logo-liggend-wit-donkerblauw-klein

Boek recensie: De Verdwenen Stad, Camilla Sten

In Amerika kom je er ontzettend veel tegen: spookstadjes. Steden die simpelweg verlaten zijn, omdat er niets meer te halen valt. In onze regio’s is dat niet aan de orde maar blijkbaar is er in Zweden wel een klein mijndorpje dat verlaten is. Het bijzondere is, is dat het van de ene dag op de andere verlaten lijkt te zijn. Halverwege de jaren 50 werd er taal noch teken vernomen van de inwoners. Alle inwoners zijn spoorloos verdwenen en niemand weet hoe. Er zijn geen sporen, huizen zijn verlaten.

Alice

Je leest het verhaal van De Verdwenen Stad over een groepje jongeren (Alice, Emmy, Robert, Max en Tone) die een documentaire wil maken over het verloren stadje Silvertjärn. Met een aantal fondsenwervingen hebben ze genoeg geld binnengeharkt voor deze expeditie, ze kunnen dus op pad. Wat de meesten van het team niet weten, is dat Alice een persoonlijke band heeft met het stadje – de grootmoeder kwam er vandaan. Ze heeft het mysterie enkel overleefd omdat ze ten tijde van de verdwijning in Stockholm woonde. Haar ouders en zusje waren echter spoorloos verdwenen. Nu is haar kleindochter in het dorp, vergezeld van een aantal jongeren, om uit te zoeken wat er gebeurd is. Wat ze wel weten, is dat het dorpje absoluut kippenvel bezorgd!

Onderlinge verhoudingen

Wat het verhaal nog wat extra diepgang heeft, zijn de onderlinge verhoudingen tussen het documentaireteam. Ze kennen elkaar namelijk helemaal niet zo goed. Een aantal zijn simpelweg ingehuurd of kennissen die via-via bij het project betrokken zijn. Anderen hebben weer een verleden, wat lang sluimert in de groep. Onuitgesproken gedachten en gevoelens zorgen voor een extra lading in het geheel. Daarbij lees je uiteindelijk niet alleen de gebeurtenissen van de filmploeg, maar ook (middels een dagboek en brieven) de gebeurtenissen van Elise, de overgrootmoeder van Alice. Zo vallen steeds meer puzzelstukjes op zijn plek.

Ga direct naar De Verdwenen Stad op BOL.com.


Recensie over De Verdwenen Stad

Het duurde even voor ik goed en wel in het verhaal kwam. Het begin is ontzettend spannend en creepy, maar daarna zakt het echt in op het moment dat het team aan je wordt voorgesteld. Het sluimert lange tijd voort, waarbij juist die onuitgesproken elementen storende factoren zijn. Naarmate het verhaal verder, groeit ook de spanning, tot een moment dat er geen ontkomen meer aan is. Het verhaal is bijzonder, maar soms iets te veel ‘bij elkaar geharkt’. Het is simpelweg te veel van alles.

Score: 6


Informatie

De Verdwenen Stad,
Illustrator: nvt
Uitgever: Karakter Uitgevers B.V., 336 pagina’s, paperback.
Vanaf: 18 jaar. ISBN: 9789045216645. Prijs: 21.50 euro.


Boeken koop je bij je plaatselijke boekhandel.
Online bestellen kan onder andere op:

Geschreven door Dennis van Houts

Dennis, hoofdredacteur van CooleSuggesties.nl. Getrouwd, vader van twee zoons. Beetje nerdy, houdt van lekker eten en films kijken. Verslindt boeken bij het leven.