Waar denk je aan bij het woord ‘kracht’? Wellicht aan een bodybuilder, een topsporter of iemand die zware fysieke inspanning levert. Sterk zijn roept volgens de woordenboekdefinitie associaties op met lichamelijke spierkracht en masculiniteit. Toch zien we de beeldvorming rondom de term ‘kracht’ steeds meer verschuiven naar innerlijke kracht en mentaal welzijn. Voor Fitbit heeft de afgelopen periode aangetoond dat een holistische benadering van gezondheid, met focus op zowel mentaal als fysiek welzijn, kan helpen om je in onzekere tijden alsnog sterk te voelen.
De definitie van kracht
In opdracht van Fitbit voerde Course5 Intelligence in augustus 2021 consumentenonderzoek uit naar de perceptie van kracht onder meer dan 13.000 mensen in 12 landen. Hieruit blijkt dat slechts 1 op de 10 Nederlanders (11%) kracht definieert als een fysieke eigenschap of kwaliteit. Een derde (34%) definieert kracht als het vermogen om met spanningen en uitdagingen om te gaan. Ten slotte associeert bijna de helft (47%) het begrip ‘kracht’ met zowel mentale als fysieke eigenschappen.
Het onderzoek maakt deel uit van Fitbit’s nieuwste campagne, “What’s Strong with You”. Deze campagne laat mensen hun persoonlijke kracht definiëren die verder gaat dan het traditionele fysieke aspect, of het nu emotioneel, spiritueel of mentaal is. 83% van de respondenten geeft aan dat de definitie van ‘kracht’ eigenschappen moet omvatten die verder gaan dan fysieke kracht. 54% geeft aan dat het meer holistisch moet zijn en 64% zegt dat de woordenboekdefinitie van ‘kracht’ moet worden herzien.
Op zoek naar coole gadgets?
Het erkennen van je eigen kracht
Iedereen heeft zijn of haar eigen associatie bij de term kracht en vaak kunnen we makkelijk iemand aanwijzen die we als sterk beschouwen. Maar als het om onszelf gaat, hebben we de neiging om onze eigen krachten over het hoofd te zien. 64% van de ondervraagden benoemt iemand anders dan zichzelf als de sterkste persoon die zij kennen, en noemt eerder een moeder of vader (12%), vriend (8%) of partner (11%). Hoewel het waardevol is om andermans kracht te erkennen, kan het uitdiepen en ontwikkelen van onze eigen kracht ons zelfbeeld en onze mindset doen verschuiven.
Een goede nachtrust is essentieel voor een krachtig gevoel
Maar welke factoren bepalen hoe mensen mentale kracht ontwikkelen om de dag tegemoet te treden? Nachtrust staat voor Nederlanders voorop: 69% van de ondervraagden zegt dat goed slapen ze sterker maakt. Fysieke oefening komt met 55% op de tweede plaats, terwijl het stellen van dagelijkse doelen met 24% op de derde plaats staat.
“Bij Fitbit erkennen we dat kracht in vele vormen voorkomt, of het nu fysiek, mentaal of emotioneel is. Sterk zijn is allesomvattend en dit zou tot uiting moeten komen in alle betekenissen van het woord ‘kracht’, aldus Jorne Korzelius, Head of Marketing Northern Europe bij Fitbit naar aanleiding van het onderzoek. “Bij Fitbit vinden we het belangrijk om een holistische benadering van ons welzijn te hebben, en deze mentaliteit zou ook moeten gelden voor wat ons sterk maakt.”
Fitbit bestaat om ieders holistische gezondheid en welzijn te helpen ondersteunen. Van de dagelijkse herstelscore om te helpen jouw herstel te beheren tot slaap- en meditatie-ontspanningssessies in Fitbit Premium, inclusief inhoud van Calm, de #1-app voor slaap en meditatie. Fitbit is er om je te helpen genoeg energie te hebben om met de kinderen in het park te spelen, een nieuw persoonlijk record te breken en je de kans te geven om wat ‘ik’-tijd te hebben met meditatie.
What’s Strong with You
Als onderdeel van de What’s Strong With You-campagne is Fitbit op een missie om definities van ‘kracht’ te crowdsourcen van mensen in heel Nederland. Neem deel aan het gesprek en deel jouw definitie op Facebook en Instagram met #WhatsStrongWithYou.
Op zoek naar coole gadgets?