logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

De winnaars van Speelgoed van het jaar 2012-verkiezing

speelgoed van het jaar

Op 7 november heeft Chazia Mourali in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam de winnaars van de Verkiezing Speelgoed van het Jaar bekendgemaakt. De uitslag is gebaseerd op de stemmen die door de consument zijn gegeven. Basisscholen hebben jury werk verricht!

Nieuw dit jaar is dat, behalve op vier basisscholen ook op vier peuterspeelzalen/kinderdagverblijven en door vier (spellen)verenigingen uit elke regio van Nederland, Noord, Oost, Zuid en West Nederland, met het genomineerde speelgoed is gespeeld. Vervolgens hebben kinderen, ouders, begeleiders en leden van de verenigingen gestemd. De uitslag van deze stemmen telt voor 35% mee in de uitslag.

Ook op de speeldag in Hoorn (www.speeldag.nl) is met het genomineerde speelgoed gespeeld en kon worden gestemd. Deze stemmen tellen voor 15% mee. De overige 50% komt van de stemmen die via www.speelgoedvanhetjaar.nl zijn gedaan.

Website
Een vakjury heeft begin juli in vijf leeftijdscategorieën artikelen gekozen. Deze artikelen zijn op de website geplaatst voorzien van een afbeelding, omschrijving, en vaak een filmpje met uitleg. Iedereen die de website bezocht, kon stemmen. Dat hebben maar liefst ruim 11.000 mensen gedaan, zij hebben totaal bijna 38.000 stemmen uitgebracht. Als je wilt stemmen en het genomineerde speelgoed wilt winnen moet in één categorie worden gestemd en maximaal in vijf.

De vijf winnaars:
0 t/m 2 jaar: Nijntje verstoppertje spelen
Identity Games

3 t/m 5 jaar: tiptoi Starter Set stift en boek
Ravensburger

6 t/m 8 jaar: Kurio 7” Kindertablet
Eldohm

9+: Boom Boom Balloon
Identity Games

12-99 (gezelschaps)spellen: Stenen Tijdperk
999 Games

Ieder jaar een verkiezing
Ouders, opa’s en oma’s en vele anderen vinden het niet gemakkelijk om speelgoed te kopen. Er is een groot aanbod. Goed speelgoed voldoet aan een aantal criteria zoals speelwaarde, goede handleiding (indien van toepassing) aantrekkelijkheid van het artikel en een goede prijs/kwaliteit verhouding. De vakjury kijkt naar dit soort aspecten en hun mening is weergegeven in het juryrapport. De toelichting daarop maakt nog duidelijker waarom het speelgoed is gekozen.

Het verwende kind syndroom in relatie tot speelgoed
Willem de Jong heeft een presentatie gegeven over verwennen en speelgoed geven dan wel krijgen. Informatie hierover is te vinden op de website.
Martin Valenkamp heeft in een gesprek met Chazia Mourali toelichting gegeven op de keuze van het genomineerde speelgoed en enkele aspecten van goed speelgoed toegelicht. Ook deze toelichting staat op de website.
Dit persbericht, alsmede afbeeldingen van het genomineerde speelgoed en nog meer informatie over de artikelen, is te downloaden via de website: speelgoedvanhetjaar.nl

nijntje_blik_3d_verstoppertje_new_genomineerd

De winnende artikelen – uit het juryrapport 2012
Categorie 0 tot en met 2 jaar: Nijntje verstoppertje spelen
Ca. € 14,99 Identity Games
Artikelomschrijving:
In Nijntje verstoppertje spelen gaan dreumesen, peuters en kleuters op zoek naar Nijntje die ergens in de kamer moet worden verstopt. Nijntje helpt de zoekertjes een handje door iedere 10 seconden iets te roepen. Met verschillende regels voor verschillende leeftijden.
De mening van de jury:
Nijntje verstoppertjes spelen is een leuke uitvoering van een bekend thema voor kleine kinderen. Bovendien leren zij de ruimte spelenderwijs ontdekken. De moeilijkheidsgraad kan worden opgebouwd door middel van de kaartjes die voor verschillende leeftijden zijn. Een prima prijs voor een leuk spel.

Ravensburger Tiptoi

Categorie 3 tot en met 5 jaar: tiptoi® Starter Set stift + boek Ca. € 39,95 Ravensburger
Artikelomschrijving:
Tiptoi is een innovatief leersysteem waarmee kinderen spelenderwijs de wereld ontdekken. Als het kind met de stift op een afbeelding of tekst tipt, klinken er bijbehorende geluiden, gesproken tekst of muziek. De elektronische intelligentie biedt de mogelijkheid om het boek volledig zelfstandig steeds weer opnieuw te beleven. Tiptoi brengt de boerderij tot leven.
De mening van de jury:
De Tiptoi Starter Set is magisch. Het is leuk voor zowel kinderen als volwassenen. Je drukt op de knop en kunt hele verhalen horen en je bepaalt zelf de volgorde. Kinderen leren spelenderwijs: er wordt allerlei informatie gegeven door met de stift op een afbeelding te tippen. Uitbreiden is mogelijk. En heel fijn: een hard/zacht knopje is aanwezig.

kurio

Categorie 6 tot en met 8 jaar: Kurio 7” Kindertablet
Ca. € 149,00 Eldohm
Artikelomschrijving:
De Kurio tablet is een Android tablet ontwikkeld voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Er zijn 8 (kinder)profielen in te stellen. Door een ouderlijk toezichtsfilter zijn 460.000.000 websites in kaart gebracht. Deze zijn in te stellen naar leeftijd, categorie, blacklist of whitelist. Voor elk kinderprofiel kan bepaald worden welke sites en applicaties bezocht kunnen worden en voor hoe lang. Inclusief beschermhoes.
De mening van de jury: De Kurio 7 Kindertablet heeft een leuke vormgeving die helemaal bij de kinderwereld past: het heeft een stoer “angry bird”uiterlijk. Voor ieder kind kan een eigen profiel aangemaakt worden. Heel handig: alle type apps kunnen er op gespeeld worden. Deze tablet heeft een goede prijs/kwaliteit verhouding.

boom_boom_balloon_nl_3d_doos-genomineerd

Categorie 9+: Boom Boom Balloon
Ca. € 19,99 Identity Games
Artikelomschrijving:
Boom Boom Balloon is van de eerste tot de laatste minuut zenuwslopend. Spelers gooien om beurten de dobbelsteen en klikken stokjes in de ballon. De balloon neemt steeds extremere vormen aan. De spanning bouwt zich op. Als de ballon knapt door het stokje dat jij plaatste, dan heb je verloren.
De mening van de jury:
Een onverwacht spannend knalspel. Zo simpel en nu pas bedacht. Spanning tot aan de laatste klap.

Categorie12-99 (gezelschaps)spellen: Stenen Tijdperk
Ca. € 39,95 999 Games
Artikelomschrijving:
Toegankelijk strategisch bordspel voor familie én veelspelers. In dit bordspel proberen de spelers te overleven in het Stenen Tijdperk. Jaag op wild, ontwikkel gereedschap, verzamel grondstoffen en bouw hiermee hutten. Voor alles wat je bereikt in het Stenen Tijdperk, ontvang je punten. Veel manieren om je doel te bereiken, dus ieder potje is anders.
De mening van de jury:
Een rijk spel dat heel strategisch gespeeld moet worden en dat kan op twee verschillende niveaus. Het thema Stenen Tijdperk is goed uitgewerkt in een bordspel. Een mooie degelijke uitvoering.

Speelgoed en spellen koop je bij:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.