het probleem. Nou ja – een echt probleem is het niet, maar je moet er wel even rekening mee houden. Wij hadden wat kleinere kopjes, waardoor je eerst de melk in de kop laat lopen om vervolgens de kop onder de dubbele koffieuitlaat schuift voor het toevoegen van de espresso.
Schoonmaken
Vroeger was het schoonmaken van een volautomaat een echte domper op het koffieplezier. Je moest zo’n apparaat vrijwel compleet ontmantelen en uit elkaar halen, om ieder onderdeeltje afzonderlijk schoon te maken en na het afdrogen weer in elkaar te puzzelen. Gelukkig stappen veel meer fabrikanten af van dat principe (of beter gezegd: ontwikkelen zij manieren om dat onderhoud zo prettig en minimaal mogelijk te houden). Dat gaat ook zeker op voor de De’Longhi ECAM23.460.SB volautomatische espressomachine. Telkens wanneer je koffie zet, wordt het systeem zowel bij het inschakelen als het uitschakelen even schoongespoeld. Houd daar rekening mee en zet je kopje dus niet direct onder de uitloop! De lekbak en het bakje voor de koffiepuks kun je makkelijk uit de machine halen en schoonmaken. Dat is wel een klusje dat regelmatig moet gebeuren, maar dat is natuurlijk minimaal. De interne machinerie moet eens per maand worden schoongespoeld. Letterlijk. Klepje open aan de zijkant, binnenwerk eruit klikken, even afspoelen en in de lucht laten drogen voor je hem weer terugklikt. Dat is haalbaar, nietwaar? Eens in de zoveel tijd geeft het apparaat aan dat het ontkalkt moet worden met de juiste middelen, maar daar wordt je stap door stap in begeleid en kost minimale inspanningen van jouw kant uit. Een kind kan de was doen – of in ieder geval een volautomatisch espressoapparaat onderhouden 🙂
Voor wie is een volautomatische espressomachine geschikt?
Het is een populaire productgroep, deze volautomatische espressomachines. Eigenlijk kan iedereen er goed mee uit de voeten, waarbij dit apparaat hoge ogen gooit op het vlak van het instellen van de koffie-instellingen en vooral de LatteCrema module, die je heel makkelijk melkschuim laat maken met minimale onderhoudsstappen. Toch ben je zelfs bij een apparaat als dit beperkt met je mogelijkheden. Latte art is natuurlijk onmogelijk om te maken, omdat alles bij elkaar in één kopje komt. Ook wordt eerst de melkschuim gemaakt, en daarna pas de koffie, wat bij een cappuccino natuurlijk precies andersom hoort. Bij het maken van een cappuccino wordt ook een eigen programma gedraait en spelen de persoonlijke instellingen qua aroma en kopgrootte geen rol meer. Zet je nu regelmatig een cappuccino met bijvoorbeeld een caffetiere en een losse melkopschuimer, dan zul je genieten van de eenvoud van alles in één apparaat. Heb je een instapapparaat espressomachine en wil je een upgrade? Dan is het LatteCrema systeem een verademing. Datzelfde gaat als je een stapje ’terug’ wil doen van een baristamachine naar een volautomaat. Het is minder werk, hoewel je met dit apparaat wel even moet opletten met het zetten van een cappuccino.
Ga direct naar De’Longhi ECAM23.460.SB volautomatische espressomachine op CoolBlue.nl of MediaMarkt.nl
Recensie over De’Longhi ECAM23.460.SB volautomatische espressomachine
Van een baristamachine naar een volatuomatische espressomachine: dat was nogal een stap. Omdat je meer moet overlaten aan het apparaat zelf, is iedere stap belangrijk en merk je duidelijk de verschillen in cremalaag en espressodikte. Het grootste voordeel van deze machine is wel de LatteCrema module, waarmee je zonder problemen een mooi melkschuim maakt in de dikte die jij graag wil. Met een draaiknop bepaal je alles. Het grootste nadeel vond ik dat het pijpje van de LatteCrema wat ver van de koffieuitlaat stond, waardoor je bij het zetten van een cappuccino in kleinere kopjes actief in de weer moet zijn. Een ander minpunt is het afstellen van de maalgraad: je mag het telkens maar met één stapje doen, tijdens het malen van de bonen. Echt heel toegankelijk is dat niet! Het telkens schoonspoelen van de koffieuitlaat en het schoonspoelen van het LatteCrema-systeem was echt wennen, maar prettig dat het gebeurt.
Score: 7
Informatie
De’Longhi ECAM23.460.SB volautomatische espressomachine, De’LonghiMeer weten? De’Longhi ECAM23.460.SB volautomatische espressomachine
Prijs: 499 euro.