logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

De waterdichte boomboxen van JBL: Charge 2+ en Xtreme


Piraterij is een groot probleem geweest voor zowel de muziekindustrie als de filmindustrie. Nog steeds zal het een flinke domper zijn, maar ik geloof dat het probleem flink geslonken is door de aanbieders van streaming content, zoals Deezer en Spotify voor muziek. Voor een vast bedrag per maand stream je 24/7 de nieuwste hits, met wat reclame en kleine beperkingen in de apps als je gratis wil streamen. En die muziek, die je via je tablet of smartphone binnenhaalt, kun je draadloos afspelen op een bluetooth speaker. JBL was hierbij natuurlijk al bekend. Onlangs brachten ze twee waterdichte varianten op de markt, die perfect zijn voor het komende winterseizoen. Een flinke zomerse bui, een tuinsproeier, watergevecht met waterpistolen, een plens water uit het zwembad: zo lang ze maar niet ondergedompeld worden kunnen ze er tegen. Ik heb het dan over de JBL Charge 2+ en de JBL Xtreme bluetooth speakers.

De JBL Charge 2+ is eigenlijk de meest ‘standaard’ speakers van de twee. De speaker heeft een hip en strak ontwerp, en ziet er een beetje uit als een groot blik frisdrank. Aan beide ronde zijden vind je de zogeheten Bass Radiators: daar zitten flexibele membranen die meetrillen op het basgeluid. Zo zie je hoe zwaar de bas is. Dat ziet er inderdaad cool uit, maar voor het geluid is het in ieder geval welkom dat de speakers niet zijn afgeschermd met een harde kunststof behuizing. Ook heeft deze speaker een handsfree functie, waarmee je draadloos kunt bellen. Dankzij de ruis- en echo-onderdrukking gaat dat zonder kwaliteitsverlies. Cool is de Social Mode, waarmee de speaker automatisch wisselt tussen drie muziekbronnen die gekoppeld zijn met het apparaat, en om beurten een nummer afspeelt. Een leuke functie! De accu van de Charge 2+ gaat twaalf uur mee, en dankzij een USB-poort kun je een apparaat opladen met de accu van de speaker.

De JBL Xtreme is onze favoriet van deze twee. Niet alleen vanwege zijn formaat (tja, het is toch anders binnenkomen met een Xtreme dan met een Charge 2+), maar ook vanwege zijn geluidskwaliteit. Het is echt een geweldige draagbare Bluetooth luidspreker. ook de Xtreme heeft ook twee zichtbare JBL Bass Radiatoren die meetrillen op de bas. Daarnaast is de speaker groot genoeg om een mooi stereo geluid te maken. Jammer genoeg blijft het geluid – dankzij zijn mooie grote bereik, met een goede bas – toch een beetje vlak. Desgewenst kun je de speaker koppelen met andere JBL Connect speakers voor een unieke stereoset. Omdat de speaker best fors is wordt er zelfs een schouderband meegeleverd, zodat je hem makkelijker kunt dragen. In je normale tas zal hij namelijk echt niet passen.

De JBL Xtreme bluetooth speaker beschikt over een 10.000mAh Li-ion accu, goed voor 15 uur speeltijd en het opladen van twee apparaten tegelijk. Daarvoor vind je twee USB-poorten aan de achterkant van de speaker, netjes weggewerkt achter een coole oranje rits. Door zijn formaat heeft de Xtreme genoeg power in huis om ook buiten een mooi gezelschap te voorzien van muziek – en dankzij de spatwaterdichte behuizing kan hij wel een stootje hebben. Een nadeel aan deze speaker? Het formaat van ongeveer 30 centimeter lengte en 14 centimeter in diameter kan een beperking zijn, zeker als je afhankelijk bent van een fiets. Het is toch een gewicht van ruim twee kilo dat je moet meedragen! Een ander (en in mijn ogen groter) nadeel is de oplaadmogelijkheid: dat kan namelijk alleen met een speciale adapter, terwijl de Charge 2+ met een standaard oplaadadapter van energie voorzien wordt.

JBL Charge 2+ Prijs: 169 euro

JBL Xtreme Prijs: 299 euro


Op zoek naar coole gadgets?

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.