logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

De wereld van Kuifje door de jaren heen


kuifje-herge-klassieker Wie kent hem niet: de roodharige journalist met zijn eigenwijze kuifje? De creatie van Hergé, Kuifje, is voor het eerst verschenen in 1929, maar groeide al snel uit tot een van de bekendste stripfiguren uit de geschiedenis. Wereldwijd! De spannende avonturen van onze nieuwsgierige reporter zijn vertaald in zo’n beetje iedere denkbare taal. Het boek Kuifje-Hergé’s klassieker duikt in de geschiedenis van deze stripheld en beschrijft het mogelijke succes vanuit alle denkbare aspecten.

Museum waardig

Aangezien Kuifje zo’n beroemde stripheld is, is het logisch dat hij ook een eigen museum heeft. In het Hergé museum in België kun je de ontwikkeling van de tekenstijl van Hergé volgen, die natuurlijk onlosmakelijk verbonden is met de stijl van de 24 avonturen van Kuifje. In het boek Kuifje-Hergé’s klassieker worden verschillende tekeningen onder de loep genomen en tot in de puntjes geanalyseerd. Daarin wordt ook de link gelegd met de inspiratiebronnen van Hergé. Je moet namelijk weten dat hij een verzamelaar was van kunst. Hij liet zich graag inspireren door de oude meesters en de nieuwe garde. De invloeden daarvan zijn duidelijk zichtbaar in de kenmerkende “klare lijn” die Hergé door de jaren heen ontwikkelde.

Bronmateriaal

Natuurlijk is de ontwikkeling van de tekenstijl van Hergé (een alias van Georges Remi) niet het enige aspect dat in dit boek aan de orde komt. Kunstcriticus Pierre Sterckx begint namelijk met een uitgebreide biografie van de beroemde tekenaar maar bij de nodige privé foto’s en verschillende grafische projecten niet worden geschuwd. Na deze kennismakingsronde wordt dieper ingegaan op de kunst van het vertellen: niet alleen de manier van tekenen sprak blijkbaar miljoenen mensen aan, maar ook de verhalen, waarin avontuur, spanning en geschiedenis met elkaar vermengd werden, spraken enorm tot de verbeelding. Na een uiteenzetting van de 24 avonturen van Kuifje volgt een galerij van personages waarbij je waarschijnlijk compleet nieuwe aspecten ontdekt aan de karakters die je zo vaak ben tegengekomen in de stripboeken van Kuifje.

Eerbetoon

Kuifje-Hergé’s klassieker is een eerbetoon aan het gelijknamige karakter, maar tegelijkertijd ook aan de Vlaamse strip tekenkunst en natuurlijk ook aan Hergé zelf, de geestesvader van al deze kleurrijke karakters. Voor de verzamelaar en fan van Kuifje is dit een geweldig mooi boek, vol unieke illustraties en schetsen, achtergrondinformatie en persoonlijke weetjes over Hergé. De getoonde strips zijn allemaal in het Frans afgedrukt: de originele taal van de stripverhalen. Kuifje – Herge’s klassieker, Pierre Sterckx Lannoo, 238 pagina’s, hardcover. Prijs: 35 euro. ISBN: 9782874243554

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.