logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

De beste deal wordt gesloten in een dataroom

Ondanks het feit dat onze maatschappij in een rap tempo aan het veranderen is, blijven sommige elementen nog altijd onveranderd. Of misschien worden ze juist wel versterkt: de drang om de beste deal te sluiten is misschien groter dan ooit tevoren. De wereld wordt immers alsmaar kleiner, waardoor je ook meer gegadigden binnen handbereik hebt.

Tender

Nieuw is dit principe overigens niet. Een kleine 20 jaar geleden, toen ik nog werkte bij de inkoopafdeling voor de grote supermarktketen Laurus (bekend van Edah, Konmar en Super de Boer, alle drie inmiddels failliet en overgenomen) was het al gewoon om met verschillende partijen tegelijk te onderhandelen over bepaalde goederen. Denk daarbij aan ananas in blik, waarbij verschillende leveranciers van over de hele wereld hun producten konden aanbieden. Voor de inkopende partij is dat een geweldige manier om meerdere offertes op te vragen en met elkaar te kunnen vergelijken. Zo’n inkoopsessie noemen ze een tender. Aangezien je redelijk wat van je vertrouwelijke informatie blootgeeft is een beveiligde omgeving absoluut wenselijk.

Overname

Maar er zijn deals en overeenkomsten waarbij je nog meer van je vertrouwelijke informatie blootgeeft. Wat dacht je van de wereld van fusies en overnames? Bij dit soort deals worden letterlijk alle gegevens van een organisatie blootgegeven, van de omzet tot de winst, van de schulden tot de toekomstperspectieven. Daarbij wil je natuurlijk niet dat die gegevens zomaar op straat komen te liggen, laat staan dat bekend wordt welke partijen rond de virtuele tafel gaan zitten.  Ook in de vastgoedwereld is het bieden op grote projecten via een besloten en afgeschermd platform steeds meer gemeengoed. Ook hier is het belangrijk dat alle informatie op tafel komt te liggen, maar niet dat het openbaar wordt gemaakt. In deze gevallen is een eenvoudige beveiligde omgeving niet genoeg. Je wil een stapje verder. De perfecte locatie voor dit soort deals is een virtuele dataroom. Een VDR is een online “Kluis” waarbij zowel de verkopende partij, de bieders als adviseurs toegang hebben. 

Virtuele Dataroom

In deze virtuele kluis kunnen geïnteresseerde bieders en adviseurs met elkaar communiceren en alle benodigde informatie inzien. Voor het inzien van informatie kunnen bovendien behoren worden toegekend, zodat een financieel adviseur bijvoorbeeld enkel en alleen de financiële gegevens kan inzien en controleren. Wordt er in een data room vastgoed verhandeld? Dan kun je de bouwtechnische specs afzonderlijk van bijvoorbeeld de prijsinformatie laten beoordelen. Het praktische aspect hierbij is dat verschillende partijen vanuit een centraal platform met elkaar kunnen communiceren. Onduidelijkheden kunnen worden opgemerkt, informatie kan worden uitgediept. Op die manier kan de koper of investeerder voorkomen dat hij een kat in de zak te koopt en krijgt de verkopende partij de mogelijkheid de beste deal te sluiten. Een echte win-winsituatie!

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.