logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

De Waker is het tweede avontuur van Vega Jane en Delph


de-waker-david-baldacci-boek-cover-9789400507289 Heb je het boek De Voltooiing al gelezen? Moet je zeker doen, helemaal voor je aan De Waker gaat beginnen. Je leest dan het avontuur van Vega Jane, een Bittermeisje dat in het afgelegen Bitterbos woont. Om het dorp heen ligt een groot moeras vol gevaarlijke schepsels – niemand die daar doorheen zou kunnen. Toch begint Vega Jane zich vragen te stellen over de wijde wereld. Zeker omdat ze kritisch nadenkt over de samenleving zoals hij in het Bitterbos is – rechtlijnig, een tikje oneerlijk en steeds wreder. In De Fabriek, waar ze werkt als arbeider, ontdekt ze steeds meer vreemde zaken. Magische voorwerpen, grote schilderijen over vroeger en meer dan dat.

Take 2

In dit tweede deel heeft Vega Jane een besluit genomen. Ze gaat ontsnappen uit Bitterbos! Samen met haar is de grote en sterke Delph, op wie ze stiekem verliefd is (en andersom, maar eigenlijk durven ze het allebei niet toe te geven) en haar hond, Harry Twee. Met behulp van een soort plattegrond trekken ze het Moeras in, de meest gevaarlijke plek ooit. En al snel ontdekt ze dat er veel meer te ontdekken valt dan dat ze op de plattegrond heeft kunnen ontdekken. Sterker nog: in het Moeras ontdekt ze duistere geheimen waaruit blijkt dat haar hele wereld tot nu toe een grote leugen was. Dat hoort ze in ieder geval van De Waker Astrea, die haar vertelt over de Vijf Ringen waar ze doorheen moeten in het moeras dat aan alle kanten betoverd is en dat een eigen wil lijkt te hebben. Los van alle gevaarlijke bewoners, nog wel.

Het moeras leeft

Het Moeras gooit alles in de strijd om Vega tegen te houden. Om haar wil te breken. Om haar te doden. En Vega zal, om te overleven, een prijs moeten betalen die zelfs voor haar misschien te hoog is… Vega Jane en Delph vallen in De Waker van het ene gevaarlijke moment in de handen van de volgende gevaarlijke gek. Dat zorgt voor flink wat opschudding in het kleine reisgezelschap, maar wanneer ze bij De Waker komen lijkt dat in eerste instantie toch echt echt het eindpunt van hun reis. Totdat Vega Jane toch weer wat sterker in haar schoenen lijkt te staan dan de gevaren die haar kwaad willen doen.

De Waker

In De Waker laat David Baldacci zien dat hij niet alleen een bijzonder knappe thrillerschrijver is voor volwassenen, maar ook een ontzettend knappe fantasyschijver. Hoewel dit Fantasyverhaal een tikje op het randje is (op een paar vreemde schepsels en een fikse dosis magie na). Het verhaal leest heerlijk vlot weg – het is simpelweg briljant geschreven, hoewel er een paar rare dingetjes in het verhaal zitten (zoals wanneer Petra de toverstaf van Vega vastpakt – zij raakte die toverstaf, de Elementa, in het begin ook alleen maar aan met een handschoen aan, omdat ze zich er anders aan zou branden). De toevoeging van twee nieuwe personages in het laatste deel van het verhaal was een welkome opstapeling van de spanning. Een must-read voor fantasyliefhebbers. De sticker Voor jong en oud is een tikje overmoedig. Ik zou ‘m graag de stempel 14+ geven. Er zitten immers een paar bloederige scenes in!

Informatie

De waker, David Baldacci AW Bruna, 350 pagina’s, paperback. Prijs: 19,99 euro. Leeftijd: vanaf 14 jaar. ISBN: 9789400507289

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.