Deadpool is in Nederland een onbekende en daardoor ook zwaar ondergewaardeerde held uit het arsenaal van Marvel. Of beter gezegd: het is een echte anti-held, want hoewel hij strijd tegen het kwaad, doet hij dat echt op zijn geheel eigen manier: grof en seksistisch, met een enorme dosis brute humor en gezwaai van zijn katana’s. En dat Nederland daar nog niet klaar voor was mag dan een onvoldrongen feit zijn: comicfans waren al jaren weg van deze rode duivel.
In de film Deadpool spring je midden in een heftige actiescène, waarin hij een flink aantal bad guys neerschiet met slechts 12 kogels. Daarmee zie je ook meteen hoe lenig en snel Deadpool nu eigenlijk is. Al schietende en vechtende zorgt hij echter ook meteen voor een hechte band met jou als kijker, door je direct aan te spreken. Hij vertelt via de camera hoe hij geworden is wat hij is: snel, onverschrokken en sterk was hij altijd, onoverwinnelijk is een ‘cadeau’ dat hij aan een wrede wetenschapper te danken heeft. En dat zit hem nog steeds dwars: de wreedheden waar hij aan is blootgesteld en vooral het rimpelige uiterlijk zit hem ontzettend dwars: het knappe smoeltje zal nooit meer hetzelfde zijn. Dat maakt hem ook ontzettend onzeker, zoals je kunt begrijpen. Zelfs zo onzeker dat hij niet meer terug durft naar zijn sexy vriendin, waarmee hij iedere denkbare feestdag passend heeft ingeluid (zoals je ook in woord en beeld zult meekrijgen).
Het verhaal van Deadpool – of Wade Wilson, zoals hij eigenlijk heeft – wordt je aan de hand van flashbacks vertelt. Ok zich een bekend fenomeen, en ik moet zeggen dat het ook geen enkel moment verkeerd valt of verwarrend is. Alles wordt je namelijk op een heldere en stoere manier voorgekauwd door de gemaskerde man zelf. Dat maakt de film wel wat anders dan de standaard Marvel-films, moet ik zeggen. Daar mag je soms ook nog wel zelf een beetje nadenken, en worden sommige gebeurtenissen een beetje aan de verbeelding overgelaten. Deadpool is echter anders: hij wil geen held zijn, hij wil gewoon slechteriken afstraffen op de meest expliciete manier, vergezeld van schunnige opmerkingen en foute grappen. En ja, dat is soms een tikkie over de top, soms een beetje ongepast en soms echt gewoon raar. Zeker als je bedenkt dat Wade in huis woont bij een klein, bejaard omaatje dat – gelukkig voor haar – blind is.
Deadpool is echt een film waar je van moet houden – vooral de humor moet je liggen, maar dat zal inmiddels wel duidelijk zijn. Ik heb persoonlijk genoten van de film, hoewel er ook scènes in zaten die er gewoon in zijn gestopt om jou als kijker te choqueren – niets meer en niets minder. Het verhaal is geweldig verfilmd, met soepele CGI als het gaat om de actiescenes. Leuke bijrollen ook voor de X-Men, met een paar rake opmerkingen naar de filmindustrie.
Deadpool, 20th century fox Tijdsduur: 108 minuten, Actiefilm.
Verkrijgbaar op: DVD en Blu-ray