logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De vloek van Voorst, Joke Eikenaar

De Vloek van Voorst gaat over het leven in de late middeleeuwen, bekeken vanuit de stad Zwolle. Schrijfster Joke Eikenaar las zich goed in voor het schrijven van deze coming-of-age roman, waarbij twee pubers de hoofdrol spelen. Of eigenlijk toch eentje in het bijzonder, want in feite draait het verhaal over het plattelandsmeisje Meike, dochter van een timmerman die net buiten de stad woont. Ze is een echte dromer en misschien wel een van de eerste feministen, een meisje dat opstaat tegen de vooroordelen en de heersende klassenverdeling die de maatschappij vormt zoals hij is. Maar eenvoudig heeft ze het niet: de middeleeuwen zijn zwaar en drukken op de arme inwoners uit de samenleving. Bovendien is er oorlog op komst, mede veroorzaakt door de ridder Zweder van Voorst en de heersende strijd om grondgebied.

Strijdende ridders

De schrijfster van het boek heeft flink onderzoek gedaan naar de betreffende periode, de meeste grote namen van het boek komen dan ook echt uit die tijd. Ook Stins van Voorst, het kasteel van Zweder van Voorst, stamt uit die tijd. Het speelt een belangrijke rol in dit boek, aangezien de thuisbasis van Van Voorst toch hét zenuwcentrum is van alle snode plannen die de hebberige en wrede ridder bekokstooft! Maar dat is niet alles, want de omringende gebieden bieden genoeg tegenstand op alle fronten. De inhaligheid waarmee Van Voorst de stad Zwolle voor zich wil herwinnen, doet het hele gebied op diens grondvesten schudden.

Dagelijks leven

Een belangrijk onderdeel van het verhaal wordt echter gevormd door het meisje Meike, dochter van een Timmerman, die tijdens haar baantje als geitenhoedster in aanraking komt met de zoon van een wethouder, Jorrik. Ze raken met elkaar in gesprek en leren veel over elkaars leven. Het lijkt erop dat ze beiden een heel verkeerd beeld hebben van hoe het leven er voor de ander uitziet. Samen doorbreken ze een aantal vooroordelen en leren ze veel van elkaar. Toch is het een ‘verboden liefde’, aangezien een rijkeluiszoon niet mag omgaan met een meisje van zo’n eenvoudige komaf als Meike. Zij wil echter loskomen van haar lotsbestemming als huisvrouw en meer van het leven maken dan alleen het fornuis en het opvoeden van de kinderen. Met kleine details laat dit boek zien hoe het leven er in die tijd uitzag: wat ze aten, wat voor kleding ze droegen en hoe de dagelijkse rituelen er uitzagen.

Ga direct naar De vloek van Voorst op BOL.com.


Recensie over De Vloek van Voorst

CooleSuggesties topper

De geschiedenis wordt werkelijkheid in dit spannende boek over roofridder Zweder van Voorst. Aan de hand van Meike en Jorrik lees je alles over het leven in die periode, over de manier van strijden en politieke spelletjes, over het leven als rijke en het leven als arme. Het verhaal heeft een mooi opbouw en goed uitgewerkte karakters. Het blijft spannend, ieder hoofdstuk heeft wel een paar verrassende wendingen. Het is bizar om te zien hoe de machtsspelletjes tussen Zweder van Voorst en zijn rivaal, bisschop Jan van Arkel, zo achteloos omgaan met het veroveren of behouden van een stuk land. Het boek heeft zijn harde momenten maar zal je ogen op meerdere fronten openen. De Vloek van Voorst brengt de geschiedenis tot leven!

Score: 9


Informatie

De Vloek van Voorst,
Illustrator: Joke Eikenaar
Uitgever: De Vier Windstreken, 200 pagina’s, hardcover.
Vanaf: 12 jaar. ISBN: 9789051167672 . Prijs: 14.95 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.