logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De Vogels, Tarjei Vesaas

De Vogels -Tarjei VesaasWie van Scandinavische thrillers houdt, moet zeker eens een zijstapje maken naar de Scandinavische literatuur. Die heeft eenzelfde duistere en sfeervolle sfeer dan de vaak lugubere thrillers. Zo ook De Vogels van Tarjei Vesaas, waarin de zwakbegaafde Mattis een hoofdrol speelt. Hij heeft een rustig en overzichtelijk leven in een klein huisje in de Noorse bossen, waar hij samen met zijn zus Hege woont. Hege probeert de kost bij elkaar te verdienen met het breien van truien, Mattis is een veerman. Nou ja – hij helpt de houthakker oversteken van de ene kant naar de andere kant van de rivier. Verder komt er niemand!

Simpel leven

Dat klinkt als een heel eenvoudig leven, wat het natuurlijk ook is. Mattis heeft die rust ook nodig. Hij is niet snel van begrip en lijkt het verstandelijke vermogen te hebben van een klein kind- met dito inlevingsvermogen qua sociale interactie en contacten. Een leven in de Noorse bossen is hem dus ook op het lijft geschreven. Daar kan hij zich richten op een bijzonder dier. Een vogel trekt namelijk zijn aandacht. Als die betreffende houtsnip wordt neergeschoten, komt er een leeg plekje in zijn bestaan. Dat wordt nog moeilijker te verkroppen wanneer de houthakker Jorgen een relatie krijgt met Hege en bij hen komt wonen.

Twee kanten van het verhaal

Het is nogal moeilijk om je in te leven in het bestaan van Mattis. Het is kort, vluchtig en summier wat hij denkt en doet. Toch zit er een bepaalde intensiteit in het verhaal wat het zo boeiend maakt. Het is een indrukwekkende kijk in het brein van Mattis, van waaruit je ook een beeld krijgt van het beperkte bestaan van Hege. Zij zal zich ongetwijfeld gefrustreerd en belemmerd voelen in alles wat ze doet. Het feit dat ze wat rust krijgt wanneer Mattis bij een boer gaat werken of als veerman aan de slag gaat geeft haar leven weer wat meer ruimte en perspectief. Boze momenten worden afgewisseld met lieve momenten, wat een welkome afwisseling is voor de arme Mattis.

Ga direct naar De Vogels op BOL.com.


Recensie over De Vogels

In De Vogels lees je over het leven van Mattis, een zwakbegaafde man die in een afgelegen hutje in de Noorse bossen woont. Hij woont er samen met zijn zus, die probeert hen beiden in leven te houden. Door een paar gebeurtenissen komt het leven van Mattis op zijn kop te staan. Op zijn eigen manier probeert hij weer het heft in eigen handen te nemen. Maar of dat de juiste keuze is? De Vogels is geschreven met korte, bijna poëtische zinnen. Het taalgebruik is best zwaar, waardoor het niet erg toegankelijk is. Toch blijft het boek boeien en intrigeren, ook al is de grote verhaallijn behoorlijk voorspelbaar.

Score: 8


Informatie

De Vogels,
Lebowski, 240 pagina’s, paperback.
ISBN: 9789048844821. Prijs: 19.99 euro.

Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.