logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

De X-Files worden heropend met The Event Series


x-files-the-event-series Ken je ze nog, Dana Scully en Fox Mulder, de twee onderzoekers die zich helemaal vastbijten in alles dat ook maar een beetje paranormaal lijkt te zijn? De serie is al een jaar of vijftien oud (het meest recente seizoen, bedoel ik dan, en er waren negen seizoenen) dus de kans is groot dat je ‘m niet kent. Of je bent van mijn generatie, dat kan natuurlijk ook.

X-Files

De X-Files zijn in het leven geroepen door agent Fox Mulder, een rol waar David Duchovny zijn doorbraak aan te danken heeft. Hij verdenkt aliens ervan dat ze zijn zusje hebben ontvoerd, en is sinds die dag helemaal bezeten van de kleine kereltjes met amandelvormige ogen en vliegende schotels. Hij graaft diep in allerlei mysteries en ziet overal buitenaardse fenomenen in. Daarom krijgt hij een wetenschappelijk tegenwicht, in de vorm van de nuchtere Dana Scully. Een arts, en een enorme droge arts om wat preciezer te zijn. Met haar wetenschappelijke benadering raken heel wat theorieën van Fox ontkracht, maar lang niet allemaal. De kreten ‘The Truth is out there’ komt uit deze reeks, en is niet voor niets. Beiden zetten alles op alles om de waarheid te achterhalen achter vreemde verschijnselen. Soms bleken ze onverklaarbaar, soms waren ze gewoon het werk van gekken.

Rusttijd

Toen, zo’n vijftien jaar geleden, werd de stekker uit de serie getrokken. Uit de afdeling X-Files, om precies te zijn, om het einde van de serie een beetje recht te breien. In de eerste aflevering van The Event Series moeten Dana en Fox dus weer bij elkaar komen. En dat doen ze! Met een beetje tegenzin gaat Dana, die inmiddels werk heeft als arts, terug in haar functie als FBI-agent voor de x-files. Fox, die inmiddels als een soort excentrieke kluizenaar woont, keert maar wat graag weer terug in zijn oude functie. Zelfs hun oude leidinggevende, Skinner, komt weer aan top van het team te staan.

Verandering

Er blijkt echter heel wat veranderd te zijn in de insteek van de serie. Het vraagstuk ‘zijn we alleen’ komt eigenlijk niet eens meer aan bod, dat wordt gewoon voor waar aangenomen. En meteen aangetoond met allerlei feitjes en technieken. Geen twijfel over mogelijk. De vraag is: wat heeft de Amerikaanse overheid met al die kennis en techniek gedaan? Een spannende trektocht door de mysteries van de afdelingen defensie en economische vraagstukken volgen in rap tempo, maar niet zonder de nodige dosis paranormale verschijnselen die het tweetal steeds dieper in de problemen lijkt te trekken. De mensen die technieken en onderzoeken geheim hebben proberen te houden zijn namelijk niet de minste! Hoewel de insteek gelijk is, kruipen Dana en Fox weer makkelijk in hun oude rol, hoewel de twee misschien nog wel wat verder van elkaar verschillen dan in de oorspronkelijke serie.

Geslaagd?

Wat mij betreft is het bij The X-Files – The Event Series best aardig gelukt om de oude sfeer nieuw leven in te blazen, hoewel het voor de oude garde, die al bekend is met de serie, een stuk levendiger zal zijn dan voor nieuwe kijkers. Ik verwacht dat die snel zullen afhaken. Er zitten namelijk best veel verwijzingen in naar de oude serie, die je of simpelweg niet begrijpt of verdrinkt in een veelvoud van flashbacks. Daarnaast gaat de serie soms wel heel snel. In aflevering 1 moet de afdeling X-Files bijvoorbeeld nog opgezet worden en zijn alle dossiers verdwenen, in de tweede afleveringen hebben ze allebei een eigen bureau en zijn de rekken gevuld met gevulde dozen. Da’s best een sprong! Een sprong die ook wel aangeeft dat je de afleveringen prima los zou kunnen bekijken, en de rode draad wel een belangrijke rol speelt, maar de serie niet draagt. X-Files – The Event Series
Tijdsduur: 6 afleveringen minuten, Science fiction. Verkrijgbaar op: DVD en Blu-ray

Films koop je online bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.