logo-liggend-wit-donkerblauw

Game review: Dead Space


Met de introductie van de nieuwe gameconsoles als de Playstation 5 en de XBOX Series X hebben veel game-ontwikkelaars eens goed in hun archief gekeken en gedacht: “Waarom zouden we heel veel tijd en energie steken in een nieuw concept, dat misschien niet eens goed ontvangen zal worden, terwijl we een paar fantastische, geprezen en (al zeggen we het zelf) briljante titels op de planken hebben liggen?” Het is dan ook helemaal niet zo vreemd dat we de laatste tijd veel remakes ziet van echte klassiekers, zoals Resident Evil of The Witcher 3. Zo keek EA Games weer eens naar Dead Space, uitgebracht in 2008, Het was ooit EA’s sci-fi-antwoord op Resident Evil 4 uit 2005… en werd bijzonder goed ontvangen. Tijd voor een remake, waarbij de gameproducent het spel van de grond af aan opnieuw heeft opgebouwd… zonder het origineel te beschadigen.

Naar de sterren… en de monsters!

In Dead Space kijk je mee over de schouder (letterlijk) van Isaac Clarke: is ingenieur die met zijn team op pad is om een mijnbouwschip, de USG Ishimura, te repareren. Eenmaal daar blijkt dat er niemand meer in leven is. Het hele ruimteschip is doorspekt met bizarre zombie-achtige schepsels, necromorfen genaamd. Maar hoe heeft dat zo kunnen gebeuren? In zijn eentje en gewapend met alleen zijn gereedschap en vaardigheden probeert Isaac te ontdekken wat er aan boord van de USG Ishimura is gebeurd… en om zichzelf in veiligheid te brengen. Ondertussen overleef je door monsters te verslaan, maar ook door je outfit te verbeteren met verschillende high-tech en psychic vaardigheden.

Duister ruimteschip

Dead Space maakt heel goed gebruik van alle psychologische trucjes die je maar kunt vinden als het aankomt op een goede horrorfilm: het is donker, met verschillende geluiden om je heen, veel hoekjes waar monsters zich kunnen verstoppen (hoewel ze soms ook gewoon midden op de grond liggen en net voor je voeten opstaan). De necromorfen zijn bovendien lastig te verslaan: het is meer een kwestie van zorgen dat ze niet meer kunnen lopen, dan dat je ze kunt vermoorden! In de remake van EA is gelet op ieder stukje van het ruimteschip, ieder stukje huid en alle kleine details. Daardoor is de game realistischer dan ooit, maar houdt het ook heel goed vast aan het origineel. Dat maakt de ervaring nog altijd fantastisch om te spelen en krijg je meer dan eens een fiks schrikmoment voor de kiezen!

Bloederige bedoeling

Het concept dat je de necromorfen eerder keer krijgt wanneer je de ledematen wegschiet, maakt Dead Space niet alleen een angstaanjagend thriller-achtig spel, aar ook zeker een bloederige aangelegenheid. Met de verschillende technische tools van Isaac Clarke is het zaak om de necromorfen zo snel mogelijk schade te berokkenen (waarbij het ook een stuk lastiger schieten is op de benen dan op de romp, zoals jij je vast kunt voorstellen, waardoor de druk zeker toeneemt). Het verhaal van Dead Space is niet bepaald veelomvattend of indrukwekkend, maar dat stoort het spel ook geen seconde. Het gaat hier echt om het overleven in een met monsters overgoten ruimteschip.


Ga direct naar Dead Space op BOL.com.

Recensie over Dead Space

CooleSuggesties topper

Met de remake van Dead Space laat EA games zien dat sommige titels nog altijd het spelen meer dan waard zijn. Deze sci-fi horrorgame laat je gamen vanaf het puntje van je stoel, wachtend op de volgende monsters en speurend naar nieuwe middelen (en munitie) om ze te lijf te gaan. Dat zoeken gaat gelukkig vrij eenvoudig – alle hulpmiddelen hebben een lampje 🙂 Tijdens het spel ontdek je het ruimteschip steeds een stukje beter en leer je iedere functie van het schip kennen. Isaacs kennis en ervaring als ingenieur helpt je bij het overleven, waarbij je belangrijke elementen van de Ishumura moet repareren om je overlevingskansen te vergroten. Het is nog altijd een briljante game, die een welverdiende upgrade heeft gekregen naar de next-gen consoles.

Score: 9


Info

Dead Space
Uitgever: EA Games
Getest op: XBOX Series X/S
Genre: actie/horror
Prijs: 70 euro.

Games koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.


Meer suggesties voor jou:

LAAT JE REACTIE ACHTER


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.