logo-liggend-wit-donkerblauw

Comfortabel leven met de De’Longhi AriaDry DDSX220WFA

We hebben het allemaal wel gehoord: de energieprijzen gaan door het dak! Tijd om zelf het heft in eigen hand te nemen. Zo zijn er heel wat aspecten in huis die je kunt aanpakken om het lekker comfortabel te maken. Naast een goede isolatie van vloer, muren, ramen en spouw is het ook belangrijk om de luchtvochtigheid in de gaten te houden. Die ligt idealiter tussen de 40% en 60%. Hoe vochtiger de lucht, des te klammer voelt het. Onder de 40% voelt weer als oncomfortabel. Maar hoe behoud je jouw huis op dat peil?

Luchtreiniger

Tijdens het thuiswerken van de afgelopen maanden hebben duizenden mensen luchtreinigers aangeschaft. Daarmee houden ze de lucht vrij van schadelijke stoffen, allergenen en stofdeeltjes, die – mits je een goed apparaat in huis hebt gehaald – netjes worden weggefilterd. Maar wanneer je met meer mensen in één ruimte aanwezig bent, zal ook de luchtvochtigheid stijgen. Met alleen reinigen kom je er dus niet! De De’Longhi AriaDry DDSX220WFA reinigt niet alleen de lucht, maar kan hem ook ‘drogen’. Het water wordt in de 5-liter grote watertank opgevangen, of afgevoerd wanneer je hem aansluit op een afvoerpijp. Je stelt eenvoudig de gewenste luchtvochtigheid in en laat het apparaat vervolgens zijn ding doen. Hij is overigens krachtig genoeg: de luchtdroger kan in 24 uur tot 21 liter vocht uit de lucht filteren, ofwel iets minder dan 1 liter per uur. Je zult versteld staan hoeveel vocht je uit je huis kunt halen – vocht die niet alleen schadelijk is voor je huis (schimmel, houtrot) maar ook je luchtwegen flink kan irriteren. Zorg dus dat je de luchtvochtigheid in huis regelmatig controleert!

Ventilator en superdroger

Naast de mogelijkheid om hem in zijn basisfunctie te laten werken, kun je de De’Longhi AriaDry ook gebruiken als ‘normale’ ventilator, waarbij je profiteert van de ingebouwde HEPA-filters. Je zuivert de lucht meteen van ongewenste stoffen, net als wanneer je hem als regelaar voor de luchtvochtigheid inzet. Maar hij heeft ook een superfunctie: volgens het display is het een ideale wasdroger. En inderdaad: zet je hem in een wasruimte, dan zorgt deze luchtontvochtiger ervoor dat je was een stuk eerder droog is! Het scheelt je in zo’n geval echt een energieslurpende wasdroger, die bovendien je was flink beschadigd (zie die pluizenmatten die je uit de droger moet vissen) en is daarmee een ideale oplossing voor iedereen die de was in huis ophangt. Zeker in de winter, wanneer je de ramen niet te veel open wil houden, kan het anders knap vochtig worden in huis!

Healthy smart home

Het praktische van deze luchtdroger is dat je hem kunt koppelen aan een speciale app, maar ook aan slimme systemen zoals Amazon Alexa (hoewel die in Nederland niet al te veel gebruikt wordt), maar ook aan Apple Homekit en Google Assistent. Vanuit die platformen kun je de droger instellen en activeren, maar je kunt er ook automatisering aan koppelen, bijvoorbeeld dat de luchtontvochtiger op gezette tijden aanspringt of juist wanneer je zelf niet thuis bent, zodat je geen hinder ondervindt van het geluid van de luchtontvochtiger. Niet dat hij veel geluid maakt (42-47 decibel), maar de één is er gevoeliger voor dan de ander.

Vermogen

De De’Longhi AriaDry DDSX220WFA is niet de grootste luchtontvochtiger die je in huis kunt halen, maar wel een heel veelzijdige. Het 12 kg zware apparaat is goed te hanteren dankzij de twee handvatten aan de bovenzijde. Zo kun je hem vrij eenvoudig verplaatsen van de ene naar de andere ruimte, wanneer dat niet mogelijk blijkt met de ingebouwde wieltjes. Het vermogen is geschikt voor ruimtes van ongeveer 35 vierkante meter, of 75 kubieke meter. Dat houdt in dat hij wat minder geschikt is voor grote open ruimte, zoals woonkamers met open keukens, maar eerder voor wasruimtes, kelders, slaapkamers en kantoren. 

Extra’s

De’Longhi heeft overigens een geweldige actie: iedereen die tussen 1 september 2021 en 31 maart 2022 een De’Longhi luchtdroger koopt, kan via deze speciale actiewebsite deelnemen om leuke extra’s te scoren! In het geval van de AriaDry DDSX220WFA is dat niet alleen een weerstation, maar ook twee luchtfilters! De aanbieding verschilt per model, neem dus snel een kijkje op de website om te zien welke aanbieding voor jouw actiemodel actief is. Het invullen van de gegevens gaat overigens volledig digitaal, je hoeft geen formulier op de post te doen met gekopieerde facturen enzo. Wel zo handig!


Ga direct naar De’Longhi AriaDry DDSX220WFA op BOL.com.

Recensie over De’Longhi AriaDry DDSX220WFA

CooleSuggesties topper

De De’Longhi AriaDry DDSX220WFA is een heerlijk veelzijdig apparaat. Het is in eerste instantie een luchtontvochtiger, maar heeft ook een ingebouwde HEPA-filter die via een vier-traps filtersysteem vrijwel alle verontreinigingen uit de lucht haalt. Daarnaast kan hij de lucht zuiveren in een ventilatiestand én heeft hij een superdroogstand, die niet alleen handig is voor het drogen van de was, maar ook prima in te zetten is bij het drogen van bijvoorbeeld verf. Als kers op de taart is hij te programmeren en heeft hij integratiemogelijkheden met de eigen app, Apple Homekit en Google Assistent. Zo kun je hem timen en op de momenten laten werken dat het jou uitkomt.

Score: 9


Informatie

De’Longhi AriaDry DDSX220WFA
Meer weten? Klik hier.
Adviesprijs: 449 euro.

Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER

 1. Ruud avatar
  Ruud

  Hi Dennis,
  Heb je deze nog steeds staan? Zo ja, hoe denk je nu na 5 maanden over dit apparaat?
  Ik ben aan het kijken naar Ontvochtiger en Filter systeem, maar vraag me af of deze echt het geld waard is.
  Ook bijv. qua geluid enzo.
  Thank vast!


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.